Πολλές μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες στις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 γεννήθηκαν μέσα σε γκαράζ τα οποία μετέτρεπαν σε εργαστήρια ανήσυχα μυαλά εκείνων των εποχών. Παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Hewlett Packard και η Apple ουσιαστικά ιδρύθηκαν μέσα σε γκαράζ, τα οποία μάλιστα έχουν μετατραπεί πλέον σε… αξιοθέατα.
Οι καινοτομίες τα επόμενα χρόνια άρχισαν να ξεπετάγονται μέσα από τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν το Internet είχε αρχίσει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, οι οποίοι έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι οι μηχανές αναζήτησης που είχαν αναπτυχθεί εκείνη την εποχή για να διευκολύνουν τους χρήστες του Internet ήταν σχεδιασμένες με λανθασμένο τρόπο, γι’ αυτό και δεν παρουσίαζαν, συνήθως, αυτό ακριβώς που έψαχναν οι χρήστες.

Σαρωτική μηχανή

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν PageRank και τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» αποτελεί παράφραση της λέξης «Googol», του μαθηματικού όρου για τον αριθμό 10100, που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν οι δύο ερευνητές ήθελαν να υποδηλώσουν την αποστολή της νέας μηχανής να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Internet.
Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 και η εταιρεία δημιουργήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1998. Μπορεί η μηχανή αναζήτησης να δημιουργήθηκε στα δωμάτια των δύο οραματιστών του κυβερνοχώρου, αλλά κρατώντας την παράδοση όταν δημιούργησαν την εταιρεία αυτή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας.
Η επιτυχία της μηχανής αναζήτησης ήταν σαρωτική. Πολύ γρήγορα η μηχανή της Google έγινε για το Internet ό,τι τα Windows για τους προσωπικούς υπολογιστές. Ετσι όπως η Microsoft άρχισε να ξεπερνά τα στενά όρια του λογισμικού και να κυριαρχεί σε κάθε τομέα των υπολογιστών και της σύγχρονης τεχνολογίας, το ίδιο συνέβη με την Google στο Internet. Αρχισε να δημιουργεί νέες διαδικτυακές υπηρεσίες που είχαν τεράστια απήχηση (π.χ. υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φωτογραφίες, χάρτες κ.ά.). Μεγάλο βάρος ρίχνει η Google και στην ανάπτυξη επαναστατικών τεχνολογιών σε διαφόρους τομείς, όπως σε αυτόν της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόσφατη ανακάλυψη του πλανητικού συστήματος που έχει ίδια χαρακτηριστικά με το ηλιακό μας σύστημα έγινε με τη βοήθεια ενός λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από το τμήμα Google Brain της Google.

Τεχνολογική ομπρέλα

Καθώς η Google μετατρεπόταν σε έναν γιγάντιο οργανισμό τα στελέχη της αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια μητρική εταιρεία, την Alphabet, κάτω από την ομπρέλα της οποίας μπήκε όχι μόνο η Google αλλά όλες οι εταιρείες και γενικότερα οι δραστηριότητες του ομίλου. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στις οποίες δραστηριοποιείται πλέον η Google.

Gadgets

Η Google έχει τα τελευταία χρόνια εισχωρήσει στον χώρο των καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και πριν από λίγες εβδομάδες παρουσίασε μια γκάμα νέων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία κινητά τηλέφωνα, κάμερες, ταμπλέτες, κράνη εικονικής πραγματικότητας, συστήματα ελέγχου διαφόρων λειτουργιών στο σπίτι (φώτα, θερμοστάτες κ.ά.).

«Εξυπνα» ρούχα

Παρουσιάστηκε πρόσφατα το πρώτο τζιν σακάκι της Levi’s που επικοινωνεί με το smartphone στο τσεπάκι του για να επιτρέψει στον άνθρωπο που το φοράει να ακούσει μουσική, να ενημερωθεί για τις κλήσεις του ή να λάβει οδηγίες από τους χάρτες. Το Levi’s Commuter Trucker Jacket είναι το πρώτο αποτέλεσμα της συνεργασίας της Levi’s με την Google, και συγκεκριμένα του Project Jacquard για την ενσωμάτωση αισθητήρων και τεχνολογίας δικτύωσης στα ρούχα. To «έξυπνο» σακάκι της Levi’s θα πωλείται αντί 350 δολαρίων. Επιτρέπει στον άνθρωπο που το φοράει να ελέγξει με ένα άγγιγμα ή ένα απαλό χτύπημα στο αριστερό του μανίκι το smartphone του.

«Εξυπνες» πόλεις

Η Alphabet οραματίζεται τη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων και το πρώτο σχετικό project είναι αυτό που η εταιρεία ανέλαβε να πραγματοποιήσει στο Τορόντο αφού συμφώνησε με την κυβέρνηση του Καναδά και τις τοπικές αρχές την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής μπροστά και γύρω από το λιμάνι. Σε ολόκληρη την περιοχή που θα αναπλαστεί θα τοποθετηθούν χιλιάδες αισθητήρες κάθε είδους, καθώς και κάμερες, ώστε να συλλέγονται όλα τα απαραίτητα δεδομένα για το τι συμβαίνει εκεί από την κίνηση στους δρόμους, την κίνηση στα καταστήματα, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, περιβαλλοντικές μετρήσεις κ.ά.

Κβαντικός υπολογιστής

Αθόρυβα και με την αρμόζουσα μυστικοπάθεια η Google εργάζεται πυρετωδώς για να δημιουργήσει τον πρώτο μεγάλο κβαντικό υπολογιστή και έτσι να ορίσει εκείνη τους κανόνες του παιχνιδιού στο αναδυόμενο πεδίο, που θα φέρει τα πάνω κάτω στο πεδίο της πληροφορικής και γενικότερα της τεχνολογίας.

Αυτόνομα αυτοκίνητα

Η Google παρουσίασε το «πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο» ενός αυτόνομου οχήματος. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί 64 λέιζερ που σαρώνουν τον δρόμο σε γωνία 360 μοιρών, κάμερα και δέκτη GPS.

Ιατρική

Η Verily Life Sciences, εταιρεία που ανήκει στον μητρικό όμιλο Alphabet της, αναζητεί 10.000 εθελοντές για τετραετή μελέτη που θα εξετάσει το κατά πόσον οι μετρήσεις ζωτικών σημείων από «έξυπνα» ρολόγια και άλλες φορετές συσκευές μπορούν να αξιοποιηθούν για διαγνώσεις. Η Verily συνεργάζεται επίσης με την ελβετική Novartis στην ανάπτυξη ενός «έξυπνου» φακού επαφής για διαβητικούς που μετρά τα επίπεδα σακχάρου στα δάκρυα. Παράλληλα η Verily συνεργάζεται με τον βρετανικό φαρμακευτικό γίγαντα GSK (GlaxoSmithKline) για την ανάπτυξη μικρών εμφυτεύσιμων συσκευών που παρεμβαίνουν στα ηλεκτρικά σήματα των νεύρων. Στόχος η διόρθωση των μη φυσιολογικών ηλεκτρικών σημάτων που συνοδεύουν πολλές ασθένειες. Οι συσκευές αυτές, ελπίζει η εταιρεία, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και το άσθμα. Αλλος τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται η Verily είναι η καταπολέμηση του ελέγχου του πληθυσμού των κουνουπιών και των ασθενειών που αυτά μεταφέρουν.

Η βασίλισσα του Ιnternet

Ο όρος «γκουγκλάρω» μπήκε το 2006 στο περίφημο Λεξικό της Οξφόρδης και πλέον βρίσκεται στα περισσότερα λεξικά σε όλον τον κόσμο.

Η Google από το 2005 και μετά εξαγοράζει κατά μέσο όρο μία εταιρεία τεχνολογίας τον μήνα, καθώς και δημοφιλείς ιντερνετικές εφαρμογές και πλατφόρμες, όπως π.χ. το YouTube.
Το 1999 οι ιδρυτές της Google πρότειναν στην εταιρεία παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών Excite να εξαγοράσει την Google με αντίτιμο 1 εκατ. δολάρια, αλλά η Excite απέρριψε την πρόταση. Λίγους μήνες μετά η Google έγινε η υπ’ αριθμόν 1 μηχανή αναζήτησης στο Internet και σήμερα η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια.
Η Google σκοπεύει να έχει καταφέρει ως το 2020 να σκανάρει και να έχει σε ψηφιακή «κόπια» όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν στον κόσμο, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατομμύρια.
Τα κέρδη της Google σε ποσοστό 99% προέρχονται από διαφημίσεις και υπολογίζεται ότι ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 90 δισ. δολάρια.
H μηχανή της Google δέχεται κάθε λεπτό περίπου 2 εκατομμύρια αιτήματα αναζήτησης.
Τον Αύγουστο του 2013 η Google τέθηκε εκτός λειτουργίας για 5 λεπτά και στο διάστημα αυτό η παγκόσμια κίνηση στο Internet μειώθηκε σε ποσοστό 40%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ