Για «θέμα εκ του μη όντος» έκανε λόγο στην Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς με αφορμή τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του ότι η τάση που υπάρχει είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε την υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η ελληνική πλευρά δεν παρέλαβε την σχετική γνωμοδότηση που είχε συντάξει βρετανικό νομικό γραφείο με επικεφαλής την Αμάλ Αλαμουντίν. Μετά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠαΣοΚ) ο κ. Μπαλτάς εξηγώντας την θέση της ελληνικής κυβέρνησης ουσιαστικά επέμεινε στην άποψη για μη δικαστική διεκδίκηση εκ μέρους της Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι «συνεχίζουμε προφανώς να διεκδικούμε».

Πάντως τόνισε ότι «μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης όσα ισχυρά επιχειρήματα και να έχεις, πάντα ενέχει τον κίνδυνο να χάσεις την δίκη». Ενώ δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν σε μια ζαριά, όσο ισχυρά και να είναι τα επιχειρήματα, σε μια άκαιρη στιγμή να πας σε δικαστική διεκδίκηση με κίνδυνο να την χάσεις». Όπως είπε, εξάλλου, ο Παρθενώνας αποτελεί «μείζον μνημείο του Δυτικού Πολιτισμού» και «η διεκδίκηση αποκατάστασής του δεν είναι μόνο εθνική αλλά παγκόσμια υπόθεση». Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μπαλτάς διευκρίνισε ότι «για να φτάσουμε σε δίκη πρέπει να αξιοποιήσουμε την συζήτηση που γίνεται παγκοσμίως» και επικαλέστηκε την ομιλία του στον ΟΗΕ όπου συνέδεσε την αποκατάσταση του Παρθενώνα με την καταστροφή στην Παλμύρα.

Όσον αφορά την δικαστική διεκδίκηση ξεκαθάρισε ότι «ενδεχομένως να χρειαστεί να φτάσουμε και εκεί αλλά η στιγμή πρέπει να είναι τέτοια που το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι μαζί μας και η προσφυγή να γίνει από την διεθνή κοινότητα». Ως προς την αναφορά του σε «Ελγίνεια» παραδέχθηκε ότι έγινε εν τη ρύμη του λόγου και συμφώνησε απολύτως με όσους λένε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «Ελγίνεια». «Θα έλεγα να μην λέμε καν μάρμαρα, αλλά αποκατάσταση του Παρθενώνα με τα στοιχεία που εκπλάπησαν ή διασκορπίστηκαν», είπε, σημειώνοντας ότι το ίδιο πράγμα ισχύει και για τον όρο Γλυπτά του Παρθενώνα.