Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαρτίου η συνέντευξη Τύπου του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –Εικόνες του 21ου Αιώνα που εφέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου 2014, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.
Ταινία έναρξης μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, θα ανοίξει την αυλαία του 16ου ΦΝΘ την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Ολύμπιον: Το ντοκιμαντέρ «Λίναρ» της Νάστια Ταράσοβα αφηγείται την οδύσσεια του Λίναρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.
Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί το 16ο Φεστιβάλ τιμά φέτος στα αφιερώματά του δυο δημιουργούς που ενέπνευσαν και εμπνέουν τον κόσμο του ντοκιμαντέρ: Τον πρόωρα χαμένο καναδό κινηματογραφιστή και φίλο του φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) και τον γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, έναν βιρτουόζο της τέχνης της παρατήρησης, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση.
Πενήντα εννέα ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα, το «Περιβάλλον» σχετίζεται με έργα που αφορούν το περιβάλλον και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες ενότητες είναι οι «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός». Από εφέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τέλος, την Κυριακή 16 Μαρτίου ,το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ φιλοξενεί την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών «Να είσαι και να έχεις» του Νικολά Φιλιμπέρ, «Ανθρωπογεωγραφία» της Κλερ Σιμόν (ενότητα «Όψεις του κόσμου») και «Στο χείλος του κόσμου» του Κλάους Ντρεξέλ (ενότητα «Κοινωνία»).
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου» ενώ από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 –17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.