ΠΑΡΑ το γεγονός ότι η προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη απέβη άκαρπη, αισιοδοξία επικρατεί για την επόμενη συνάντηση που έχει ορισθεί για την Πέμπτη. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο υφυπουργός κατενόησε την ουσία των αιτημάτων και θα ανταποκριθεί προσερχόμενος με βελτιωμένες θέσεις στο θέμα της αμοιβής των εφημεριών που αποτελεί και το βασικό σημείο στο οποίο εντοπίζεται μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και υπουργείου Οικονομικών.


Το πρόβλημα αφορά κυρίως την αμοιβή των εφημεριών ετοιμότητας αλλά και των ενεργών εφημεριών. Στο θέμα αυτό αναμένεται ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν αναμένεται εξίσου θετική αντιμετώπιση της αναδρομικής ισχύος των ρυθμίσεων. Εφόσον ρυθμισθεί το θέμα των εφημεριών, η ρύθμιση του μισθολογικού ζητήματος των γιατρών θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής, αφού ήδη έχει εξασφαλισθεί ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους.


Στο μεταξύ εν αναμονή της συναντήσεως της διοικήσεως της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) με τον υφυπουργό οι γιατροί έχουν κηρύξει πενθήμερη απεργία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία και προγραμματισμένες εισαγωγές. Θα αντιμετωπίζονται μόνον τα έκτακτα περιστατικά.


Παράλληλα με το θέμα του μισθολογίου, η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Υγείας κ. Κ. Γείτονα για την επίσπευση της υλοποίησης των ρυθμίσεων του νόμου που ψηφίστηκε προσφάτως. Ειδικότερα για το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των γιατρών, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα απεγκλωβίσει χιλιάδες γιατρούς, αναμένεται η έναρξη των σχετικών διαδικασιών ως το τέλος Νοεμβρίου.


Με δεδομένα τόσο την έναρξη εφαρμογής των ρυθμίσεων που αφορούν τη βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών όσο και την κατάρτιση του νέου μισθολογίου, θέματα που αποτελούν πάγια αιτήματα του κλάδου, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις αδικαιολόγητες, που αφενός δεν συμβάλλουν στο κλίμα συνεννόησης που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και παράλληλα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των γιατρών αφού τους εκθέτουν στο κοινωνικό σύνολο.