Sophie Hanna
Η γυναίκα με το μυστικό
Μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης.
Εκδόσεις Διόπτρα, 2016,
σελ. 428, τιμή 16,60 ευρώ

H Σόφι Χάνα (Μάντσεστερ, 1971) είναι γνωστή από το μυθιστόρημά της Εγκλημα με υπογραφή (εκδόσεις Διόπτρα), όπου αφηγείται μια περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό, βασισμένη στο λογοτεχνικό στυλ της Αγκαθα Κρίστι. Εδώ, γράφει ψυχολογικό θρίλερ, ένα δύσκολο είδος που απαιτεί φαντασία και βεβαίως ψυχολογικές ικανότητες. Δύο είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα το Twitter, και οι οικογενειακές σχέσεις των ανθρώπων. Η ενδιαφέρουσα ιστορία της στηρίζεται στα περίφημα social media που απορροφούν τα μυαλά εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο και ενίοτε οδηγούν στο έγκλημα. Ναι, αυτό θέλει να τονίσει η Σόφι Χάνα: το ότι στα μέσα που προσφέρουν συχνά ανέξοδη συντροφιά και παρηγορία, έχουν εισχωρήσει άτομα με δολοφονικές διαθέσεις. Και ποιοι τα έχουν περισσότερη ανάγκη; Οι έγγαμοι και οι έγγαμες, απαντά. Εγγαμη με παιδιά και έναν σοβαρό άνδρα είναι και η ηρωίδα της, η Νίκι Κλέμεντς, η οποία αναζητεί στο Internet τις πνευματικές και σωματικές χαρές που της λείπουν. Οταν δολοφονείται ο Ντέιμον Μπλάντι, ένας διάσημος δημοσιογράφος, η Νίκι είναι ύποπτη και ανακρίνεται από την αστυνομία. Είχε πάει να δει τον γιο της στο σχολείο και βρέθηκε με το αμάξι της κοντά στο σημείο του εγκλήματος. Η Νίκι αφηγείται την ψύχωσή της με το Internet και την αλληλογραφία της με κάποιον άγνωστο ονόματι Γκάβιν που την έχει σαγηνεύσει με τα πρόστυχα λόγια του. Παλαιότερα, αλληλογραφούσε με άλλον άγνωστο, τον «Βασιλιά Εντουαρντ», ο οποίος ίσως συνδέεται με τον Μπλάντι. Μ’ αυτόν τον παράξενο άνδρα τη δένει ένα ανομολόγητο μυστικό που δίνει και τη λύση στο αίνιγμα. Το Twitter είναι διαδικτυακό σπίτι «αγάπης, κακίας και παραλογισμού», δηλώνει η συγγραφέας, η οποία ξέρει να δημιουργεί πλοκή με ανατροπές.

Ο έρωτας και ο θάνατος
Ενα σκληρό μυθιστόρημα «δωματίου» που εξελίσσεται ολόκληρο σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας

Rene Denfeld
Μαγεμένος τόπος
Μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 328, τιμή 15,50 ευρώ

Ως τώρα γράφονταν αμερικανικά σκληρά αστυνομικά μυθιστορήματα, τύπου hard-boiled, με χώρο δράσης τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, όπου αστυνομικοί και κακοποιοί επιδίδονται σε έναν ανηλεή αγώνα επικράτησης. Οι πρώτοι προσπαθούν να τηρήσουν τον νόμο και την τάξη και οι δεύτεροι μάχονται να επιβιώσουν παραβιάζοντας τους νόμους. Το σκληρό μυθιστόρημα της Ρενέ Ντένφελντ, δημοσιογράφου και ερευνήτριας υποθέσεων θανατοποινιτών (αρθρογραφεί στο New York Times Magazine), διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου μέσα σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου ένας κρατούμενος αφηγείται τα οράματά του, μα κυρίως όσα συμβαίνουν εκεί. Τον λένε Αρντεν και έχει διαπράξει στυγερό φόνο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μιλήσει για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στη φυλακή ανάμεσα στους κρατουμένους, τους δεσμοφύλακες και τους επισκέπτες. «Αυτός ο τόπος είναι μαγεμένος. Οι άλλοι δεν το βλέπουν, εγώ όμως το βλέπω» αρχίζει. Ο αφηγητής αναφέρει την ιστορία ενός κρατουμένου στο διπλανό κελί, του Γιορκ, του οποίου η εκτέλεση έχει οριστεί. Μια γυναίκα, μια ερευνήτρια, από ένας δικηγορικό γραφείο προσπαθεί να ανασυνθέσει το παρελθόν του, ώστε να τον υπερασπίσει αρκούντως και να γλιτώσει τη θανατική ποινή. Η φυλακή είναι ένα μικρό κράτος εν κράτει. Οι ισχυροί κρατούμενοι κάνουν κουμάντο στους αδύνατους. Μερικοί δεσμοφύλακες είναι διεφθαρμένοι, γι’ αυτό πρέπει να πεθάνουν. Το τέλος είναι σκληρό: γίνεται μια εκτέλεση με ενδοφλέβια ένεση. Είναι όμως και ποιητικό: υπάρχει μια ερωτική σκηνή ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα. Ο έρωτας υπερισχύει του θανάτου.

Πέτρος Μάρκαρης
Offshore
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016,
σελ. 302, τιμή 15,90 ευρώ

O αστυνόμος Χαρίτος γιορτάζει το Πάσχα με τη γυναίκα του. Η κρίση έχει τελειώσει, η χώρα έχει μπει σε περίοδο ανάπτυξης και πλημμυρίζει από πακτωλό χρημάτων. Από πού όμως έρχονται; Ξαφνικά, ένας υπάλληλος του ΕΟΤ δολοφονείται από δύο Ασιάτες. Μετά, δολοφονείται ένας εφοπλιστής που έχασε δύο πλοία σε ναυάγιο. Ακολουθεί τρίτη δολοφονία με θύμα έναν δημοσιογράφο που ερευνά τα ναυάγια. Ποιος κρύβεται πίσω από τα εγκλήματα; Ο Μάρκαρης συνεχίζει να προβληματίζεται για τις αιτίες της ελληνικής κρίσης.

Arne Dahl
Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας

Μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 478, τιμή 17,70 ευρώ

Ο Αρνε Νταλ, ένας από τους σημαντικότερους σουηδούς αστυνομικούς συγγραφείς, στα βιβλία του χρησιμοποιεί ως ήρωες μερικούς αστυνομικούς που αποκαλούνται Ομάδα Αλφα. Εδώ οι άνδρες και οι γυναίκες της ομάδας καλούνται να εξιχνιάσουν κάποια άγρια εγκλήματα. Αρχικά, τη δολοφονία με τσεκούρι μιας πολωνής νοσοκόμας. Δύο μέλη της ομάδας, ο Χόρχε και η Σάρα, είναι παντρεμένα και έχουν μια κόρη. Η Σέρστιν έχει έναν γιο που της λείπει, όπως της λείπει και ένας άνδρας. Ερωτες, μίση, πάθη και εγκλήματα σε μια νοσούσα σουηδική κοινωνία.
Ρόμπερτ Γκαλμπρέϊθ
Η σοδειά του κακού
Μετάφραση Χρήστος Καψάλης.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 644, τιμή 18,80 ευρώ

Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ είναι το ψευδώνυμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέως της σειράς των βιβλίων του Χάρι Πότερ. Η σοδειά του κακού είναι το τρίτο βιβλίο με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, βετεράνο του πολέμου στο Αφγανιστάν. Εδώ ο Στράικ και η βοηθός του, η Ρόμπιν Ελακοτ, ερευνούν ένα παράξενο έγκλημα στο Λονδίνο: τη δολοφονία μιας γυναίκας, της οποίας το κομμένο πόδι έστειλε ο δράστης στη Ρόμπιν μέσα σε κουτί. Στόχος του ψυχοπαθούς δολοφόνου είναι ο ίδιος ο Στράικ. Μήπως είναι ένας «φίλος» από τα παλιά;

Malkolm Mackay
Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο
Μετάφραση Αλκηστις Τριμπέρη.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 346, τιμή 16 ευρώ

Στο πρώτο μέρος της Τριλογίας της Γλασκώβης, το Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ, ο νεαρός Κάλουμ Μακ Λιν εκτελεί έναν ασήμαντο μικρέμπορο ναρκωτικών. Εδώ, ο ήρωας συγχρωτίζεται με έναν «συνάδελφό» του, τον Φρανκ, ο οποίος προσπαθεί να εκτελέσει κάποιον, αλλά αποτυγχάνει. Το μυθιστόρημα πραγματεύεται την ψυχοσύνθεση του Κάλουμ και του Φρανκ. Ο Κάλουμ οφείλει να κάνει ό,τι του λέει το αφεντικό του, ο Πίτερ Τζέιμσον, διότι θα υπάρξουν συνέπειες. Στο μεταξύ, ένας αστυνομικός επιθεωρητής, ο Μάικλ Φίσερ, έχει τεθεί επί τα ίχνη του.

Κώστας Μουζουράκης
Κακό χαρτί
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 318, τιμή 15,90 ευρώ

Η Αθήνα της κρίσης και των ανομιών. Ενας επαγγελματίας δολοφόνος, ο Πιγκάλ, που εκτελεί συμβόλαια θανάτου, και ένας χαρτοκλέφτης, ο Αρης, που μπλέκει με ανθρώπους της νύχτας. Ο Νεκροθάφτης, που απειλεί όποιον του χρωστάει, και ένας επιχειρηματίας, ο Βαπτιστής, που κερδίζει από την παράνομη πώληση πετρελαίου και το εμπόριο ναρκωτικών. Εκείνοι ένας ηλικιωμένος, ο Καπετάνιος που λέει ιστορίες από τον Εμφύλιο και ένας Ιταλός με θητεία στη Μαφία. Ο συγγραφέας μιλάει για τους ανθρώπους της νύχτας, για το χρήμα που οδηγεί στους ανθρώπους στο έγκλημα και για τη βία.

Philipp Kerr
Ξαφνικός θάνατος
Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός.
Εκδόσεις Κέδρος, 2016,
σελ. 432, τιμή 16,60 ευρώ
Το μυθιστόρημα είναι το πρώτο μιας καινούργιας σειράς με ήρωα τον Σκοτ Μάνσον, βοηθό προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας Λόντον Σίτι. Οταν ο Σκοτ και η κοπέλα του, η Σόνια, ψυχίατρος το επάγγελμα, προσπαθούν να ξεπεράσουν τον θάνατο του αγαπημένου του φίλου, του Ματ Ντρέναν που κρεμάστηκε, βρίσκεται νεκρός ο προπονητής Ζοάο Ζάρκο. Τότε ο Βίκτορ Σοκόλνικοφ, ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ρώσος ολιγάρχης, γίνεται στόχος της Εφορίας και των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας. Μια ιστορία με θανάτους, γραμμένη με χιούμορ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ