Vele Veuhaus
Η Χιονάτη πρέπει να πεθάνει
Μετάφραση Τέο Βότσος.
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2013,
σελ. 544, τιμή 16,50 ευρώ

Στο μυθιστόρημα της Νέλε Νόιχαους (γενν. 1967) Η Χιονάτη πρέπει να πεθάνει πρωταγωνιστούν δύο αστυνομικοί, ο Ολιβερ φον Μπόντενσταϊν και η Πία Κίρχοφ, που αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν μια παράξενη υπόθεση: την εξαφάνιση δύο νεαρών κοριτσιών, της Λάουρας και της Στέφανι (της λεγόμενης Χιονάτης), από το Αλτενχαϊν που έγινε το 1997.

Τότε, είχε συλληφθεί ως ύποπτος, δικάστηκε και καταδικάστηκε ο Τομπίας Σαρτόριους, ένας νεαρός, ο οποίος συνδεόταν ερωτικά και με τις δύο. Τα πτώματα των κοριτσιών, αν πράγματι δολοφονήθηκαν, δεν βρέθηκαν ποτέ.
Το 2008 ο Τομπίας αποφυλακίζεται και επιστρέφει στη γενέτειρά του, όπου όμως το κλίμα είναι απολύτως εχθρικό. Η κλειστή κοινωνία του χωριού είναι επιφυλακτική, δεν τον δέχεται.
Του συμπαραστέκονται ωστόσο η Νάντια, ηθοποιός το επάγγελμα, παλιά του φίλη, και η νεαρή Αμελι, σερβιτόρα σε ρεστοράν. Ακολουθούν πράξεις εκδίκησης εκ μέρους των μελών των οικογενειών των εξαφανισμένων κοριτσιών.
Φράσεις γραμμένες στους τοίχους του σπιτιού του, απειλές, ξυλοδαρμοί. Κι ύστερα εξαφανίζεται η Αμελί, η οποία μοιάζει με τη Στέφανι.
Η Νόιχαους ενδιαφέρεται να δείξει την ψυχολογία των κατοίκων ενός μικρού και πληκτικού χωριού στη Γερμανία, να φανερώσει τις αδυναμίες καθενός χωριστά και να τονίσει ότι οι κλειστές κοινωνίες κρύβουν νοσηρά και θανάσιμα μυστικά.
Το εγχείρημα είναι θετικό και οι αναγνώστες έχουν επιβραβεύσει τη συγγραφέα με υψηλές πωλήσεις, οι οποίες μόνο στη Γερμανία έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια αντίτυπα.
Αυτό το γεγονός έχει κάνει τη Νόιχαους (το πρώτο της βιβλίο το εξέδωσε μόνη της σε 500 αντίτυπα και το διέθετε στο κρεοπωλείο του συζύγου της) να δηλώσει σε μια συνέντευξή της: «Εχω πουλήσει περισσότερα βιβλία από τον Χάρι Πότερ!».

Το κορίτσι εξαφανίστηκε
Ο δημοφιλής ήρωας Τζον Ρέμπους επιστρέφει στην ενεργό δράση

Ιαν Ράνκιν
Στον τάφο κάποιου άλλου
Μετάφραση Bάσια Τζανακάρη.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,
σελ. 476, τιμή 16,60 ευρώ

Οι φανατικοί αναγνώστες του Ιαν Ράνκιν γνωρίζουν ότι ο δημοφιλής Τζον Ρέμπους έχει συνταξιοδοτηθεί από τη σκωτσέζικη αστυνομία και τη θέση του στα μυθιστορήματά του έχει πάρει ο επιθεωρητής Μάλκολμ Φοξ. Στη λογοτεχνία, όμως, όπως και στη ζωή, τίποτα δεν είναι μόνιμο, τα πάντα διέπονται από τους νόμους της εξέλιξης. Ο Ρέμπους, λοιπόν, που ίσως έλειψε στους αναγνώστες, επιστρέφει ως ερευνητής στη μικρή Μονάδα Επανεξέτασης Σοβαρών Εγκλημάτων. Τώρα αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την εξαφάνιση της νεαρής Σάλι που χάθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999. Την αναζητεί η μητέρα της, η οποία δίνει στον Ρέμπους τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν την κόρη της. Στην πορεία των ερευνών βγαίνουν στην επιφάνεια και άλλες περιπτώσεις εξαφανισμένων κοριτσιών. Οταν αποκαλύπτεται το πτώμα ενός από αυτά, όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος παρανοϊκός δολοφόνος, υπεύθυνος για τις εξαφανίσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς. Στις αναζητήσεις χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες των θυμάτων, ενώ μεγάλη είναι και η συμβολή του Διαδικτύου με τις προσφερόμενες δωρεάν πληροφορίες. Εδώ ο Ράνκιν, όπως έκανε και άλλες φορές, μιλάει για τις αντιπαλότητες εντός της αστυνομίας αλλά και για τις ευθύνες που έχουν ενδεχομένως ορισμένοι αξιωματούχοι της οι οποίοι δυσχεραίνουν τις έρευνες.

Τι είπε ο δολοφόνος

Jan Guillou
Η ιστορία ενός σουηδού κατασκόπου
Μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,
σελ. 570, τιμή 18,80 ευρώ

Tέλη της δεκαετίας του 1980 στη Σουηδία. Ο πράκτορας Καρλ Χάμιλτον, εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ, αναλαμβάνει την εξιχνίαση της δολοφονίας ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας του. Οι υποψίες στρέφονται προς παλαιστίνιους τρομοκράτες, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και ισραηλινές υπηρεσίες. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1986, πολύ πριν από την εμφάνιση του Χένινγκ Μάνκελ και του επιθεωρητή Βαλάντερ. Ο συγγραφέας Γιαν Γκιγιού είναι γαλλικής καταγωγής και υπήρξε δημοσιογράφος. Οταν το 1973 δημοσίευσε στοιχεία για τις μυστικές υπηρεσίες της Σουηδίας δικάστηκε σε δεκάμηνη φυλάκιση για προδοσία (αργότερα μια εφημερίδα τον κατηγόρησε ως πράκτορα της KGB).

Θάνος Δραγούμης
Μαύρη Αυγή
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013,
σελ. 518, τιμή 17,70 ευρώ

Στην καταρρέουσα Αθήνα η ιδιωτική ντετέκτιβ Δάφνη Μαρόγλου και ο αστυνόμος Τέλης Βερέμης αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία μιας κοπέλας που κρατάει ένα σερβικό μενταγιόν. Δολοφονούνται επίσης μια δικηγόρος και ένας νεοναζιστής, εν μέσω επιχειρηματιών, εμπόρων όπλων, διεφθαρμένων αστυνομικών και χρηματιζόμενων υπουργών μα και της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσός Πέλεκυς και της αναρχικής ομάδας Κόκκινοι Πυρήνες του Ολέθρου. Ο συγγραφέας έχει επιτύχει μια πρωτιά: το παρόν, γραμμένο εν βρασμώ, με πόνο ψυχής για τα όσα συμβαίνουν στη σημερινή Ελλάδα, είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα με θέμα τη Χρυσή Αυγή.

Michael Connely
Ο πέμπτος μάρτυρας
Μετάφραση Γιάννης Σπανδωνής.
Εκδόσεις Bell, 2013,
σελ. 474, τιμή 8,70 ευρώ

Ο δικηγόρος Μίκι Χόλερ, μη έχοντας πελάτες μπλεγμένους σε εγκλήματα, απέχει από τα ποινικά δικαστήρια και αρχίζει να αναλαμβάνει υποθέσεις κατασχέσεων ακινήτων. Οταν η Λίζα Τράμελ συλλαμβάνεται για τον φόνο του τραπεζίτη που ήθελε να της πάρει το σπίτι, ο Χόλερ κάνει έρευνα και ανακαλύπτει πως ο νεκρός είχε αναμειχθεί σε βρώμικες συναλλαγές. Μέσω του παρόντος δικαστικού θρίλερ ο επιτυχημένος συγγραφέας μιλάει για τις σημερινές ΗΠΑ όπου η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση και επικρατεί «πανεθνική επιδημία κατασχέσεων». Η εγκληματικότητα όμως συνεχίζεται, δεν καταλαβαίνει από οικονομικές κρίσεις.

Margery Allingham
Ενας τίγρης στην αιθαλομίχλη
Μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης.
Εκδόσεις Αγρα, 2013,
σελ. 385, τιμή 14 ευρώ

Η Μάρτζερι Αλινγκχαμ ήταν συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών της «χρυσής εποχής», και τη δεκαετία του 1930 ξεπερνούσε σε πωλήσεις την Αγκαθα Κρίστι. Αυτό το βιβλίο ανήκει στα εκατό καλύτερα όλων των εποχών, σύμφωνα με τους «Times». Ο Τζακ Χάβοκ, δραπέτης από τη φυλακή και μαχαιροβγάλτης, κυκλοφορεί και πάλι ασύδοτος στους δρόμους του Λονδίνου. Ο Αλμπερτ Κάμπιον, ο μόνιμος ήρωας της συγγραφέως, καλείται να φανεί εξυπνότερός του και να τον καταδιώξει επιτυχώς.

Arnaldur Indridason
Φωνές
Μετάφραση Νίκη Προδρομίδου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,
σελ. 390, τιμή 15,50 ευρώ

Σε ένα ξενοδοχείο του Ρέικιαβικ, πρωτεύουσας της Ισλανδίας, την περίοδο των Χριστουγέννων, ένας άντρας με στολή Αϊ-Βασίλη βρίσκεται μαχαιρωμένος. Είναι ο πορτιέρης και από το πέος του κρέμεται ένα προφυλακτικό. Αραγε τον σκότωσε κάποια γυναίκα προτού φτάσει σε οργασμό; Μπορεί. Στην Ισλανδία δεν υπάρχει εγκληματικότητα, κι όμως ο Αρναλδουρ Ινδρίδασον είναι επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Φόνοι δεν γίνονται, αλλά το κρύο και η πλήξη οδηγούν κάποιους ανθρώπους στο σεξ και στα ναρκωτικά που αμφότερα αγοράζει κανείς με λεφτά. Τα λεφτά όμως είναι το βασικό κίνητρο για ένα έγκλημα.

Γιάννης Μαρής
Ιλιγγος
Εισαγωγή Ανδρέας Αποστολίδης,
επίμετρο Κώστας Καλφόπουλος.
Εκδόσεις Αγρα, 2013,
σελ. 328, τιμή 12,50 ευρώ

Ο Γιάννης Μαρής, ο εισηγητής της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, έχει γράψει πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα περισσότερα από αυτά εκδόθηκαν από τον οίκο Ατλαντίς-Πεχλιβανίδης, ενώ μερικά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σε μορφή βιβλίου. Τώρα η Αγρα βγάζει τα ανέκδοτα βιβλία του. Το πιο πρόσφατο είναι ο Ιλιγγος, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην Απογευματινή το 1961. Εδώ ο αστυνόμος Μπέκας προσπαθεί να εξιχνιάσει ένα έγκλημα στον χώρο του υποκόσμου και μπλέκει σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με αρχηγό κάποιον Ισαάκ Γιοβέλ ή Αρμάντο Κάστρο. Γραφή συναρπαστική, ύφος γλαφυρό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ