Εναν από τους κατεξοχήν πολιτικούς και πρωτοπόρους συγγραφείς της μεταπολεμικής μας γενιάς, τον Αλέξανδρο Κοτζιά, τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κέδρος, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013, αφιερώνοντας μια βραδιά στον ίδιο και το πολυσχιδές έργο του.

{{{ moto }}}Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων (το 2012) από τον απροσδόκητο χαμό του σε ηλικία μόλις 66 ετών –τον Σεπτέμβριο του 1992 έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του στη διάρκεια μιας βόλτας στην Κέα –αλλά και την επανέκδοση της «Φανταστικής περιπέτειας» με την οποία απέσπασε το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1986, διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus το συμπόσιο «Αλέξανδρος Κοτζιάς –Είκοσι χρόνια μετά –Γράφοντας χθες για το επώδυνο σήμερα».
Η συγγραφέας Μάρω Δούκα, η Βενετία Αποστολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (ΑΠΘ), ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης, ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και η λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Ρώτα είναι οι ομιλητές στην εκδήλωση που συντονίζει η συγγραφέας και κριτικός Ελενα Χουζούρη.

Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς πέθανε αφήνοντας ανολοκλήρωτη μια σειρά από επτά νουβέλες που σχεδίαζε να γράψει υπό τον γενικό τίτλο «Τα παιδιά του Κρόνου». Το έργο του, στοιχειωμένο κατά κύριο λόγο από τις μνήμες της Κατοχής και του Εμφυλίου, πολυδιάστατο αφηγηματικά και ποτέ δογματικό ιδεολογικά, είναι σημαντικό. Εγραψε επτά μυθιστορήματα, τρεις νουβέλες, ένα θεατρικό έργο, τρία ιστορικά αφηγήματα και τρεις τόμους με κριτικά κείμενα (από το 1961 ως το 1987).
Ο ίδιος, που καλλιέργησε σχεδόν όλα τα είδη του λόγου, είχε στενότατη σχέση με τη δημοσιογραφία, με την οποία άρχισε να ασχολείται το 1956. Μετά την προτροπή του Παναγιώτη Λαμπρία ανέλαβε το 1961 την κριτική βιβλίου στην εφημερίδα «Η Μεσημβρινή» μέχρι και το 1967.

Επειτα συνέχισε ως βιβλιοκριτικός στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στο περιοδικό «Ο Ταχυδρόμος» (1971-1972) και μετά την πτώση της δικτατορίας –πρωτοστάτησε στην αντιστασιακή κίνηση των 18 συγγραφέων που υπέγραψαν την ομώνυμη δήλωση το 1969 –εγκαινίασε τη «Φιλολογική Καθημερινή» (1975-1982).