Για περίπου δύο ώρες συνομίλησαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία.  Οι πρώτες αντιδράσεις βγήκαν από την πλευρά του ρώσου προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για ένα μνημόνιο σχετικά με τη μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ για την υποστήριξη της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και δήλωσε ότι ο Τραμπ σημείωσε την υποστήριξη της Ρωσίας για την ειρήνη, αν και το βασικό ερώτημα είναι «πώς θα προχωρήσουμε προς την ειρήνη».

«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για ένα μνημόνιο σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, καθορίζοντας μια σειρά από θέσεις, όπως, για παράδειγμα, οι αρχές διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους κοντά στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Εάν επιτευχθούν οι κατάλληλες συμφωνίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας «δίνει λόγο να πιστεύουμε ότι είμαστε γενικά στο σωστό δρόμο».

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι, σε γενικές γραμμές, η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο πράγμα για εμάς είναι να εξαλείψουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν.

«Πρέπει απλώς να καθορίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη».

Τραμπ: «Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις»

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας με τον Πούτιν, επισήμανε ότι «Ρωσία και Ουκρανία πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Η ανακοίνωση στο Truth Social

«Μόλις ολοκλήρωσα μια δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός και, ακόμα πιο σημαντικά, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι για αυτό θα διαπραγματευτούν μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είναι και το σωστό, επειδή αυτοί γνωρίζουν λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν γνωρίζει. Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα και όχι αργότερα.

Η Ρωσία επιθυμεί να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος», και συμφωνώ. Υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και πλούτου. Το δυναμικό της είναι απεριόριστο. Το ίδιο ισχύει και για την Ουκρανία, η οποία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά μέσω του εμπορίου κατά την ανοικοδόμηση της χώρας της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν άμεσα. Το έχω ήδη γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στον Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, και στον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα μαζί τους αμέσως μετά την κλήση με τον Πούτιν.

Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.

Ας ξεκινήσει η διαδικασία!»

Προηγήθηκε επικοινωνία Τραμπ – Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο, πριν από την δίωρη επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι «για λίγα λεπτά» πριν από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Ζελένσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν μια σύνοδο με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η σύνοδος θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε πως επί του παρόντος δεν προετοιμάζεται συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ είναι ανοιχτός για μια συνάντηση με τον Πούτιν, ωστόσο «τα πάντα» παραμένουν στο τραπέζι, ακόμη και δευτερογενείς κυρώσεις, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκαν σήμερα υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων των χωρών τους, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά το τηλεφώνημα διάρκειας «δύο ωρών και πέντε λεπτών» μεταξύ των δύο ηγετών.

«Οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της εξομάλυνσης των (διμερών) σχέσεων» ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, προετοιμάζεται μια «ανταλλαγή κρατουμένων», 9 από τη μία πλευρά και άλλοι τόσοι από την άλλη.

Πούτιν και Τραμπ «συζήτησαν πολλά θέματα», μεταξύ των οποίων και αυτό του Ιράν. Ο Πούτιν χαιρέτισε την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και προσέφερε τη βοήθεια της Μόσχας.

Ο Ουσακόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της «ειλικρινούς συζήτησης», όπως την χαρακτήρισε ο Ουσακόφ, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για όλα τα θέματα».

Η συζήτηση αυτή ήταν «ουσιαστική και πολύ χρήσιμη» συνόψισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.