Οσοι παρακολουθήσουν το «Suntan», τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μετά το «Βank bang» και το «Wasted youth», είναι αδύνατον να μην προσέξουν την ομορφιά, το σεξαπίλ, μα και το πηγαίο ταλέντο της νεαρής πρωταγωνίστριάς του, Ελλης Τρίγγου. Σε αυτή τη σύγχρονη παραλλαγή του «Πυγμαλίωνα», η πατρινή ηθοποιός που μεγάλωσε στην Αθήνα υποδύεται το καυτό, απελευθερωμένο κορίτσι που κατά τη διάρκεια ενός πολύ ζεστού καλοκαιριού θα πάρει τα μυαλά του σαραντάρη γιατρού της Αντιπάρου (Μάκης Παπαδημητρίου) όπου κάνει τις διακοπές της. Αποκλεισμένος από τον υπόλοιπο κόσμο στο νησί όπου έχει διοριστεί, ο μοναχικός γιατρός ερωτεύεται τον λάθος άνθρωπο και ο Παπαδημητρόπουλος με αυτή την αφορμή «παίζει» με την κωμωδία, το ψυχολογικό δράμα, ακόμη και με το ερωτικό θρίλερ. Το «Suntan» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ αποσπώντας θετικές κριτικές και φιλικές αντιδράσεις από τους θεατές. Εξασφάλισε κινηματογραφική και τηλεοπτική διανομή σε πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης και πριν από λίγο καιρό ταξίδεψε στην Αμερική, στο Φεστιβάλ South by Southwest. Οσο για την Ελλη Τρίγγου, που αυτή την εποχή φοιτά στο Εθνικό Θέατρο και δηλώνει ότι αγαπά «την ελευθερία, τα ταξίδια και τους ανθρώπους με χιούμορ», καλύτερο ξεκίνημα στον κινηματογράφο ούτε στο όνειρό της. Αλλά το άξιζε 100%!
Παρελθόν


«Το παρελθόν είναι η περιουσία μου. Προτού πάρω κάποια απόφαση, πάντα συμβουλεύομαι τις αναμνήσεις μου. Εχω μια ιδιαίτερη σχέση με τη μνήμη. Σαν να μην είναι δική μου και σαν να μου ανήκει η μνήμη ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο χαρακτήρας μου έχει διαμορφωθεί ριζικά από έναν Ερωτα, έναν Θάνατο και μια Επανάσταση».
Σινεμά


«Με γοητεύει η απόλυτη ακρίβεια και τεχνική που απαιτείται για να δημιουργηθεί η μαγεία του σινεμά. Με το σινεμά κατορθώνει ο άνθρωπος να σκηνοθετήσει τη φαντασία και τα όνειρά του με λεπτομέρειες. To «Down by Law» («Στην παγίδα του νόμου») του Τζιμ Τζάρμους είναι μια ταινία που είδα πριν από χρόνια και με επηρέασε πολύ. Εγινε η αφορμή να μελετήσω τον Μπέκετ».
Ντεμπούτο


«Το «Suntan» ήρθε να με βρει όπως έρχεται ο έρωτας. Απρόσκλητο, χειμαρρώδες, απαιτητικό και σαγηνευτικό. Εβλεπα πρόσφατα στον «Νονό 2» τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να λέει «Θα του κάνω μια πρόταση, που δεν θα μπορεί να αρνηθεί». Αυτό μου έκανε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. Η ταινία είναι φτιαγμένη με πολλή αγάπη, ιδρώτα και αίμα. Ολα στο πολύ. Επί 45 μέρες ζούσαμε όλοι το εξής «παράδοξο»: μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα συνεχόμενου πάρτι επικρατούσαν ταυτόχρονα πηγαίος επαγγελματισμός και αυστηρή πειθαρχία. Τα δώρα που μου άφησε είναι μερικοί λατρεμένοι φίλοι, κάποιες σουρεαλιστικές αναμνήσεις, ένα πολύτιμο φυλακτό και η πεποίθηση πως όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το νησί θα συνωμοτήσει για να το αποκτήσεις!».
Αννα


«Αν βρίσκω κάποια ομοιότητα με αυτό το κορίτσι (η ηρωίδα της στο «Suntan») είναι μια τάση προς ακραίες κατευθύνσεις. Η διαφορά μας είναι πως εκείνη βιώνει τις καταστάσεις ερήμην της, ενώ εγώ τις επιλέγω συνειδητά. Δυσκολεύτηκα να αποδεχθώ την ωμότητα με την οποία απορρίπτει τα συναισθήματα των ανθρώπων, όταν δεν της είναι πλέον χρήσιμα».
Οραμα


«Οραματίζομαι τη δική μου «ιδανική πολιτεία». Οι άνθρωποι εκεί θα ζουν ελεύθεροι και το συναίσθημα του φόβου θα έχει εξαλειφθεί. Η ενσυναίσθηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας θα καρποφορούν στο εύφορο έδαφος καλλιεργημένων και ευγενικών ψυχών. Οι λέξεις πόλεμος, φασισμός και ψέμα θα έχουν αντικατασταθεί από τις λέξεις ειρήνη, αλληλεγγύη και αγάπη. Οι σοφοί θα μεταλαμπαδεύουν ακούραστα τις γνώσεις τους, οι νέοι θα τις αφομοιώνουν αμφισβητώντας τες και όλοι θα είναι ερασιτέχνες, δηλαδή εραστές της Τέχνης».
Καριέρα
«Σημαίνει τα χιλιόμετρα που έχεις διανύσει και οι επιλογές που έχεις κάνει. Η εντιμότητα απέναντι στον εαυτό σου και στις επιθυμίες σου. Καθετί που έχεις δημιουργήσει, καθετί που έχεις εμπνεύσει. Καριέρα σημαίνει αφοσίωση και πίστη. Κάθε άνθρωπος χτίζει τη δική του καριέρα κάθε λεπτό που ανασαίνει».
Μάκης Παπαδημητρίου


«Ξεχωρίζει γιατί έχει μυαλό μεγαλοφυΐας, καρδιά μικρού παιδιού και μάτια που λάμπουν. Είναι τόσο σπουδαίος που δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα για να το αποδείξει. Απλώς είναι. Είναι δοτικός και η παρουσία του στον χώρο σε καθησυχάζει. Ασε που λέει και τρομερά ανέκδοτα».
Πάθος


«Το πάθος είναι η υπερφυσική δύναμη του καθενός που μπορεί να σε ανυψώσει αλλά και να σε καταστρέψει. Εχω πάθος με το αίσθημα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Θα έκανα τα πάντα για να τα γευτώ, να τα υπερασπιστώ και να τα προσφέρω».
Γυμνό


«Αντιλαμβάνομαι το γυμνό σώμα όπως την αλήθεια. Αλλους τους σοκάρει, άλλους τους προκαλεί και άλλους τους γοητεύει. Ενα γυμνό σώμα πάνω στη σκηνή ή μπροστά στον φακό μπορεί να πει περισσότερα από όσα μπορούν να πουν τα λόγια. Είναι το προσωπικό έργο τέχνης του καθενός, το γλυπτό της ζωής μας. Κατά καιρούς το κρύβουμε, το φανερώνουμε ή το καταστρέφουμε».
Ερωτας


«Ολοι έχουμε δικαίωμα στον έρωτα. Ο έρωτας δεν έχει ηλικία, ούτε σχήμα, ούτε τάξεις, ούτε όρια. Αυτό έχει αποδείξει η ιστορία και γι’ αυτό είναι εθιστικός και μεθυστικός. Αυτή η ταινία θέλει να ξυπνήσει τα μουδιασμένα πάθη που έχουμε όλοι μας. Η Αννα παίζει με τον έρωτα και ο Κωστής τον ανακαλύπτει για πρώτη φορά. Η συνάντηση αυτών των δύο θα φέρει ένα αξέχαστο καλοκαίρι».
Θέατρο


«Στην περίοδο αφανισμού του πολιτισμού την οποία διανύουμε,το θέατροπροτείνει «συνάντηση», κοινή εμπειρία και κοινό αίσθημα. Καλεί τον θεατή να παρατηρήσει την ίδια του την ύπαρξη. Να νιώσει, να κατανοήσει και να πράξει. Ετσι το θέατρο καταλήγει να είναι πολιτική πράξη τόσο για αυτόν που το υπηρετεί όσο και για αυτόν που το παρακολουθεί».
πότε & πού:

Η ταινία «Suntan» προβάλλεται στις αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη 31 Μαρτίου σε διανομή ΟDEON

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ