«Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις» αναφέρει στην εισαγωγή παραίτησής του από την θέση του προέδρου του ΕΚΚ που έστειλε στον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.
Ο κ. Μάρκαρης ισχυρίζεται ότι η αρνητική τροπή στις συνεδριάσεις του ΔΣ είχε ως αφετηρία την προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ και τις διεργασίες που ακολούθησαν ως τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας. «Τα μέλη που κατά πλειοψηφία είχαν επιλέξει ως γενικό διευθυντή τον κ. Χάρη Παπαδόπουλου ανέμεναν μετά βεβαιότητος το διορισμό του.»
Θυμίζουμε ότι με δική του επιστολή προς το Βήμα ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι κατέθεσε μήνυση κατά του Υπουργού Πολιτισμού κ. Τασούλα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας και προσπάθεια συγκάλυψης οικονομικών ατασθαλιών στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Ο Π. Μάρκαρης γίνεται ακόμη πιο σκληρός στην επιστολή του μιλώντας για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης «όταν ο διορισμός δεν προχώρησε και επιπλέον τα πλειοψηφούντα μέλη πληροφορήθηκαν ότι ένα άλλο μέλος του ΔΣ είχε να υποβάλλει ενστάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να ενημερώσει ΔΣ».

«Σήμερα η σύγκρουση αυτή έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των συνεδριάσεων του ΔΣ και έχει μεταφερθεί στους διαδρόμους του ΕΚΚ, όπου κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ένα μέλος να αποκαλεί το άλλο «προδότη» (προφανώς επειδή δεν ψήφισε τον κ. Χάρη Παπαδόπουλο) και το άλλο να απειλεί τον «αντίπαλο» του ότι τον έχει φακελώσει και μπορεί να τον κάψει.»
Βεβαίως, ο κ. Μάρκαρης λέει ότι η στάση του υπουργείου Πολιτισμού συντέλεσε στη δημιουργία αυτού του κλίματος. «Το υπουργείο Πολιτισμού μπορούσε να διορίσει, ή να αναπέμψει το θέμα στο ΕΚΚ, ή και να παρατείνει τη θητεία του γενικού διευθυντή. Η αδράνεια που επέδειξε και η διατήρηση της εκκρεμότητας επιβάρυναν το κλίμα.»
Για τον κ. Μάρκαρη τα χειρότερα ακόμα να έρθουν. «Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα» λέει αναφερόμενος στην από 15 Ιανουαρίου ληξη της παράτασης θητείας του γενικού διευθυντή κ. Γρηγόρη Καραντινάκη.

«Σύμφωνα με γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του ΕΚΚ δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει ένας υπηρεσιακός αναπληρωτής γενικός διευθυντής μέχρι να διοριστεί ο τακτικός επόμενος. Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ποιους κινδύνους ενέχει αυτή η αναγκαστική λύση με ένα ΔΣ που βρίσκεται σε διαρκή και διαρκώς οξυνόμενη σύγκρουση.

Η κατάσταση αυτή πλήττει καίρια το κύρος του ΔΣ και εσωτερικά, ως προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΕΚΚ, αλλά και εξωτερικά στον κινηματογραφικό χώρο.
Ο μόνος λόγος, για τον οποίο άντεξα ως σήμερα τις μετωπικές σύγκρουσεις, επιθέσεις και τις εκατέρωθεν καταγγελίες που διέπουν τις σχέσεις των μελών του ΔΣ του ΕΚΚ, εντός και εκτός των συνεδριάσεων του, ήταν η επιθυμία μου να εγκρίνει το ΔΣ ως το τέλος του παρελθόντος χρόνου τις αξιολογηθείσες προτάσεις για τη χρηματοδότηση ταινιών, ούτε ώστε οι δημιουργοί του κινηματογραφικού χώρου να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ταινίες τους.
Από τη στιγμή που ο στόχος αυτός επετεύχθη, θεωρώ υποτιμητικό έως προσβλητικό για το άτομο μου να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚ. Καλώς ή κακώς δε διαθέτω προσόντα διατητή αγώνων πυγμαχίας, ούτε και έχω ασκηθεί στις πολεμικές τέχνες. »