«Οι ταινίες είναι χυδαίες και αυτή τη χυδαιότητα, την αγαπάω» δηλώνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσάν. «Είναι ανεκτίμητη». Ο Ντεπλεσάν, ένας ιδιαίτερος (όχι αρκετά γνωστός στη χώρα μας) σκηνοθέτης του οποίου οι ταινίες συχνά αφηγούνται εμμονικές ιστορίες με λογοτεχνικά σύμβολα και πυκνές αναφορές, θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα ξεχωρίσουν κατά την διάρκεια του προσεχούς διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο (6-15). Ο ίδιος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση για να παρουσιάσει τις επτά ταινίες του που έχουν προγραμματιστεί για προβολή. Θα δώσει επίσης masterclass.

Ο Ντεπλεσάν γεννήθηκε στο Ρουμπέ της Γαλλίας το 1960 και σπούδασε κινηματογράφο αρχικώς στη Σορβόννη και εν συνεχεία στο ινστιτούτο IDHEC στο Παρίσι. Τη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας σε αρκετές ταινίες συμπεριλαμβανομένης της «Φωτογραφίας» του Νίκου Παπατάκη (μαζί με τον Αρη Σταύρου). Το 1991 αποπειράται στη σκηνοθεσία μεσαίου μήκους ταινίας («La vie de morts»), ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους του, «La sentinelle» (1992), είναι ένα θρίλερ που ανατέμνει τον Ψυχρό Πόλεμο και τις πρακτικές του. Πέντε χρόνια αργότερα η δραματική κομεντί «My sex life… or how I got into an argument» χάρισε ένα βραβείο Σεζάρ ανερχόμενου ηθοποιού στον πρωταγωνιστή της, Ματιέ Αμαλρίκ, ο οποίος από ακολουθεί από κοντά τον Ντεπλεσέν.
Ταινίες του Ντεπλεσάν που επίσης θα προβληθούν είναι οι «Kings and Queen» (2004), «A christmas tale» (2008) αλλά και το «Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian» (2013) όπου πρωταγωνιστεί ο Μπενίτσιο Ντελ Τόρο στον ρόλο του Ινδιάνου βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος στη διάρκεια του εγκλεισμού του σε στρατιωτική ψυχιατρική κλινική το 1948 βρίσκει τη λύτρωση μέσα από την συνάντησή του με τον Ντεβερό (Ματιέ Αμαλρίκ). Η τελευταία ταινία του Ντεπλεσάν ονόματι «My Golden Years» (2015) θα αποτελέσει και την ταινία λήξης του 56ου Φεστιβάλ.
Ματιά στην Αυστρία
Ο αυστριακός κινηματογράφος έχει πλούσια ιστορία. Διαδόθηκε από πρωτοπόρους όπως ο Φριτς Λανγκ,ο Γκέοργκ Παμπστ, ο Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, ο Μπίλι Γουάιλντερ και ο Ότο Πρέμινγκερ και στις μέρες μας ανανεώνεται διαρκώς μέσα από καλλιτέχνες όπως ο Μίκαελ Χάνεκε και ο Ούλριχ Ζάιντλ. Ταυτόχρονα όμως ωριμάζει μια νέα γενιά σκηνοθετών και το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου επέλεξε να την προβάλει. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το «One of Us» του Στέφαν Ρίχτερ, το «Chucks» των Σαμπίνε Χιέμπλερ και Γκέρχαρντ Ερτλ, το «Gruber is Leaving» της Μαρί Κράουτσερ και το ψυχολογικό θρίλερ «Jack» της Ελίζαμπεθ Σαράνγκ που ασχολείται με την υπόθεση του αυστριακού κατά συρροή δολοφόνου Τζακ Ούντερβίγκερ.