Ίσως να είναι αργά ίσως όχι, πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο με έναν τόνο που αν τον είχε υιοθετήσει από την αρχή ενδεχομένως να μην είχε δώσει την εντύπωση ότι στέκεται απέναντι από την κοινωνία στο θέμα των Τεμπών. Είπε ότι η πολιτεία έχει χρέος να μεριμνήσει ώστε όποιος επιθυμεί να ασκήσει ελεύθερα και προστατευμένα το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση. Επίσης, ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας και της ομαλότητας, συνδέοντας τες με τις τεκτονικές, όπως τις χαρακτήρισε, αναταράξεις που βιώνει ο κόσμος. Και έστειλε το μήνυμα ότι όσοι οραματίζονται την αυριανή μέρα ως ορόσημο για βίαιες ανατροπές θα βρουν την κυβέρνηση απέναντι.

***

Καμία άλλη νύξη δεν έγινε στο υπουργικό συμβούλιο για τα συλλαλητήρια. Υπουργοί που κοντοστάθηκαν κάτω από τις νεραντζιές για ψιλοκουβέντα με τους δημοσιογράφους σύστηναν ψυχραιμία μέχρι την Παρασκευή και αιτιολογούσαν το αυστηρό ύφος του Βορίδη και του Άδωνι λέγοντας ότι «έχουν περάσει και από την δυσκολία των μνημονίων». Δεν ξέρω πόσοι συμμερίζονται το μετατραυματικό στρες των δύο υπουργών από τη θητεία τους την εποχή των μνημονίων, άκουσα όμως διάφορους συνομιλητές του Πρωθυπουργού να παραδέχονται ότι «το έκαναν λίγο λύσσα το θέμα», εννοώντας ότι τους ξέφυγε ελαφρώς ο τόνος.

***

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε προτρέψει τους υπουργούς να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί γιατί οι ώρες είναι κρίσιμες, αφού όπως και να ‘χει τα συλλαλητήρια θα στείλουν μηνύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες τους ενημέρωσε και για τις κοινοβουλευτικές μάχες της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης την Τρίτη 4 Μαρτίου θα συζητηθεί η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και την επόμενη ημέρα, 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη. Ο Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν και πρόταση μομφής, η οποία, όπως είπε «είναι σίγουρο ότι θα απορριφθεί».

***

Μαθαίνω ότι στα συλλαλητήρια θα δώσουν το παρών και Νεοδημοκράτες, ακόμη και κομματικοί, αλλά κυρίως στην περιφέρεια. Στην Αθήνα το κλίμα μυρίζει μπαρούτι, σε σημείο που εθισμένοι τζογαδόροι βάζουν στοιχήματα αν την Παρασκευή η συμμετοχή θα σπάσει το ρεκόρ των διαδηλώσεων για το Ασφαλιστικό.

***

Στη Βουλή από την άλλη πλευρά, η ανησυχία κόβεται με το μαχαίρι. Ο μεγάλος φόβος αφορά τα επεισόδια και τις συνέπειες τους αν είναι εκτεταμένα. Και ναι μεν υποστηρίζουν την πρωθυπουργική γραμμή για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της χώρας, αλλά κατά βάθος μου φαίνεται ότι δεν στηρίζουν με θέρμη την κυβέρνηση, ειδικά όσοι βρίσκονται πιο κοντά τους πρώην Πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

***

Σε αυτό το κλίμα είναι αμφίβολο αν πιάνουν τόπο παρεμβάσεις, όπως αυτή του Ακη Σκέρτσου, αλλά η προσπάθεια γίνεται για να δώσουν και επιχειρήματα στους βουλευτές της ΝΔ που ο οποίος με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασε τις παρεμβάσεις από το 2023 έως και σήμερα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, αλλά και τι αναμένεται να γίνει έως το 2027, παραθέτοντας και σχετικούς πίνακες. «Θα ακούσει κανείς;», σχολίαζε προβληματισμένος κυβερνητικός βουλευτής.

***

Η ατμόσφαιρα στο ΠαΣοΚ

Καλύτερη ατμόσφαιρα επικρατεί και στο ΠαΣοΚ, έπειτα από τη χθεσινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην εκδήλωση του κόμματους για τη δικαιοσύνη και τη θεσμική θωράκιση του κράτους δικαίου, η οποία ικανοποίησε πολλά στελέχη. Το δίπολο «συγκεντρώσεις ή δικαιοσύνη» που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι και επίπλαστο και επικίνδυνο» είπε. Οι πολίτες συγκεντρώνονται ειρηνικά για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών και όχι για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, τόνισε.

***

Η Καρυστιανού και ο Κακλαμάνης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ζήτησε η Μαρία Καρυστιανού πριν από το συλλαλητήριο για τα Τέμπη. Το αίτημα μεταφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία της πληρεξουσίου δικηγόρου της Μαρίας Γρατσία με το γραφείο του Προέδρου και ενημερώθηκε ότι ο Κακλαμάνης θα δεχθεί σε προσωπικό επίπεδο την Καρυστιανού αλλά θα πρέπει να αποσταλεί το αίτημά της και επισήμως.

Ακολούθησε σχετικό e-mail από την Καρυστιανού, στο οποίο του ζητούσε να τον δει σήμερα το πρωί στις 11.00 παρουσία της δικηγόρου της καθώς στην συνάντηση θα τεθούν θέματα που άπτονται νομικών ζητημάτων. Ο Πρόεδρος της Βουλής της απάντησε με e-mail ότι «σε προσωπικό και μόνο επίπεδο, είστε ευπρόσδεκτη στο γραφείο μου το Σάββατο 1/3 ή την Κυριακή 2/3 και ώρα 11η πρωινή» και ότι αναμένει την δική της απάντηση. Με άλλα λόγια, η απάντηση του Κακλαμάνη σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να δεχθεί οποιονδήποτε πολίτη παρουσία του δικηγόρου του για να του θέσει νομικά ζητήματα, καθώς η Βουλή δεν αντιδικεί με πολίτες και ουδέποτε στην ιστορία της βρέθηκε σε αντιδικία με πολίτες. Κάτι που λογικά θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι συμβουλεύουν νομικά την Καρυστιανού.

***

Μια ωραία ατμόσφαιρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Μαθαίνω ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε ξανά μια …ωραία ατμόσφαιρα. Οι τόνοι ανέβηκαν λόγω της επανόδου στο κομματικό όργανο του Διονύση Τεμπονέρα και του Στέφανου Τζουμάκα, χωρίς απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα νομιμοποίησης Τεμπονέρα και επανέφερε το ζήτημα της μιας ημέρας προανακριτικής επιτροπής. Ο Τεμπονέρας απάντησε, υπενθυμίζοντας του ότι παραιτήθηκε από τα κομματικά όργανα διαφωνώντας με τον Κασσελάκη και τον ρώτησε «γιατί αντιδράς; Εσύ δεν τον έφερες στο ΣΥΡΙΖΑ;». Ο Πολάκης βρήκε υποστήριξη από τον παλαιό του φίλο Χρήστο Σπίρτζη που την έπεσε στον Τεμπονέρα επειδή δεν συμμετείχε στις διαδικασίες έξωσης του Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με σημαντικά ζητήματα ασχολούνται στην Κουμουνδούρου…

***

Μια και θυμήθηκα τον Κασσελάκη, να σας πω ότι τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν για το καταστατικό 4-6 Μαρτίου, ενώ θα γίνεται χαμός στη Βουλή για τα Τέμπη. Θα γίνουν και εκλογές οργάνων το διήμερο 15-16 Μαρτίου. Το ωραίο είναι για να πάρουν κάρτα μέλους όσοι επιθυμούν θα πρέπει να δώσουν 5 ευρώ και μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί μόνο το 10% των μελών, όπως μου είπαν, ενώ για να αποκτήσουν γραφεία, οι οργανώσεις θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ούτε venture capital να ήταν το Κίνημα Δημοκρατίας.