Ο βίος και η πολιτεία του «εθνικού κοριού», όπως τον αποκαλούσε ο Τύπος της εποχής, Χρήστου Μαυρίκη, πάει πίσω στο παρελθόν, στην ταραχώδη περίοδο του «βρώμικου ’89», ενώ διέπρεψε επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρακολουθώντας πολιτικούς αντιπάλους και μη, από τον Ανδρέα Παπανδρέου έως τον Μιλτιάδη Έβερτ, αλλά και δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, υπό τις διαταγές του περιβόητου στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, έμπιστου συνεργάτη και ανθρώπου ειδικών αποστολών του τότε Πρωθυπουργού.

Ως πρωταγωνιστής του σκοτεινού δικτύου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που είχε στηθεί τότε, ο Μαυρίκης αποκάλυψε στα ΜΜΕ, τον Απρίλιο του 1993, ότι, ενεργώντας υπό τις διαταγές του «στρατηγού», παρακολουθούσε πλήθος πολιτικών του ΠαΣοΚ, αλλά και κορυφαίους παράγοντες της ΝΔ, οι οποίοι δεν ήταν του «κλίματος Μητσοτάκη». Οι καταγγελίες αυτές έγιναν αφού είχε ανατραπεί η κυβέρνηση της ΝΔ, το 1993, με τις έρευνες στα γνωστά ΚΑΦΑΟ του δικτύου του ΟΤΕ, καθ’ υπόδειξή του, από τις οποίες προέκυψε ότι είχαν υπάρξει τεχνικές παρεμβάσεις.

Η παραπομπή Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Το πόρισμα των ελεγκτών και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η δικαιοσύνη, αποτέλεσαν τη βάση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το πόρισμα της οποίας συζητήθηκε στην Βουλή στις 16 Ιουνίου 1994 και αποφασίστηκε η παραπομπή του Μητσοτάκη για την υπόθεση «της παρακολουθήσεως των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτικών αντιπάλων της προηγουμένης κυβερνήσεως, στελεχών της κυβερνήσεως και άλλων προσώπων». Η απόφαση για την παραπομπή του πρώην Πρωθυπουργού ελήφθη, κατά πλειοψηφία, από ΠαΣοΚ και ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ είχε αποχωρήσει. Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με την αναγγελία του θανάτου του μεγάλου δημιουργού Μάνου Χατζηδάκη.

Οι παρακολουθήσεις είχαν αρχίσει από το 1987 και μάλιστα από τον πρώην υπουργό της ΝΔ Γιώργο Παναγιωτόπουλο και συνεχίστηκαν. Από την έρευνα της προανακριτικής, είχε αποκαλυφθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός συγκέντρωσης πολιτικών πληροφοριών, με επικεφαλής Μαυρίκη και Γρυλλάκη στο εκτελεστικό πεδίο. Όπως είχε ειπωθεί τότε, οι υποκλοπές αυτές, πολιτικής σημασίας, διοχετεύονταν με μονοπρόσωπο δίαυλο, στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Γρυλλάκης είχε συγκροτήσει το δίκτυο πριν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση (1990) και όταν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας, ο μηχανισμός αναβάθμισε τη λειτουργία του.

ΠαΣοΚ, ΝΔ, δημοσιογράφοι κι επιχειρηματίες θύματα των «κοριών»

Ο Μαυρίκης δεν ενεργούσε μόνος. Όπως είχε αναφέρει ο εισηγητής του ΠαΣοΚ Βασίλης Μπρακατσούλας, στη συζήτηση επί του πορίσματος, «παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του Μιλτιάδη Έβερτ, ως τον Αύγουστο του 1991 και του γραφείου του ως το 1991 και του υπουργείου Προεδρίας, κατά το διάστημα που ήταν Υπουργός, ως τον Δεκέμβριο του 1991. Του Γεράσιμου Κουρή, ως τα τέλη Απριλίου 1990 και της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗΣ ως το Σεπτέμβριο του 1990. Του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου, το τριψήφιο τηλέφωνό του, ως τον Ιούνιο του 1990. Του Γεωργίου Ράλλη, πρώην Πρωθυπουργού, ως τα τέλη του 1990. Των γραφείων του Πα.Σο.Κ. στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, ως το Δεκέμβριο του 1991. Του Αντώνη Λιβάνη, ως τον Σεπτέμβριο του 1991. Ως τον Δεκέμβριο του 1990 παρακολουθούσε το γραφείο του Κυριάκου Γριβέα, γνωστού σε όλους μας ως αναπληρωτής διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη».

Δεν ήταν βεβαίως μόνον αυτοί. Όπως είχε δηλώσει αργότερα, ο πολυπράγμων υπάλληλος του ΟΤΕ, «η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ, αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. »Τραβάγαμε» τη γραμμή, παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί». Πάνω από 100 στελέχη του ΠαΣοΚ παρακολουθούντο από το δίκτυο του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ διαχωρίζεται το σκέλος των συμμετόχων που παραπέμφθηκαν στα κοινά ποινικά δικαστήρια. Τον Ιανουάριο του 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ ζήτησαν την αναστολή των ποινικών διώξεων κατά Μητσοτάκη, για χάριν της πολιτικής ομαλότητας.

Η «κλοπή» του εκλογικού προγράμματος του Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Μαυρίκης μπήκε φυλακή, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον παρελθόν. «Το κοινό σηµείο είναι η βούληση των πολιτικών για να µάθουν τι λέει και τι σκέφτεται ο αντίπαλός τους. Άλλωστε, µέσω της παρακολούθησης, πήρε την κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ουσία είναι µία: ό,τι εκπέµπεται στον αέρα συλλαµβάνεται», θα πει πολλά χρόνια αργότερα, το 2022, μιλώντας στο Documento, με αφορμή τις υποκλοπές επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας ότι παρακολουθούντο ο Λέων Καραπαναγιώτης, που ήταν διευθυντής των «Νέων», αλλά και ο Γιάννης Καψής, ενώ την …τιμητική τους είχαν, εκτός του Ανδρέα Παπανδρέου (και της συζύγου του Δήμητρας Λιάνη) και τα τηλέφωνα πολλών μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠαΣοΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, με προεξάρχοντες τον Αντώνη Λιβάνη και τον Κώστα Λαλιώτη.

«Στην πορεία προς την τρίτη εκλογική αναµέτρηση της περιόδου 1989-1990, υποκλέψαµε όλο το προεκλογικό πρόγραµµα του ΠαΣοΚ. Τις προτάσεις για τις µητέρες, τα ναρκωτικά, τις συντάξεις. Τα πάντα. Μία µέρα προτού ο Παπανδρέου ανακοινώσει το πρόγραµµά του, βγήκε µε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και είπε ό,τι θα έλεγε ο αντίπαλός του την εποµένη, »εγκαταλείποντας» το πρόγραµµα της Ν∆. Παίρνει τηλέφωνο τον Παπανδρέου ο Λαλιώτης και του λέει: »Πω, πω, πρόεδρε, τι πάθαµε…». »Τι θα κάνουµε;», ρωτούσε ο Παπανδρέου και ο Λαλιώτης απαντά: »∆εν µας µένει τίποτε άλλο παρά µόνο να τους γελοιοποιήσουµε το πρόγραµµα». Τι να έκαναν; Να έφτιαχναν σε µια µέρα άλλο πρόγραµµα; Ούτε µπορούσαν να πουν τα ίδια», θα πει μεταξύ άλλων ο «εθνικός κοριός» στην ίδια συνέντευξη.