Βενετία, αποστολή

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκε το δημοσιογραφικό κοινό την τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «The favourite», η οποία έκανε την πρώτη προβολή της στην Σάλα Γκράντε την Πέμπτη το πρωί. Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί και πάλι ένα διεθνές καστ, η Εμα Στόουν, η Ρέιτσελ Βάιζ και η Ολίβια Κόλμαν, προβάλλεται εντός συναγωνισμού και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λείψει από τα βραβεία. Και το αξίζει.

Παιχνίδια σεξουαλικών διαστροφών και εξουσίας με φόντο την βασιλική αυλή της Αγγλίας του 18ου αιώνα, καταλήγουν σε μια πολύ ιδιαίτερη ταινία «εποχής» στην οποία η μορφή της γυναίκας είναι απολύτως κυρίαρχη δίπλα στην ανυπαρξία των ανδρών. Το «Favourite σε συνεπαίρνει από τον πρώτο κιόλας λεπτό του και δύο ώρες αργότερα σε αφήνει με έναν πλούτο συναισθημάτων και σίγουρα σε πολύ καλή διάθεση.

Η Ολίβια Κόλμαν, Βρετανή ηθοποιός με πιθανότητες για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, υποδύεται την Βασίλισσα Αννα της Αγγλίας, γυναίκα κυκλοθυμική, ασθενική, οξύθυμη αλλά την ίδια ώρα τρυφερή, σχεδόν αθώα. Αυτή η γυναίκα που λύνει και δένει σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, θα βρεθεί σε έναν άλλο πόλεμο, των δύο γυναικών που την πολιορκούν: τη Σάρα (Ρέιτσελ Βάιζ) που είναι η έμπιστή της σύμβουλος αλλά και ερωμένη της και την Αμπιγκέιλ (Εμα Στόουν), μια πρώην αριστοκράτισσα νυν παραδουλεύτρα η οποία καραδοκεί για να κερδίσει την θέση της πρώτης.

Ετσι αρχίζει ένα δαιδαλώδες αλλά αφηγηματικά άρτιο παιχνίδι «γάτας – ποντικού» μέσα στο παλάτι της ακολασίας. Κτυπήματα κάτω από τη μέση, μαχαιριές πίσω από την πλάτη και διαρκή ψέματα μοιράζονται σε κεφάλαια με διασκεδαστικούς μεσότιτλους, ενώ το βιτριολικό χιούμορ τοιυ σκηνοθέτη αφήνει διαρκώς στάλες. Αφηγηματικά πρόκειται για την πιο βατή ταινία του σκηνοθέτη, ο οποίος εδώ και χρόνια ακολουθεί καριέρα στο εξωτερικό και αυτή την φορά συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Αυστραλό Τόνι Μακ Ναμάρα.