Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του vima.gr περί αναζωπύρωσης του ελληνικού κινηματογράφου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του θεσμού σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στην ανοιχτή για το κοινό συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης, μίλησε για την αναγκαία ένωση των διασκορπισμένων μελών του ελληνικού κινηματογράφου. «Το ίδιο το φεστιβάλ θέλω να είναι ο χώρος όπου θα επιτευχθεί αυτή η ένωση» είπε.
Το σύνθημά του, όπως ο ίδιος ανέφερε τηλεφωνικώς στο ΒΗΜΑ είναι «η πόλη πρέπει να μπει στο φεστιβάλ και το φεστιβάλ στην πόλη». Το όραμά του; Ενα γερό ελληνικό τμήμα που την ίδια ώρα θα εντάσσεται στο προφίλ ενός φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας όπως το ΦΚΘ. «Ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια διαπρέπει. Οφείλει να βρει την ανάλογη στήριξη από ένα φεστιβάλ που γεννήθηκε ως ελληνικό. Και το λέω εγώ που είμαι 67 χρονών και δεν κάνω το σινεμά των νέων δημιουργών που αυτή την εποχή βρίσκεται πολύ στα πάνω του.»
Ρωτήσαμε τον Γ. Σμαραγδή αν αυτό θα σημάνει περαιτέρω κόστος. Κακά τα ψέματα. Τα παλαιότερα χρόνια, όταν οι ελληνικές ταινίες ανέβαιναν στην Θεσσαλονίκη, ανέβαινε μαζί τους μια τεράστια κουστωδία για την κάθε ταινία με τα έξοδα φυσικά πληρωμένα από το ίδιο το φεστιβάλ. «Τα χρήματα που χρειάζονται για να αναπτυχθεί το ελληνικό σινεμά στη Θεσσαλονίκη όπως εγώ το έχω στο μυαλό μου δεν θα ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ για όλες τις ταινίες» είπε ο κ. Σμαραγδής. «Το λαμπρό θα είναι επί τοις ουσίας και όχι στα πάρτι.»
Μια άλλη ιδέα που ο σκηνοθέτης αποκάλυψε στο ΒΗΜΑ σχετίζεται με την παιδεία. «Το σινεμά πρέπει να μπει στην παιδεία πρακτικά» είπε. «Ενας από τους όρους φιλοξενίας των ξένων δημιουργών θα είναι οι διαλέξεις που θα δίνουν _μια ο καθένα_ σε σχολεία, πανεπιστήμια ή σχολές.» Αυτό το σχέδιο άλλωστε υλοποιεί επακριβώς το σύνθημα του Σμαραγδή «η πόλη πρέπει να μπει στο φεστιβάλ και το φεστιβάλ στην πόλη».
Στα άμεσα πλάνα του προέδρου είναι η ανεύρεση δυο ανθρώπων –κλειδιών που θα τον βοηθήσουν ώστε το έργο του να επιτευχθεί ως τις 8 Αυγούστου που η θητεία του τελειώνει. Το ένα πρόσωπο θα είναι από την Θεσσαλονίκη και το άλλο από την Αθήνα. «Μόνο με την συγκέντρωση γνωμών και τον δημιουργικό διάλογο μπορεί να επιτευχθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Ηρθα για να ενώσω και όχι για να χωρίσω. Ολοι αποφασίζουμε μαζί.»