Δεκάδες κτίρια που βρίσκονται υπό κατάρρευση, άκρως επικίνδυνα για τους διερχόμενους, «κοσμούν» την Αθήνα, ενώ περισσότερα από 2.000 εγκαταλελειμμένα έχουν καταγραφεί στον Δήμο, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι «μπερδεμένες» ιδιοκτησίες.

Περιοχές όπως του Ψυρρή, τα Σεπόλια, ο Κεραμεικός, τα Πετράλωνα, η Κυψέλη και η Ριζούπολη, κρύβουν παγίδες τόσο για τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί όσο και για τους περαστικούς.

Μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών εκπέμπουν SOS, καθώς την τελευταία δεκαετία αρκετά «ξεχασμένα» κτίρια – στολίδια της παλαιάς Αθήνας, διαλύθηκαν εις τα εξ ων συνετέθησαν. Άλλοτε στο σύνολό τους και άλλες φορές σημαντικά κομμάτια τους, όπως μπαλκόνια, στέγες ή μάντρες.

Τέσσερα κτίρια κατέρρευσαν την τελευταία εξαετία

Να θυμίσουμε ότι μέσα στο 2019, τρία κτίρια κατέρρευσαν στο κέντρο της Αθήνας. Το πρώτο το οποίο έπεσε σαν χάρτινος πύργος βρισκόταν στο Γκάζι, το δεύτερο – δύο μέρες μετά – στην περιοχή του Θησείου και το τρίτο (έπεσε τμήμα του) ήταν επί της οδού Αιόλου, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, εν αντιθέσει με το κτίριο που κατέρρευσε, ενάμισι χρόνο μετά, στο πάρκο Δρακοπούλου στην οδό Πατησίων. Στα συντρίμμια του κτιρίου βρέθηκε (έχοντας τις αισθήσεις του) ένας άνδρας που διέμενε σε διπλανό χώρο.

Το θέμα στο ΔΣ της Αθήνας

Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Το θέμα τέθηκε από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Η κατάσταση με τα επικίνδυνα κτίρια που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έχουμε καταθέσει λίστα με 23 επικίνδυνα κτίρια στο 5ο (δημοτικό διαμέρισμα), άλλη λίστα με επικίνδυνα στο 3ο, και άλλη για άμεσες παρεμβάσεις στο 4ο που ήδη καταρρέουν. Πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο κ. Σοφιανός.

Απαντώντας στον κ. Σοφιανό ο Αντιδήμαρχος Υποδομών του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Γραμματικογιάννης, είπε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαγωνιστική διαδικασία 4 εκατ. ευρώ για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων εντός του Δήμου. «Πράγματι είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί γιατί αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για την πόλη και πρέπει να μπει σαν πρώτη προτεραιότητα», ανέφερε.

Εβδομήντα τα ετοιμόρροπα κτίρια

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα – μηχανικό, αντιπρόεδρο των Διπλωματούχων Μηχανικών Υπαλλήλων στον Δήμο Αθηναίων και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ανωτάτων Σχολών, Φανή Καβάλλα, τα επικίνδυνα – ετοιμόρροπα κτίρια στην Αθήνα είναι περίπου 70. Ωστόσο, τα αιτήματα που έχουν σταλεί στην Υπηρεσία προκειμένου να γίνει έλεγχος επικινδυνότητας σε κτίρια, είναι χιλιάδες.

Σε εκκρεμότητα 1.600 αιτήσεις για ελέγχους

Την τελευταία πενταετία βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 1.600 αιτήσεις προς τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να ελεγχθούν για επικινδυνότητα κτίρια εντός των ορίων του Δήμου. Επίσης, εκκρεμούν άλλες 360 αιτήσεις για να ελεγχθούν κτίρια σε άλλους Δήμους, αφού η ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης) Αθηνών παρέχει διοικητική υποστήριξη και στους Δήμους Δάφνης-Υμηττού, Καισαριανής, Ζωγράφου και Βύρωνα.

Δέκα αιτήματα ημερησίως

«Έρχονται για έλεγχο περί τα 10 αιτήματα την ημέρα», αναφέρει η κυρία Καβάλλα, επισημαίνοντας ότι με την υφιστάμενη υποστελέχωση των ΥΔΟΜ η ικανοποίηση των αιτημάτων δεν είναι δυνατή. Στοιχεία που δίνει δείχνουν ότι στην ΥΔΟΜ της Αθήνας υπηρετούν μία μόνιμη ΤΕ μηχανικός και δύο συμβασιούχοι ΠΕ πολιτικοί μηχανικοί για τον Δήμο Αθηναίων, και ένας ΤΕ μηχανικός για τον Δήμο Βύρωνα (για ελέγχους σε αυθαίρετα, επικίνδυνα κτίρια και λοιπές εργασίες). «Αν το κεντρικό κράτος ήθελε δημόσιο έλεγχο και στελέχωση των ΥΔΟΜ, θα έδινε οικονομικά κίνητρα στους μηχανικούς και θα λάμβανε υπόψη του και τις νησιωτικές περιοχές και τους άλλους Δήμους», τονίζει.

Περισσότερα από 60 επικίνδυνα κτίρια σε 4 δημοτικές κοινότητες

Από την καταγραφή των επικίνδυνων ή ετοιμόρροπων κτιρίων που έκαναν μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας σε συνεργασία με συλλόγους πολιτών στα 7 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

– Στην 3η δημοτική κοινότητα (Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ, Θησείο) 15 κτίρια είναι υπό κατάρρευση και ζητείται η άμεση επισκευή τους ή η άμεση τοποθέτηση σκαλωσιάς ώστε να μην εμποδίζονται οι διερχόμενοι πολίτες. Επτά απ’ αυτά βρίσκονται στα Πετράλωνα, 6 στο Γκάζι και 2 στον Κεραμεικό.

– Στην 4η δημοτική κοινότητα (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια μέχρι Πατήσια) έχουν καταγραφεί 23 επικίνδυνα κτίρια. Ανάμεσά τους, μία ετοιμόρροπη κατοικία στα Σεπόλια. Σε άλλη περιοχή, κοντά στον Λόφο Σκουζέ, η περίφραξη ενός κτιρίου καλύπτει το γωνιακό πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα οι πεζοί να περνούν από τον δρόμο, που λόγω των έργων της υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου έχει γίνει αυξημένης κυκλοφορίας. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα δεύτερο γωνιακό περιφραγμένο κτίριο στην ίδια περιοχή.

– Στην 5η κοινότητα (Ριζούπολη, Πατήσια, Άγιος Ελευθέριος) έχουν καταγραφεί 23 κτίρια. Από αυτά, ένα επί της Ζαφειροπούλου – παλιό μαρμαράδικο – κλείνει τον δρόμο, ενώ από ένα δεύτερο, επί της οδού Καβάφη, το οποίο έχει περάσει από αρχιτεκτονική επιτροπή, πέφτουν πέτρες στο πεζοδρόμιο και στο διπλανό πάρκο.

– Στην 7η κοινότητα (Αμπελόκηποι, Ερυθρός, Πολύγωνο κ.λπ.) έχουν εντοπιστεί 5 επικίνδυνα κτίρια, εκ των οποίων τα 4 βρίσκονται δίπλα σε σχολεία.