Βερολίνο, αποστολή

Δεν είναι καθόλου απίθανο η τελευταία ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Μικρό ψάρι» που προβάλλεται απόψε το βράδυ επισήμως στην Μπερλινάλε, να ακουστεί στα βραβεία που θα δοθούν το Σάββατο. Στην πιο ώριμη στιγμή της κινηματογραφικής πορείας του (τέταρτη ταινία μεγάλου μήκους) ο Κύπριος σκηνοθέτης του «Σπιρτόκουτου» ,του «Μαχαιροβγάλτη» και της «Ψυχής στο στόμα», χρησιμοποιεί ως πρόσχημα μια νουάρ «ιστορία εγκλήματος» για να σχολιάσει το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας.

Και το πρόσωπο αυτό είναι πολύ άσχημο.

Το πρόσχημα είναι ο Στράτος (Βαγγέλης Μουρίκης) ένας πληρωμένος δολοφόνος που παράλληλα εργάζεται ως αρτοποιός. Πρώην κατάδικος, τυφλά αφοσιωμένος στον μέντορά του τον Λεωνίδα που εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή, ο Στράτος δίνει ότι χρήματα βγάζει για το σχέδιο απόδρασής του. Παράλληλα τον βλέπουμε να παρατηρεί τους ανθρώπους με τους οποίους έχει επαφές. Οσο η ώρα περνά, τόσο περισσότερο βυθίζεται μέσα στο σκοτάδι.

Η ταινία που θα διανεμηθεί τέλη Μαρτίου από την Feelgood Entertainment, κινείται με άνεση στον χώρο του υποκόσμου αλλά την ίδια ώρα βγάζει στην επιφάνεια μια μικροαστική αθλιότητα δίνοντάς σου την αίσθηση ότι από αυτήν είναι μολυσμένη κάθε γωνιά της Ελλάδας. Kαι έτσι ακριβώς βλέπει την Ελλάδα ο σκηνοθέτης ο οποίος παρόμοιες εικόνες έχει παρουσιάσει και στις προηγούμενες ταινίες του, αν και με περισσότερη οργή.

Μόνον ο Στράτος είναι μια φιγούρα ποιητική και συγχρόνως καταραμένη, πιστός στους κώδικες τιμής και τις ηθικές αξίες που δείχνουν πλέον είδος προς εξαφάνηση. Ο Β.Μουρίκης μπορεί να θεωρηθεί φαβορί για το βραβείο ερμηνείας, ενώ αν κάτι επίσης αξίζει βράβευση είναι η σφιχτοδεμένη, συγκροτημένη και σταθερή σκηνοθεσία του Οικονομίδη .

Η συνέντευξη Τύπου για το «Μικρό ψάρι» θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης στι1 17.30 ώρα Βερολίνου οπότε θα επανέλθουμε.