Τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχουν σκοπό να αναδείξουν ικανούς επιστήμονες, οι οποίοι θα ασχολούνται με την ανάπτυξη και κατασκευή δικτύων και συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, συστημάτων αυτομάτου ελέγχου καθώς επίσης και υπολογιστικών συστημάτων για αποθήκευση και επεξεργασία πληροφορίας.
Τα τμήματα ασχολούνται επίσης με την παραγωγή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της πληροφορίας. Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν τις περισσότερες εναλλακτικές επιλογές από όλους τους άλλους μηχανικούς, καθώς μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε όλους τους κλάδους που εμπλέκονται μηχανικοί.
Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί είναι αυτοί που εμπλέκονται πρώτοι με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνολογία αιχμής, με αποτέλεσμα να είναι η πιο απαραίτητη ειδικότητα σε σχεδόν όλους τους χώρους δράσης των μηχανικών. Αρκετά σημαντικός τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται οι απόφοιτοι των τμημάτων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι η επιχειρησιακή έρευνα.
Τι πρέπει να ξέρω πριν τις Πανελλαδικές
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών δεν πρέπει να δώσουν κάποιο ειδικό μάθημα για την εισαγωγή τους σ’ αυτή.
Πού μπορείτε να σπουδάσετε
Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα τμήματα:
–Στην Αθήνα, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το 1917
–Στη Θεσσαλονίκη, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από το 1972
–Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, από το 1967
–Στην Ξάνθη, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το 1975.
Μόρια εισαγωγής

2012
2011
μεταβολή
ΕΜΠ
18.759
18.699
60
Θεσσαλονίκη
18.314
18.333
-19
Πάτρα
17.600
17.535
65
Ξάνθη
16.520
16.093
427
Τι μαθήματα γίνονται
Ως τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σπουδών τα μαθήματα και των πέντε πανεπιστημίων είναι πανομοιότυπα χωρίς βέβαια να λείπουν και διαφοροποιήσεις ή εξειδικεύσεις ανά πανεπιστήμια τόσο στους τομείς – κατευθύνσεις αλλά και στα μαθήματα.
Πιο συγκεκριμένα, στο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι φοιτητές διδάσκονται: Ηλεκτρομαγνητικές Εφαρμογές Ηλεκτροοπτικής και Ηλεκτρονικών Υλικών. Συστήματα Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Σήματα, Έλεγχος και Ρομποτική. Τεχνολογία Πληροφορικής και Υπολογιστών. Επικοινωνίες, Ηλεκτρονική και Συστήματα Πληροφορικής. Ηλεκτρική Ισχύς. Ηλεκτρικές Βιομηχανικές Διατάξεις και Συστήματα Αποφάσεων.
Από το έκτο εξάμηνο οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Αθηνών επιλέγουν κάποιες ροές (όχι μόνο μία) για να δώσουν έμφαση στην ειδίκευσή τους: Ροή Υ: Υπολογιστικά Συστήματα, Ροή Λ: Λογισμικό Η/Υ, Ροή Η: Ηλεκτρονική – Κυκλώματα – Υλικά, Ροή Δ: Επικοινωνίες και Δίκτυα Υπολογιστών, Ροή Τ: Κύματα και Τηλεπικοινωνίες, Ροή Σ: Σήματα – Έλεγχος και Ρομποτική, Ροή Ζ: Ηλεκτρομηχανική Μετατροπή Ενέργειας, Υψηλές Τάσεις και Εγκαταστάσεις, Ροή Ε: Συστήματα Ηλεκτρικής ενέργειας, Ροή Ο: Διοίκηση και Απόφαση, Ροή Ι: Βιοϊατρική, Ροή Φ: Φυσική, Ροή Μ: Μαθηματικά
Στο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκονται μαθήματα: Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών. Τηλεπικοινωνιών (Εργαστήρια: Ηλεκτρικών Μηχανών, Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, Υψηλών τάσεων, Πυρηνικής Τεχνολογίας, Ηλεκτροτεχνικών Υλικών, Ηλεκτρονικής, Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής, Επεξεργασίας Πληροφοριών και Υπολογισμών, Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων, Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών και Υπολογισμών, Ραντάρ και Μικροκυμάτων, Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων, Επεξεργασία Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Οπτικών Τηλεπικοινωνιών, Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και δικτύων).
Στο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών οι φοιτητές διδάσκονται: Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογία Πληροφορίας. Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ηλεκτρονική και Υπολογιστές. Συστήματα και Αυτόματος Έλεγχος (Εργαστήρια: Ασύρματης Τηλεπικοινωνίας, Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας, Θεωρητικής Ηλεκτροτεχνίας & Παραγωγής Β΄, Ηλεκτρομηχανικής Μετατροπής Ενέργειας, Ηλεκτρονικών Υλικών, Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής & Χρησιμοποιήσεως Ηλεκτρικής Ενέργειας, Συστημάτων Ελέγχου, Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, Συστημάτων Υπολογιστών, Σχεδιασμού Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων Μεγάλης Κλίμακας, Αυτοματισμού & Ρομποτικής, Γενικής Ηλεκτροτεχνίας, Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου, Σπουδαστήριο Θεωρητικής Ηλεκτροτεχνίας και Παραγωγής Α).
Στη Θράκη μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα: Ενεργειακών Συστημάτων. Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής. Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής. Φυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Λογισμικού και Ανάπτυξης Εφαρμογών (Εργαστήρια: Ειδικής Μηχανολογίας, Ενεργειακής Οικονομίας, Ηλεκτρικών Μηχανών, Πυρηνικής Τεχνολογίας, Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ανάλυσης Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων, Ηλεκτρονικής, Τεχνολογίας Ηλεκτροτεχνικών Υλικών, Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου, Μεταλλογνωσίας, ψηφιακών Συστημάτων, Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας, Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Μικροκυμάτων, Φυσικής, Μαθηματικό Σπουδαστήριο, Διασυνδεδεμένων Συστημάτων, Μηχανουργικό, Υαλουργικό και Ηλεκτρονικό Εργαστήριο).
Τι μεταπτυχιακά μπορώ να κάνω
Εκτός απ’ τις προπτυχιακές σπουδές τα τρία τμήματα Πολιτικών Μηχανικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη προσφέρουν και σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο εφάμιλλες με το αντικείμενο των προπτυχιακών σπουδών. Αντίθετα, το τμήμα της Πάτρας προσφέρει μόνο Διδακτορικό Δίπλωμα Ειδίκευσης.
Το τμήμα στο Αριστοτέλειο προσφέρει τα Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα: «Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών», «Ιατρική Πληροφορική», «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Πολιτισμού», «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών με κατευθύνσεις: Δικτυακή Υπολογιστική – Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Νοήμονα Συστήματα & Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ήχου και της εικόνας για την εκπαίδευση και την παραγωγή». Επίσης, το τμήμα προσφέρει το Διακρατικό – Διευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δικτυακή Υπολογιστική (Network Centered Computing)».
Επίσης στο τμήμα του Πολυτεχνείου Αθηνών υπάρχουν τα Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα: «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» (MBA), «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών», «Συστήματα Αυτοματισμού», «Διοίκηση Επιχειρήσεων» (ΜΒΑ), «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών», «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», «Γεωπληροφορική», «Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία και Επιστήμη», «Βιοϊατρική Τεχνολογία», «Λογική και Θεωρία Αλγορίθμων και Υπολογισμού», «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», «Γλωσσική Τεχνολογία (Τεχνογλωσσία)», «Μικροσυστήματα και Νανοδιατάξεις».
Τέλος, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης προσφέρει ΠΜΣ: «Τεχνολογίες Συστηµάτων Μικροηλεκτρονικής και Πληροφορικής», «Τεχνολογίες Συστηµάτων Επικοινωνιών και Δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών», «Τεχνολογίες Συστηµάτων Ενέργειας και Εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πηγών», «Οργάνωση και Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων» (Διατμηματικό) με κατευθύνσεις: Διοίκηση Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διοίκηση Συστημάτων Κατασκευών, Υποδομών και Μεταφορών & Διοίκηση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Σε όλα τα τμήματα από τα δέκα εξάμηνα σπουδών, τα εννέα πρώτα είναι αφιερωμένα στην παρακολούθηση μαθημάτων (παραδόσεων, φροντιστηριακών ασκήσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων κτλ.), ενώ το δέκατο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Επίσης, μέχρι το πέμπτο εξάμηνο αρχίζει η σταδιακή διαφοροποίηση του προγράμματος, ανάλογα με τον κύκλο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Τέλος, σε κάθε τμήμα υπάρχει η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε αντίστοιχους φορείς.
Όλα τα τμήματα ασχολούνται και με το λειτουργικό (hardware) και με το λογισμικό (software) των υπολογιστών.
Σε μια οικοδομική κατασκευή πρέπει να υπάρχει υπογραφή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού για τα μηχανολογικά ή ηλεκτρολογικά συστήματα της κατασκευής (ασανσέρ, ηλεκτρολογικά κυκλώματα, πυρασφάλεια, ψύξη – θέρμανση).
Επαγγελματική αποκατάσταση και δικαιώματα
Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα καθορίζονται με τον νόμο 6422/1934.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί έχουν ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους μηχανολόγους μηχανικούς, αφού μέχρι πριν από κάποια χρόνια αποτελούσαν κοινό τμήμα.
Οι απόφοιτοι των Σχολών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών είναι οι πλέον αρμόδιοι επιστήμονες που εγκαθιστούν, συντηρούν και διαχειρίζονται συστήματα ή δίκτυα υπολογιστών, ασχολούνται με τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτρονική γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τομείς που μπορούν να απασχοληθούν οι απόφοιτοι των τμημάτων είναι τόσο πολλοί που είναι δύσκολο να περιγραφούν μέσα σε λίγες σελίδες.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών κυρίως θα εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε θέσεις της άμεσης ειδίκευσής τους:
* Ως μηχανικοί Η/Υ, διαχειριστές δικτύων, αναλυτές προγραμματιστές συστημάτων, μελετητές τεχνικοί συστημάτων Η/Υ, σύμβουλοι πληροφορικής και επικοινωνιών σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρίες ή σε δημόσιους φορείς (υπουργεία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΡΤ) ή στη βιομηχανία ηλεκτρονικών κατασκευών, στις τηλεπικοινωνίες, σε υπολογιστικά συστήματα.
* Στον χώρο των κατασκευών, ως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, εφόσον εγγραφούν στα μητρώα που αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους τεχνικό γραφείο.
Επιπλέον, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της βιομηχανίας με τομείς απασχόλησης τους ακόλουθους:
* Σχεδιασμό και μελέτη προϊόντων μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής
* Σχεδιασμό και μελέτη εγκαταστάσεων κτιρίων και βιομηχανιών
* Παραγωγή – χρήση – διανομή – εξοικονόμηση ενέργειας
* Πάσης φύσεως τεχνική επίβλεψη
* Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας
* Διοίκηση προσωπικού
* Μελέτες νέων επενδύσεων και βιωσιμότητά τους
* Μελέτες προστασίας του περιβάλλοντος –διάθεση αποβλήτων
* Έλεγχος ποιότητας προϊόντων και εγκαταστάσεων
* Χρονικός προγραμματισμός τεχνικών εργασιών κ.ά.
Συνεπώς, ως εγγεγραμμένα μέλη του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος θα έχουν δικαίωμα υπογραφής εκπόνησης μελέτης, επίβλεψης, εκτέλεσης και λειτουργίας, καθώς επίσης και πραγματογνωμοσύνης και εκτίμησης όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
* Κάθε αυτοτελής εγκατάσταση μηχανικών κινητήρων οποιασδήποτε φύσης με σκοπό την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας.
* Κάθε εγκατάσταση μηχανημάτων που η λειτουργία της διενεργείται μέσω μηχανικού κινητήρα οποιασδήποτε φύσης.
* Κάθε εγκατάσταση ατμολεβητών ατμοδοχείων και γενικά δοχείων υπό πίεση, καθώς και εγκατάσταση λεβήτων καμίνων και κλιβάνων.
* Κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται με σκοπό την παραγωγή, εναποθήκευση και διανομή υγρών ή αερίων καυσίμων προς φωτισμό, θέρμανση ή κίνηση.
* Κάθε εγκατάσταση παραγωγής και διανομής θερμού ύδατος ή ατμού για θέρμανση.
* Κάθε μηχανική εγκατάσταση εργοστασίων, ανελκυστήρων και ανυψωτικών μηχανών
* Κάθε εγκατάσταση παραγωγής, μεταφοράς, μετατροπής, διανομής ηλεκτρικής ενεργείας, είτε για ιδίαν χρήση είτε για χρήση τρίτων, με όλα τα μηχανήματα που την απαρτίζουν, καθώς και κάθε εγκατάσταση που σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό (είναι κάτοχοι της άδειας εκτέλεσης ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων Γ΄ ειδικότητας, που σημαίνει ότι αναλαμβάνουν την εκτέλεση πάσης φύσεως εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων οποιουδήποτε μεγέθους και οποιασδήποτε τάσεως ως και ιδιωτικών υποσταθμών υποβιβασμού τάσης).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος www.tee.gr και της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλοματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων www.pedmede.gr
Πηγή: Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας Orientum