THOMAS LEWIS, FARI AMINI, RICHARD LANNON

Μια γενική θεωρία της αγάπης

Μετάφραση Αννα Παπασταύρου.

Εκδόσεις Νεφέλη, 2013,

σελ. 357,τιμή 22,50 ευρώ

Μπορούμε να έχουμε μια γενική θεωρία της αγάπης που να μας λέει τι να κάνουμε στα ζητήματα της καρδιάς; Μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αγάπη και γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ανίκανοι να τη βρουν; Τι σημαίνει να είσαι μόνος; Τι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις; Γιατί και πώς λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν; Η ανακάλυψη των επιστημών προς στιγμήν είχε θέσει σε δεύτερη μοίρα τα ερωτήματα σχετικά με τα ζητήματα των συναισθημάτων –για να μην πούμε ότι κάποια από αυτά θεωρήθηκαν παλιοκαιρίσια. Τα ανθρώπινα πλάσματα σε κάθε τόπο και σε κάθε χρόνο αντιπάλεψαν με έναν απείθαρχο συναισθηματικό πυρήνα που συμπεριφέρεται με απρόβλεπτους και χαοτικούς τρόπους. Η επιστήμη αποδείχθηκε ανήμπορη να τα βοηθήσει.

Ο πρώτος γιατρός του δυτικού κόσμου, ο Ιπποκράτης, το 450 π.Χ. υποστήριζε ότι τα συναισθήματα πηγάζουν από τον εγκέφαλο. Είχε δίκιο, αλλά για τα επόμενα 2.500 χρόνια η ιατρική δεν μπόρεσε να προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συναισθηματική ζωή. Τα ζητήματα της καρδιάς αφορούσαν μόνο τις τέχνες: τη λογοτεχνία, το τραγούδι, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τον χορό. Ως σήμερα.

Η έκρηξη όμως των επιστημονικών ανακαλύψεων σχετικά με τον εγκέφαλο έδωσε υποσχέσεις ότι η επιστήμη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για την αγάπη. Στόχος των συγγραφέων αυτού του βιβλίου είναι να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις αποκαλύπτοντας τα βαθύτερα μυστικά της αγάπης.

Ο ψυχαναλυτής Γούντι Αλεν
Η ζωή, η θρησκεία, η πολιτική, το σεξ, έτσι όπως τα είδε και τα σχολίασε ο αμερικανός σκηνοθέτης

ΕΡΙΚ ΒΑΡΤΖΜΠΕΝΤ

Πώς ο Γούντι Αλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

Μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη.

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,

σελ. 120, τιμή 8,80 ευρώ

Μια σινεφιλική αλλά και ψυχαναλυτική προσέγγιση θεμάτων που έχουν απασχολήσει εδώ και πέντε δεκαετίες τον νεοϋορκέζο δημιουργό. Ο συγγραφέας, μέσα από την αγάπη του για τον κινηματογράφο και ειδικότερα για τις ταινίες του Γούντι Αλεν, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα συνεντεύξεων, διαλόγους από τα έργα του σκηνοθέτη και σοφίσματα του ίδιου, σχολιάζει την ερωτική ζωή, τη θρησκεία, την πολιτική, τις αποτυχίες της καρδιάς, το τυχαίο, τις σκοτεινές ανθρώπινες πράξεις κ.λπ.

Με οδηγό τη σκέψη, το χιούμορ και την ένταση του συναισθήματος ο Γούντι Αλεν οδηγεί τον αναγνώστη στο να ξαναδεί τις εμπειρίες του κάτω από ένα νέο πρίσμα. Το βιβλίο λειτουργεί και ως διάλογος με μερικές από τις πιο έξυπνες ταινίες του Γούντι Αλεν.

Ευτυχία με ή χωρίς Διαδίκτυο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Αισιοδοξία:

Ευχαριστώ, θα πάρω!

Εκδόσεις Μίνωας, 2013,

σελ. 312, τιμή 12,50 ευρώ

Ο νευρολόγος-ψυχίατρος, με συγγραφική εμπειρία σε ζητήματα αυτοβελτίωσης, γράφει ένα βιβλίο για τα θέματα της αισιοδοξίας, που τόσο πνίγονται σήμερα από την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο αισιόδοξος δεν είναι ο αιθεροβάμων αλλά το υπεύθυνο άτομο, που με σχεδιασμό και πολλή δουλειά καταστρώνει στρατηγικές χωρίς να αφήνεται στη μοίρα του, στοχεύει σε εφικτά πράγματα και με κατάλληλους χειρισμούς επιτυγχάνει την κρίσιμη στιγμή αυτό που ζητά.

ΤΟΜΑΣ ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ

Ο Σπινόζα και η τέχνη της ευτυχίας

Μετάφραση Εφη Κορομηλά.

Εκδόσεις Μελάνι, 2013,

σελ. 210, τιμή 14 ευρώ

Ο Σπινόζα πίστευε ότι μπορεί να οδηγήσει τον αναγνώστη στην ευδαιμονία, η οποία γι’ αυτόν ήταν η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του. Με οδηγό τη σκέψη του ο συγγραφέας θέλει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Πώς να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας; Πώς να βρούμε την ελευθερία αποδεχόμενοι τους περιορισμούς της; Πώς να μεταμορφώσουμε τη θλίψη σε χαρά, την εξάρτηση σε πίστη στον εαυτό μας; Πώς να βρούμε νόημα στο ανούσιο ξετύλιγμα της ζωής μας;

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΒΑΤΕΡ

Ηθική της ανάγκης

Μετάφραση Αγαθή Δημητρούκα.

Εκδόσεις Πατάκη, 2013,

σελ. 232, τιμή 11,50 ευρώ

Ο ισπανός συγγραφέας και στοχαστής μας προειδοποιεί για τις ανησυχίες αυτών που θα κληρονομήσουν τον κόσμο. Στο βιβλίο του ανοίγει έναν διάλογο για ζητήματα που απασχολούν τους νέους, όπως η διαφθορά, οι νέες τεχνολογίες, το Διαδίκτυο, τα παράνομα «κατεβάσματα», οι καταχρήσεις εξουσίας, ο καπιταλισμός και οι αντιφάσεις του, οι αδυναμίες της δημοκρατίας, το κίνημα 15-Μ, αλλά και η ομορφιά, η αγάπη, ο θάνατος. Μια ρέουσα προσέγγιση μεγάλων θεμάτων με απλό τρόπο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,

σελ. 264, τιμή 13,30 ευρώ

Ενας οδηγός-πλαίσιο συμβίωσης με το Διαδίκτυο για κάθε χρήστη, γονιό, δάσκαλο ή νεαρό. Το Διαδίκτυο βρίσκεται πλέον παντού. Στο σχολείο, στο έγκλημα, στη διασκέδαση, στον εκφοβισμό, στην ενημέρωση, στην εργασία, στην απάτη, στην εξουσία, στον θάνατο. Βρίσκεται στο κινητό. Στα χέρια μας. Είναι πολύπλοκο και αντιφατικό. Εμπεριέχει κινδύνους και ευκολίες. Ο συγγραφέας απλοποιεί τις διαδικασίες χρήσης του δίνοντας κάποιες οδηγίες ώστε το Internet να εντάσσεται φυσιολογικά στην καθημερινότητά μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ