Ο γάλλος συγγραφέας Καρίλ Φερέ, ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου γαλλικού νουάρ μυθιστορήματος, επισκέπτεται την Ελλάδα. Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου (ώρα 20.30) συνομιλεί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα) στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου».
Γεννημένος στην Κάεν το 1967, ταξιδευτής και σεναριογράφος, στρέφει το εκρηκτικό του βλέμμα του στους καταπιεσμένους και τις άγριες όψεις του κόσμου. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τα βιβλία του «Haka» και «Utu» με θέμα τους Μαορί αλλά σάρωσε όλα τα βραβεία στη Γαλλία το 2009 με το μυθιστόρημά του «Ζουλού» (2008) το οποίο κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα το 2011 (μτφρ. Γιώργος Καλαμαντής, εκδόσεις Λιβάνη).
Ήρωας σε αυτό είναι ο αστυνομικός Άλι Νιούμαν, επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Ο ίδιος είναι Ζουλού. Όταν ήταν παιδί, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της βάναυσης δολοφονίας του πατέρα και του αδερφού του από τους εθνοφύλακες εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων, και αυτή η ανάμνηση τον στοιχειώνει.
Ο Νιούμαν κάνει το καθήκον του σε μια χώρα που σπαράσσεται από το έγκλημα και τη δράση των συμμοριών, το έιτζ, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τις κοινωνικές διακρίσεις. Η κατάσταση οξύνεται επικίνδυνα όταν ανακαλύπτεται το πτώμα μιας νεαρής λευκής. Παρότι το απαρτχάιντ ανήκει στο παρελθόν, οι παλιοί εχθροί συνεχίζουν να παραμονεύουν στις σκιές…
Το «Μαπούτσε» (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ, εκδόσεις Άγρα, 2013) προκάλεσε αίσθηση το 2012 όταν κυκλοφόρησε στη Γαλλία και απέσπασε επίσης αρκετά βραβεία. Στο σύγχρονο Μπουένος Άιρες, το πτώμα μιας τραβεστί ονόματι Λους εντοπίζεται γυμνό, ευνουχισμένο, με τα γεννητικά όργανα στον πισινό, και μια νεαρή γυναίκα εξαφανίζεται. Η Ζανά, μια πεισματάρα καλλιτέχνις με καταγωγή από τη φυλή των Μαπούτσε, και ο Ρουμπέν, ένας οργισμένος ντετέκτιβ, ερευνούν από μία υπόθεση ο καθένας τους. Η συνάντησή τους τους οδηγεί στα φαντάσματα της δικτατορίας…
Διαβάστε τι έγραψε το «Βήμα της Κυριακής» για το βιβλίο