Ταινία με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα γυρίζεται από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου σε διάφορα σημεία της χώρας μας. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους των ελληνικής καταγωγής αμερικανών σκηνοθετών Τζον και Θόδωρου (Κόρτι) Βούρχη, τιτλοφορείται «Πρόμαχος» και πρωταγωνιστής στον ρόλο ενός ελληνικής καταγωγής αμερικανού δικηγόρου είναι ο Παντελής Κοντογιάννης, ο οποίος, όπως ο ήρωας που υποδύεται, είναι ελληνικής καταγωγής Αμερικανός.
Ως νέος ηθοποιός ο Κοντογιάννης είχε γνωρίσει τους αδελφούς Βούρχη στο Λος Αντζελες. «Από την πρώτη κιόλας ημέρα της επαφής μας, τέλη Μαΐου του 2011, ήρθε στην κουβέντα μας ο Παρθενώνας. Θυμάμαι πόσο είχα πληγωθεί όταν είχα δει τα μνημεία στο Βρετανικό Μουσείο. Θυμάμαι επίσης εκείνη την εκπληκτική σκηνή στη «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασσέν όπου βλέπουμε τη Μελίνα Μερκούρη που θα αφιερωνόταν τόσο πολύ στην επιστροφή τους να τα κοιτάζει…». Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και εν τέλει οι σκηνοθέτες έγραψαν ένα σενάριο επάνω στον Κοντογιάννη, σύμφωνα με το οποίο υποδύεται έναν ελληνοαμερικανό δικηγόρο που έρχεται στην Ελλάδα «για μια αγάπη, μια αγάπη για την επιστροφή, και μια υποχρέωση». Ενδιαφέρον όμως έχει και το ότι το σενάριο βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από νομική εταιρεία της Ουάσιγκτον προκειμένου να συσταθεί η νομική υπόθεση και να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ μέρους της Ελλάδας. Συνεταίρος και δικηγόρος ειναι ο πατέρας των σκηνοθετών.
Το γεγονός ότι ο χιώτικης καταγωγής Κοντογιάννης επιλέχθηκε για τον ρόλο του δικηγόρου της ταινίας δεν είναι τυχαίο γιατί μετά τις Πολιτικές Επιστήμες και τα Λατινικά που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στράφηκε στα νομικά. Μάλιστα ο Παντελής έζησε στην Ελλάδα για έναν χρόνο μεταξύ Κολεγίου και Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες. Ασκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για επτά ολόκληρα χρόνια στη Γουόλ Στριτ ώσπου μια μέρα, σε μια στιγμή υπαρξιακής ανησυχίας στο γραφείο του, έθεσε στον εαυτό του την εξής ερώτηση: «Is this it? Αυτό είναι όλο; Αυτό θα κάνω μια ζωή; Και είπα όχι. Θέλω να γίνω ηθοποιός».
Επιστροφή στο Λος Αντζελες, οπότε άρχισε η επαφή του με την ηθοποιία με ιδιωτικά μαθήματα στο Beverly Hills Playhouse του Μίλτον Κατσέλας. Κάπως έτσι γνωρίστηκε με τους σκηνοθέτες. Πάντως παραδέχεται ότι τον ενδιαφέρουν και τα δύο: τα νομικά και η ηθοποιία. «Δεν μου αρέσουν τα κουτιά, οι ταμπέλες «είσαι μόνο αυτό» ή «είσαι μόνο το άλλο.» Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που ο Τζιαν Κάρλο Τζανίνι, που επίσης παίζει στην ταινία μας, μου είπε ότι έχει σπουδάσει μηχανικός». Επισημαίνω τα θαυμάσια ελληνικά του και μαθαίνω ότι οι γονείς του που μετανάστευσαν από τη Χίο στην Αμερική, όπου ο πατέρας του έγινε εστιάτορας, δεν επέτρεπαν ποτέ στον Παντελή να τους μιλάει αγγλικά, κάτι που ακόμη και σήμερα ισχύει.
Σημασία για τον Κοντογιάννη έχει ότι ο «Πρόμαχος» θα είναι μια ταινία που θα πληροφορεί το κοινό για το ζήτημα των Γλυπτών. «Για ποιον λόγο το Βρετανικό Μουσείο έχει το δικαίωμα να κρατά αυτά τα μνημεία; Δυστυχώς στην Ελλάδα το απλοποιούμε κάπως λέγοντας απλώς «μας τα πήραν». Πιστεύω ότι η ταινία θα ανοίξει έναν διάλογο κάνοντας τον κόσμο να αναρωτηθεί αν έχει πράγματι γίνει από την πλευρά της Ελλάδας μια σωστή προσπάθεια, με στρατηγική, για την επιστροφή των Γλυπτών. Γιατί προσωπικά δεν το νομίζω».

πότε & πού:
Ο «Πρόμαχος», στον οποίο, εκτός άλλων, συμπρωταγωνιστούν οι Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής, Σπύρος Φωκάς και Κασσάνδρα Βογιατζή, έχει γυριστεί σε σημεία της Αθήνας, στην Καβάλα αλλά και στην Πέρδικα της Αίγινας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ