Σε μια μαγευτική πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ένας σπάνιος, οικόσιτος παπαγάλος, ο Μπλου, πέφτει από τα σύννεφα όταν ανακαλύπτει ότι τελικά δεν είναι ο τελευταίος του είδους του όπως πίστευε. Κάπου στη Μινεσότα, υπάρχει ένας ακόμα σαν αυτόν- και μάλιστα θηλυκού γένους.

Οπως αποδεικνύεται, ο οικόσιτος Μπλου και η εντελώς ανεξάρτητη παπαγαλίνα Τζούελ δεν δείχνουν να είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Απροσδόκητα θα βρεθούν μαζί για να ζήσουν μια περιπέτεια-εμπειρία ζωής.

Η παραπάνω σύνοψη πλάθει τον καμβά της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Rio» που δημιουργήθηκε από τη φαντασία του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Κάρλος Σαλντάνια, στου οποίου το ενεργητικό βρίσκονται η επιτυχημένη τριλογία κινουμένων σχεδίων «Η εποχή των παγετώνων».

Για την ακρίβεια, η ιδέα του «Ρίο» που θα παίζεται στις αίθουσες της Ελλάδας από την Πέμπτη 7 Απριλίου, γεννήθηκε όταν ο Σαλτάνια γύριζε την δεύτερη ταινία «Παγετώνων». Στην ρίζα του «Ρίο» βρίσκεται μια ιστορία-φόρο τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ρίο. «Ξόδεψα αρκετά χρόνια δουλεύοντας τις ταινίες «Ice Age» και πέρασα υπέροχα στον κόσμο τους, με αυτούς τους ωραίους χαρακτήρες», είπε ο Σαλτάνια. «Όμως το «Rio» είναι ένα πιο προσωπικό ταξίδι για μένα.»


Γεννημένος το 1968 στην Βραζιλία, ο Κάρλος Σαλντάνια είναι από το 1993 μέλος του δημιουργικού τμήματος των Blue Sky Studios που παρήγαγαν την «Εποχή των παγετώνων». Το μικρού μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων «Time for Love», το οποίο είχε προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων ανά τον κόσμο, κερδίζοντας αμέτρητα βραβεία, ήταν το εισιτήριό του για την επιτυχία. Από τότε έχει σκηνοθετήσει επίσης τις σκηνές κινουμένων σχεδίων από τις ταινίες «A Simple Wish» αλλά και το «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ, καθώς και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις με κινούμενα σχέδια. Το 2002 συνσκηνοθέτησε με τον Κρις Ουέτζ την πρώτη «Εποχή των παγετώνων», ενώ το 2005 συνυπέγραψαν τα «Robots».

Το 2004 ο Σαλτάνια ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους με το «Gone Nutty» και το 2006 επέστρεψε στην καρέκλα του σκηνοθέτη, μόνος του αυτή τη φορά, για την συνέχεια των «Παγετώνων» στο «Η εποχή των παγετώνων 2:Η απόψυξη». Η τρίτη ταινία της ίδιας σειράς, «Η αυγή των δεινοσαύρων» που ήταν επίσης το πρώτο 3D κινούμενο σχέδιο των Blue Sky Studios, ακολούθησε το 2009.

Μια ομάδα γνωστών ηθοποιών δίνουν τις φωνές του στους ήρωες της νέας ταινίας: η Αν Χαθαγουέι και ο Τζέσε Άιζενμπεργκ (του «Social network») υποδύονται το κεντρικό ζευγάρι των παπαγάλων, ενώ στην διανομή βρίσκουμε επίσης τον Τζέιμι Φοξ, τον μουσικό Will I Am, τον ηθοποιό και μουσικό Τζεμέιν Κλεμέντ, την κωμική ηθοποιό Λέσλι Μαν και τον κωμικό και παρουσιαστή talk show Τζορτζ Λόπεζ. Επίσης, μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές, χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό βραζιλιάνικων ήχων και σύγχρονης αμερικάνικης μουσικής.

Στα ελληνικά η ταινία θα προβληθεί με τις φωνές των Δημήτρη Παπαδάτου, Μαρίνας Τσιγωνάκη, Μαρίας Ζερβού, Νίκου Νίκα, Ηλία Ζερβού και Αντίνοου Αλμπάνη.

Το «Rio» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 7 Απριλίου