Ο «Ύμνος της Αθηνάς» του συνθέτη Μιχάλη Τερζή σε ποίηση Κωστή Παλαμά, έργο για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία, τενόρο, σοπράνο και αφηγητή, θα παρασταθεί στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 8.30 μ.μ. ως φόρος τιμής στα 70 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά (1859-1943).
Η ποιητική σύνθεση «Ο ύμνος εις την Αθηνάν» εκδόθηκε το 1889 και βραβεύθηκε στον Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό. Είχε προηγηθεί η συλλογή Τα τραγούδια της πατρίδος μου (1886) και ακολούθησαν τα ποιήματα Τα μάτια της ψυχής μου (1892). Το ποίημα αφιερώνει ο Παλαμάς στη σύζυγό του Μαρία. Ο ποιητής εδώ, με αφορμή τον έπαινο της αρχαίας θεάς, τραγουδά την «παρθενιά, την προκοπή, τη γνώσι, τη σοφία» της πόλης της Αθήνας που βγήκε από τα χέρια της θεάς κι είναι «του νου της λάμψι».
Η ενορχήστρωση της παράστασης είναι του Βασίλη Κουμπή και του Μιχάλη Τερζή. Αφηγητής είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου. Συμμετέχουν Γιάννης Χριστόπουλος τενόρος, Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε μουσική διεύθυνση Ελευθέριου Καλκάνη και τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε διδασκαλία Σταύρου Μπερή. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Κωνσταντίνος Κασίνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Παλαμά.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια της παράστασης θα διατεθεί υπέρ των συσσιτίων και του ταμείου αστέγων του Δήμου Αθηναίων Κ.Υ.Α.ΔΑ.