Ραντεβού Πέμπτη μεσημέρι σε ένα από τα καφέ της πλατείας Μαβίλη. «Σας βολεύει στις 2;». «Μια χαρά είναι…». «Εγώ δεν σας ξέρω, αλλά φαντάζομαι ότι εσείς θα με αναγνωρίσετε. Κι αν δεν γίνει αυτό, δεν πειράζει… Πάρτε με τηλέφωνο». Δεν χρειάστηκε να της τηλεφωνήσω. Η Αλέκα Κανελλίδου είναι σαφώς αναγνωρίσιμη –αν και τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κάνει λίγα πράγματα, όπως λέει η ίδια, ίσως επειδή ασχολείται και με άλλα, πέρα από τη μουσική και το τραγούδι. «Δεν βγαίνω συχνά. Είναι και η απόσταση από τη Ραφήνα στην Αθήνα. Είμαστε και μια παρέα που… ασχολούμαστε με την μπιρίμπα».
Τους τελευταίους δύο περίπου μήνες η Αλέκα Κανελλίδου «αναγκάζεται» να κάνει πολύ συχνά τη διαδρομή Ραφήνα – Αθήνα, καθώς συμμετέχει, ερμηνεύοντας τον ρόλο μιας καθηγήτριας, στη μουσικοχορευτική παράσταση «Fame», η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη αμερικανική ταινία του 1980 –και στη συνέχεια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, που προβλήθηκε στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1980 –με ήρωες τους φοιτητές και τους καθηγητές μιας σχολής παραστατικών τεχνών και μουσικής στη Νέα Υόρκη. Ακόμη και αν δεν θυμάται κάποιος την ταινία ή το σίριαλ, το ομώνυμο τραγούδι από την Αϊρίν Κάρα αποκλείεται να το έχει ξεχάσει…
«Κοίτα να δεις τι έχω πάθει», λέει η Αλέκα Κανελλίδου. «Γεννήθηκα στην Πλάκα, οι γονείς μου ήταν από εκεί, εκεί μεγάλωσα, εκεί έπαιζα. Πιο Αθήνα δεν γίνεται. Και όμως, δεν θέλω να κατεβαίνω σε αυτήν. Από την άλλη, έχουν περάσει και καμιά διακοσαριά χρόνια από τότε. Εχουν αλλάξει πολλά. Στη Ραφήνα πήγαινα και έμενα τα καλοκαίρια και κάποια στιγμή είπα ότι δεν θα ξανακατέβω Αθήνα. Θα μείνω εδώ. Και έμεινα».

Για όλα φταίει το… αλκοτέστ
Επισημαίνει πάντως ότι «κάθε επιλογή που κάνεις έχει και το τίμημά της. Είναι θέμα ανθρώπου. Πόσο αντέχει ορισμένα πράγματα, πόσο τα φέρνει βόλτα με τον τροχό της ζωής… Οπως για παράδειγμα με το τραγούδι. Τραγουδούσα από παιδί (σ.σ.: στα 17 της χρόνια, όταν ήταν ακόμα μαθήτρια στο Α’ Γυμνάσιο Πλάκας) και κάποτε ήρθε ο κορεσμός. Δεν εννοώ στο τραγούδι, αλλά σε όλο αυτό. Είμαι από τους ανθρώπους που έδιναν πάντα στη δουλειά μια συγκεκριμένη θέση. Είναι σαν να της έλεγα ότι είσαι σε αυτό το… συρτάρι και παρακάτω μην πας. Είναι η προσωπική μου ζωή, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου αυτά που μου αρέσουν να κάνω… Η δουλειά μου δεν ήταν ποτέ όλη μου η ζωή». Να όμως που επιστρέφει και πάλι. Οχι μόνο ως ερμηνεύτρια… Χαμογελάει. «Οταν μου πρότειναν να πάρω μέρος στο «Fame» όχι μόνο ως τραγουδίστρια αλλά και ως ηθοποιός το θεώρησα αδιανόητο. Αλλά όλη αυτή η παρέα με τα νέα παιδιά που παίρνουν μέρος στην παράσταση, όλη αυτή η φλόγα που έχουν, μου αρέσει». Ισως όμως επιστρέφει και για έναν ακόμη λόγο. Την αφορμή της την έδωσε ένας αστυνομικός που τη σταμάτησε για αλκοτέστ. «»Μη μου κάνετε αλκοτέστ», του είπα, «δεν πίνω». «Το κατάλαβα», μου απάντησε και συνεχίσαμε την κουβέντα. Του είπα ότι επέστρεφα από πρόβα και τι ακριβώς κάνουμε εκεί. Και ξέρεις τι με συμβούλευσε; «Κάντε κάτι να ψυχαγωγήσετε τους ανθρώπους, να δώσετε χαρά στους ανθρώπους». Δεν έχει άδικο. Ο,τι συμβαίνει γύρω μας το νιώθουμε στο πετσί μας. Γι’ αυτό λέω και εγώ ότι με αυτή την παράσταση βάζω τα δαιμόνιά μου για ύπνο. Φεύγουν από το μυαλό μου, από όσα συμβαίνουν γύρω μου. Ετσι κι αλλιώς αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δεν μπορούν να επηρεάσουν εμένα, στην ηλικία που είμαι. Αλλά σκέφτομαι το παιδί και το εγγόνι μου. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι περιτριγυριζόμαστε από την καχυποψία. Δεν έχει ανοχή ο ένας για τον άλλο. Μια μερίδα του κόσμου είναι απελπισμένη και θα πρέπει να ανεχτούμε ο ένας τον άλλον».

Η Αντέλ και η Εϊμι Γουάινχαουζ
Η Αλέκα Κανελλίδου είναι ήρεμη, περνάει καλά στη ζωή της με τους ανθρώπους που την αγαπούν και τους αγαπά, ενώ κρατάει βαθιά μέσα της την ανάμνηση μιας Πλάκας όπου τα σπίτια είχαν χαγιάτι –«ένα κλειστό μπαλκόνι, από το οποίο έβλεπα την Ακρόπολη». Βλέπει τα προβλήματα της δισκογραφίας και της μουσικής, από την άλλη όμως θεωρεί ότι δεν θα λείψει ποτέ η δημιουργία εφόσον «η κρίση γεννάει τέχνη». Δεν «κατεβάζει» τραγούδια, αλλά εξακολουθεί να αγοράζει CD. Oπως για παράδειγμα της Aντέλ. «Hθελα να την ακούσω από περιέργεια. Αυτό που μου αρέσει στην Αντέλ είναι ότι δίνει ένα χαστούκι σε όλους όσοι λένε ότι μια τραγουδίστρια πρέπει να έχει κοιλιακούς ή να προκαλεί». Η μεγάλη αδυναμία της όμως είναι η Εϊμι Γουάινχαουζ. Η αγάπη της για την τζαζ δεν κρύβεται ούτε στις προσωπικές της επιλογές.

πότε & που:
«Fame», Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Αίθουσα Αντιγόνη (Πειραιώς 254, Ταύρος), τηλ. 212 2540.300, www.theatron.gr. Σκηνοθεσία: Θέμις Μαρσέλλου, απόδοση κειμένου: Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Θέμις Μαρσέλλου. Πρωταγωνιστούν: Αλέκα Κανελλίδου, Νίκος Βουρλιώτης, Demy, Νάντια Μπουλέ, Ησαΐας Ματιάμπα, Σοφία Κουρτίδου, Idra Kayne κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ