Tα πράγματα τις περισσότερες φορές είναι περισσότερο από απλά. Σου αρέσει η μουσική, έχεις ανοιχτούς ορίζοντες, συνδυάζεις για παράδειγμα την κλασική με την τζαζ, τη νιου γουέιβ και από τα κομμάτια σου δεν λείπουν ποτέ οι ροκ αποχρώσεις.
Ο Σωτήρης Τράγκας φωνή, σαξόφωνο, φυσαρμόνικες, φλάουτο, η Πόπη Νταλαχάνη φωνή, ακουστική κιθάρα, αποφάσισαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας να δημιουργήσουν τους Dilemma. Φρέσκος ήχος, πρωτότυποι πειραματισμοί, δύο άλμπουμ στο ενεργητικό τους, «PENDULUM», «Rise up» και ένα τρίτο που είναι έτοιμο. Δεκάδες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας και φυσικά δεν έχουν κανένα δίλημμα…

Από τον Αύγουστο του 2002 ως τον Αύγουστο του 2014 συμπληρώνονται 12 χρόνια Dilemma. Αν κάνετε έναν μίνι απολογισμό ποια είναι τα συν και ποια τα πλην;
«Στα συν: τρία albums, όμορφα ταξίδια, καλλιτεχνική δημιουργία χωρίς κανέναν περιορισμό, εξαιρετικές γνωριμίες, απόλυτη ανεξαρτησία στις κινήσεις μας και στις αποφάσεις μας, μουσικές εξερευνήσεις που έτσι κι αλλιώς δεν τελειώνουν ποτέ. Στα πλην: η έλλειψη μιας πολύ καλά οργανωμένης προώθησης της μουσικής μας».
Τι δεν θα ξανακάνατε αν ξεκινούσατε τώρα;
«Δεν θα συνεργαζόμασταν με μουσικούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποστηρίξουν αυτό που κάνουμε και δεν θα επιτρέπαμε να μας εκπροσωπούν άτομα που μας προσβάλλουν ως προσωπικότητες και δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς κάνουμε».
Θεωρείτε ότι έχετε αλλάξει σε αυτή τη διαδρομή;
«Η πείρα καλώς ή κακώς είναι ένας μεγάλος δάσκαλος. Αν και ξεκινήσαμε και οι δύο με πολύ αγνές προθέσεις, στην πορεία με όσα είδαμε και αντιμετωπίσαμε γίναμε ιδιαίτερα προσεκτικοί και περισσότερο υποψιασμένοι».
Είστε επιτυχημένοι;
«Η επιτυχία είναι ένας δρόμος στρωμένος από αποτυχίες, ήττες και μοναξιά που μπόρεσες να ξεπεράσεις και έδωσες μάχες γι’ αυτό. Αν δεν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις το μόνο που θα καταφέρεις να λες θα είναι ένα σωρό δικαιολογίες για αυτό που είσαι και που τελικά σου άξιζε να είσαι. Οπως είπε η μεγάλη ποιήτρια Maya Angelou, «επιτυχία είναι να σου αρέσει ο εαυτός σου, να σου αρέσει αυτό που κάνεις και να σου αρέσει ο τρόπος που το κάνεις». Προσυπογράφουμε».
Είστε από τα ντουέτα που δεν σας λείπουν οι live εμφανίσεις και έχετε αποδοχή και από το κοινό. Πώς το εξηγείτε αυτό;
«Ως ντουέτο είναι αλήθεια ότι έχουμε πάρα πολλές εμφανίσεις και μάλιστα όσο περισσότερες είναι οι εμφανίσεις μας τόσο το καλύτερο. Η μπάντα ζει και αναπνέει όταν ανεβαίνει στη σκηνή και νιώθουμε πολύ άνετα όταν παίζουμε live. Είμαστε απρόβλεπτοι στο παίξιμο και στο ρεπερτόριό μας, η εμφάνισή μας υποστηρίζει αυτό που είμαστε και πολλές φορές περιγράφουμε αυτά που παίζουμε επί σκηνής. Πάνω απ’ όλα παίζουμε μουσική, εκφραζόμαστε μέσα απ’ αυτό και σεβόμαστε το κοινό που έρχεται να μας ακούσει και να μοιραστεί ένα κομμάτι από τη ζωή του μαζί μας. Αυτά μάλλον περνάνε και προς τα κάτω και ίσως γι’ αυτό να έχουμε αποδοχή από το κοινό».
Πόσο εύκολο είναι να κάνεις μουσική στην Ελλάδα;
«Στην Ελλάδα και όχι μόνο υπάρχει πολύς κόσμος που έχει την επιθυμία να εκφραστεί μουσικά και μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα όπως θέλει. Στην εποχή μας ο καθένας μέσα σε λίγα λεπτά από όπου και αν βρίσκεται μπορεί να ανεβάσει στο Internet οτιδήποτε έχει φτιάξει: από το πιο απλό παιδικό τραγουδάκι μέχρι το πιο σύνθετο συμφωνικό έργο. Το ποιος θα τον ακούσει όμως είναι μία άλλη κουβέντα και φυσικά το ίδιο ισχύει για όλες τις μορφές της τέχνης».
Να αναμένουμε σύντομα το νέο σας άλμπουμ; Θα είναι ίδιος ο ήχος σας ή το πάτε κάπου αλλού;
«Ολοκληρώσαμε ήδη το 3ο μας άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014. Είναι ένα έργο εξ ολοκλήρου ορχηστρικό, όπου τα όργανα που δεσπόζουν είναι η ακουστική και η ηλεκτρική κιθάρα, το τενόρο/σοπράνο σαξόφωνο και το κλαρινέτο. Είναι ένα έργο εμπνευσμένο και ηχογραφημένο κατά ένα μέρος από ένα νυχτερινό μας ταξίδι στη Βόρεια Ευρώπη, όπου η απουσία στίχου κεντρίζει τη φαντασία και αφήνει τον καθένα να το εντάξει στα δικά του βιώματα».
Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές αλλά και ποιες οι επιρροές σας από την τέχνη γενικότερα;
«Δίνουμε μερικές πολύ ενδεικτικές αναφορές. Στη μουσική: Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Wagner, Tchaikovsky, Mahler, Rachmaninoff, Arnold Schonberg, Jimmy Reed, Bob Diddley, Duke Ellington, Irving Berlin, Lester Young, Charlie Parker, John Coltrane, Miles Davis, Bob Dylan, Pink Floyd, Joy Division, Nick Cave, Γ. Χρήστου, Ι. Ξενάκης, Δ. Φάμπας κ.ά.
Στη λογοτεχνία και στην ποίηση: Louis – Ferdinand Céline, Charles Bukowski, Fyodor Dostoyevsky, Francois Rabelais, William Blake, Jack Kerouak, John Fante, Gregory Corso, Εmily Dickinson, Al Purdy, Harper Lee, Michael C. Ford, Cesar Vallejo, Παπαδιαμάντης, Σικελιανός κ.ά.».
Η συνεργασία μεταξύ δύο ανθρώπων είναι εύκολη ή δύσκολη υπόθεση;
«Οι συνεργασίες γενικά μεταξύ των ανθρώπων και ειδικότερα μεταξύ των μουσικών είναι μια δύσκολη υπόθεση: διαφορετικές και δυναμικές προσωπικότητες, άλλες προτεραιότητες που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, εγωισμοί, αλαζονεία και έντονες τάσεις προβολής γιατί καλώς ή κακώς ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι συνδεδεμένη με τον κόσμο του θεάματος, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Εμείς είμαστε μαζί 12 χρόνια και προφανώς έχουμε βρει τον τρόπο να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε, να σέβεται ο ένας την προσωπικότητα του άλλου και να αντέχει τις ιδιορρυθμίες του».
Νέο άλμπουμ και ζωντανές εμφανίσεις

Ποια είναι τα άμεσα και έμμεσα μελλοντικά σας σχέδια;

«Στα άμεσα σχέδια είναι η κυκλοφορία του 3ου άλμπουμ και οι συνεχείς live εμφανίσεις μας που συνεχίζονται για 5ο μήνα, πάντα στις ΠΟΡΤΕΣ (τον πολυχώρο που βρίσκεται στο Ν. Ψυχικό), καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα, την καινούργια περίοδο, που ξεκινά το φθινόπωρο του 2014, σε συνεργασία με τις ΠΟΡΤΕΣ ετοιμάζουμε μια εντελώς καινούργια πρόταση που συνδυάζει εικόνες και αναμνήσεις από τον κινηματογράφο, ανέκδοτες σκηνές, σε συνδυασμό με τη live παρουσία μας επί σκηνής. Στα μελλοντικά σχέδιά μας είναι η ηχογράφηση του 4ου άλμπουμ μέσα στο 2014 που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες το 2015. Επίσης, επεξεργαζόμαστε νέες μουσικές συνθέσεις και ερμηνείες, οι οποίες θα έχουν λειτουργικό ρόλο σε μια σύγχρονη μουσικοθεατρική παράσταση των Μεταμορφώσεων του Οβιδίου, που έχει δρομολογηθεί να παρουσιαστεί σε θεατρικό χώρο της Αθήνας την ερχόμενη θεατρική περίοδο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ