Οταν πριν από μερικά χρόνια είχα συναντήσει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, όπου η ταινία τους «Ο πληροφοριοδότης» είχε κάνει την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της, ο ηθοποιός με εντυπωσίασε όταν του ζήτησα να μου μιλήσει για τον σκηνοθέτη της, τον Μάρτιν Σκορσέζε, με τον οποίο είχε ήδη συνεργαστεί σε δύο ταινίες.


«Η αλήθεια είναι ότι ο Μάρτι δεν με αντιμετωπίζει διαφορετικά από τους υπόλοιπους ηθοποιούς»
απάντησε ο Ντι Κάπριο. «Η σχέση μας είναι αρκετά απλή. Από την εποχή των «Συμμοριών της Νέας Υόρκης» συνεργαζόμαστε πολύ ομαλά. Ο Μάρτι συμφωνεί με τις επιλογές μου και εγώ συμφωνώ με τις δικές του. Μοιραζόμαστε τα ίδια γούστα σε ό,τι μας αρέσει αλλά και σε ό,τι δεν μας αρέσει. Συμφωνούμε στην ταινία που θέλουμε να κάνουμε και επίσης ξέρουμε την ταινία που δεν θέλουμε να κάνουμε. Εκεί βρίσκονται τα θεμέλια της σχέσης μας».
Εξι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο τα έλεγε αυτά και το ντουέτο έχει γυρίσει δύο ακόμη ταινίες: «Το νησί των καταραμένων» το 2010, που ενδεχομένως είναι και η καλύτερη ερμηνεία του Ντι Κάπριο στον κινηματογράφο, και τον «Λύκο της Wall Street», που θα αρχίσει να προβάλλεται την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου και σίγουρα ανήκει στις πολυαναμενόμενες ταινίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν και όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει και υποψηφιότητες στα Οσκαρ.
Ποιος κινηματογραφόφιλος, αλήθεια, δεν περιμένει να δει πώς οι Σκορσέζε και Ντι Κάπριο διαχειρίστηκαν την αληθινή ιστορία ενός χρηματιστή της Wall Street της δεκαετίας του 1990 ονόματι Τζόρνταν Μπέλφορντ ο οποίος πολύ εύκολα και πολύ σύντομα βρέθηκε να πετά στα σύννεφα αλλά πολύ απότομα γκρεμίστηκε όταν συνελήφθη για ένα σκάνδαλο που ταρακούνησε για τα καλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα «καλά παιδιά» του Σκορσέζε

Ανέκαθεν ο Μάρτιν Σκορσέζε ανήκε στους σκηνοθέτες που νιώθουν ασφαλείς δίπλα στα δικά τους «καλά παιδιά». Ο 71χρονος σκηνοθέτης άλλωστε προσέχει τα «παιδιά» του και τα παιδιά του το ξέρουν. Εξι ηθοποιοί του έχουν συγκεντρώσει εννέα υποψηφιότητες για Οσκαρ και τρεις έχουν βραβευθεί (Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Πολ Νιούμαν, Τζο Πέσι).
Δεν έπαψε όμως ποτέ να προσθέτει νέο αίμα στην κινηματογραφική «συμμορία» του. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι το πιο πρόσφατο ηγετικό μέλος αυτού του ιδιαίτερου κλαμπ «σκορσεζικών» ηθοποιών, επάξιος διάδοχος του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος έχει παίξει σε οκτώ ταινίες του Σκορσέζε και είναι κάτοχος ενός Οσκαρ Α’ ρόλου για ταινία του, το «Οργισμένο είδωλο». Εχοντας παίξει μαζί του στην πρώτη ταινία του Ντι Κάπριο, τις «Αγεφύρωτες σχέσεις», ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο τον γνώρισε στον Σκορσέζε λέγοντάς του: «Να ένας μικρός τον οποίο αξίζει να παρακολουθήσεις». Ο Σκορσέζε αργότερα είπε ότι όταν τον είδε στο «Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;» (ταινία που χάρισε στον Ντι Κάπριο τη μοναδική υποψηφιότητά του για Οσκαρ Β’ ρόλου) δεν μπορούσε να καταλάβει αν έβλεπε έναν πραγματικά πνευματικά καθυστερημένο άνθρωπο ή έναν ηθοποιό που υποδύεται τον πνευματικά καθυστερημένο (στα σετ των «Συμμοριών» βέβαια τον σκυλόβριζε επειδή καθυστερούσε να δώσει το παρών μπεκροπίνοντας σε ατελείωτα πάρτι).
Το μουτράκι έγινε αντράκι

Υπό την προστασία του Σκορσέζε το γλυκό μουτράκι του «Τιτανικού» όχι απλώς ωρίμασε αλλά αποδείχθηκε χρήσιμο εργαλείο. Εδραιώθηκε στη θέση του καινούργιου ηθοποιού-φετίχ του σκηνοθέτη, παρ’ ότι στην πρώτη συνεργασία τους, τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», ο Ντι Κάπριο κέρδισε τα λιγότερα υμνητικά σχόλια συγκριτικά με τους υπόλοιπους συντελεστές, ανάμεσα στους οποίους ηγούνταν η μορφή του Ντάνιελ Ντέι-Λούις.
Oι «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» δεν τα πήγαν καθόλου καλά στα ταμεία των αμερικανικών αιθουσών, δίχασαν την κριτική και σχεδόν αγνοήθηκαν στις Χρυσές Σφαίρες (αν και ο Ντι Κάπριο ήταν υποψήφιος). Το όνομα και το πρόσωπο του Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν στάθηκαν ικανά για να προσφέρουν το πολύτιμο χέρι βοηθείας που πιθανώς χρειαζόταν η ταινία, καθ’ ότι, ως γνωστόν, ο Σκορσέζε μπορεί να ανήκει στους τελευταίους μεγάλους καλλιτέχνες του αμερικανικού κινηματογράφου, ποτέ όμως δεν είχε καλή σχέση με τα ταμεία των αμερικανικών αιθουσών όπου προβάλλονται οι δημιουργίες του (πράγμα που επίσης σημαίνει ότι το όνομα Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν είναι τελικά τόσο ισχυρό όσο κάποιοι νομίζουν και σίγουρα δεν είναι το «απόλυτο εργαλείο» για τη διαφήμιση ενός κινηματογραφικού προϊόντος στο οποίο ο ηθοποιός συμμετέχει).
Από τότε όμως ο Ντι Κάπριο ακολουθεί τον Σκορσέζε σαν πιστό σκυλάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σκορσέζε ως και την πολύτιμη συλλογή του με DVD βωβών ταινιών έχει δανείσει στον νεαρό ηθοποιό ώστε να βελτιώσει την υποκριτική του. Ο ευφυής σκηνοθέτης ξέρει πως έχει να κερδίσει με την επένδυσή του αλλά και το αντίστροφο. Για το «The Aviator», π.χ., τη δεύτερη ταινία τους, όπου υποδύθηκε τον μυστηριώδη αμερικανό δισεκατομμυριούχο Χάουαρντ Χιουζ, διεκδίκησε το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.
Το αν όμως «Ο λύκος της Wall Street» θα σημάνει ότι ήρθε τελικά η ώρα του Ντι Κάπριο για την απόκτηση του πολυπόθητου Οσκαρ θα το ξέρουμε μετά την προβολή της ταινίας που σύμφωνα με την εταιρεία διανομής της Seven Films θα αρχίσει να παίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Μένει να δούμε αν η συνεργασία τους θα έχει συνέχεια. Το σχέδιο «The rise of Theodore Roosevelt» που ήθελε τον Ντι Κάπριο στον ρόλο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Θίοντορ Ρούζβελτ με σκηνοθέτη τον Σκορσέζε έχει προς το παρόν παγώσει.
Από τη Σάρον Στόουν στη Μαργκό Ρόμπι
Παρ’ ότι με την εξαίρεση ταινιών όπως «Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη», «Η Αλίκη δεν μένει πια εδώ» και «Τα χρόνια της αθωότητας» στα σενάρια του Σκορσέζε το γυναικείο φύλο βρίσκεται ως επί το πλείστον στα μετόπισθεν, το περίεργο είναι ότι δέκα κυρίες του κινηματογράφου έχουν προταθεί για το πολυπόθητο επίχρυσο αγαλματάκι έχοντας παίξει ηρωίδες ταινιών του Σκορσέζε.
Δύο το έχουν κερδίσει: η Ελεν Μπέρστιν για την «Αλίκη» και η Κέιτ Μπλάνσετ για το «Aviator». Και ας μην ξεχνάμε ότι η μοναδική φορά που τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πρόσεξαν τη Σάρον Στόουν από τη μέση και πάνω ήταν στο «Casino» του Σκορσέζε που οδήγησε την ηθοποιό για πρώτη και (μέχρι σήμερα) τελευταία φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ.
Ενδιαφέρον πάντως θα έχει να δούμε τι «έβγαλε» ο Σκορσέζε από τη νεαρή ηθοποιό Μαργκό Ρόμπι (στη φωτογραφία με τον Σκορσέζε και τον Ντι Κάπριο από τα γυρίσματα) που συμπρωταγωνιστεί με τον Ντι Κάπριο στον «Λύκο της Wall Street».

πότε & πού:
«Ο λύκος της Wall Street» θα αρχίσει να προβάλλεται την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ