Πρωτόγνωρη βιασύνη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στον πόλεμο Μόσχας – Κιέβου, επιδεικνύουν ρωσική και αμερικανική πλευρά, επιμένοντας να αφήνουν απέξω την άμεσα ενδιαφερόμενη Ουκρανία και τους συμμάχους της στην Ευρώπη.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία αργότερα σήμερα μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς για να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχος, αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου. Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη για αυτές τις συνομιλίες στο σουνιτικό βασίλειο, μετά από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το ζήτημα.
«Θα πάω απόψε», είπε ο Γουίτκοφ για το ταξίδι του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. «Θα μεταβώ εκεί μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και θα έχουμε συναντήσεις, υπό τις οδηγίες του προέδρου και ελπίζουμε ότι θα καταγράψουμε κάποια πραγματικά καλή πρόοδο».
Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου – πρόσωπο με πρόσωπο – συνομιλίες μεταξύ ρώσων και αμερικανών αξιωματούχων, εδώ και χρόνια. Αυτές έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συνάντηση κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ομολόγου του από τη Μόσχα Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αμηχανία και ενόχληση από Ευρώπη και Ουκρανία για τον αποκλεισμό
Ουκρανοί ηγέτες και αξιωματούχοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει δημόσια την απογοήτευση και τη δυσφορία τους που η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ τους απέκλεισαν από τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν προσκλήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, με το Κίεβο να έχει διαμηνύσει ότι δε θα δεσμευτεί από καμία συμφωνία που θα προκύψει από οποιεσδήποτε συζητήσεις που θα γίνουν στο Ριάντ.
Ο Γουίτκοφ διαφώνησε ότι οι ουκρανοί έχουν αποκοπεί από τις συνομιλίες με τους ρώσους. Στη συνέντευξή του στο Fox τόνισε ότι ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, δεν είπε αν οι ουκρανοί έχουν προσκληθεί στις συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία.
«Δεν νομίζω ότι αφορά τον αποκλεισμό κανενός», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συμπερίληψη όλων», συμπλήρωσε.
Χθες ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Μακόλ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Βαλτς και ο Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία για να έχουν ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό.
Έξι ερωτήσεις των ΗΠΑ ζητούν απαντήσεις από… Ευρώπη
Η Ουάσινγκτον έστειλε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ερωτήσεις για το τι θα χρειάζονταν από τις ΗΠΑ, ώστε να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας.
Στο έγγραφο, που αποτελείται από έξι σημεία και ερωτήσεις, οι ΗΠΑ ρωτούν επίσης, μεταξύ άλλων, ποιες χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις εγγυήσεις, (ποιες) θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης και το μέγεθος μιας ενδεχόμενης δύναμης, υπό ευρωπαϊκή ηγεσία.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον «κατέστησε σαφές ότι περιμένει από ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τα ηνία στην εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου ασφαλείας και προσβλέπουμε στις προτάσεις τους».
Αναλυτικά οι ερωτήσεις που έστειλαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters
- Τι θεωρείτε ως υποστηριζόμενες από την Ευρώπη, εγγυήσεις ασφαλείας ή διασφαλίσεις που θα λειτουργούσουν ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί με μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση;
- Ποιες ευρωπαϊκές και/ή τρίτες χώρες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση; Υπάρχουν χώρες που πιστεύετε ότι (η συμμετοχή τους) είναι απαραίτητη; Θα ήταν διατεθειμένη η χώρα σας να αναπτύξει δικό της στρατό στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης;
- Αν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών αναπτυχθούν στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας υπό την ηγεσία της Ευρώπης δύναμης; Πώς και πού θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;
- Ποιες ενέργειες οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να προετοιμάσουν, αν η Ρωσία επιτεθεί σε αυτές τις δυνάμεις;
- Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ θα θεωρούσε απαραίτητη η κυβέρνησή σας, για τη συμμετοχή της σε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας; Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;
- Ποιες πρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης είναι διατεθειμένη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία; Τι περισσότερο είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνησή σας για να αυξήσει τις κυρώσεις της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των κυρώσεων και της καλύτερης στόχευσης τρίτων χωρών παγκοσμίως, που παρέχουν διευκολύνσεις στη Ρωσία;
Αναζητώντας τον κ. «Τέλειο»
Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσαν δύο ευρωπαίοι ηγέτες μετά τον αποκλεισμό της Γηραιάς Ηπείρου ως εταίρου στις συνομιλίες, από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ευρώπη δε θα έχει μια θέση στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, δήλωσε ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ χθες, Σάββατο.
Σε απάντηση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο οικοδεσπότης μιας έκτακτης συνόδου του ευρωπαίων ηγετών, περιλαμβανομένης της Βρετανίας. Αυτή θα έχει σκοπό να εξετάσει τι είδους άμεση βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Ουκρανία, ποιον συγκεκριμένο ρόλο μπορεί να παίξει η Ευρώπη στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, καθώς και πώς θα ενισχυθεί η συλλογική ασφάλεια της.
Ωστόσο, δεκάδες παρόμοιες σύνοδοι κορυφής έχουν δείξει μια Ευρώπη που αμφιταλαντεύεται, είναι μερικές φορές διχασμένη και πολιτικά αδύναμη και τρέχει να καταστρώσει κάποιο συνεκτικό σχέδιο για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
«Αν μπορώ, απλώς να ρίξω χαλαρά μια ιδέα, αν υπάρξει ένα διαπραγματευτικό τραπέζι, νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στη διπλωματία που βοήθησε στον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής της Σερβίας το 1998-99, απέναντι στη νότια επαρχία της και οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Κοσόβου.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει έναν ειδικό απεσταλμένο όπως (ήταν) ο Μάρτι Αχτισάαρι (στο Κόσοβο), και στη συνέχεια έναν αναπληρωτή απεσταλμένο που θα είναι στο επίπεδο του… Κέλογκ… και με αυτή την έννοια, να έχουμε έναν ρόλο».
Ο Τραμπ κατέλαβε εξαπίνης τους ευρωπαίους συμμάχους του την προηγούμενη εβδομάδα, με το τηλεφώνημά του στον ρώσο πρόεδρο –οι δυνάμεις του οποίου ξεκίνησαν πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια– χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως μαζί τους ή με το Κίεβο και ανακοινώνοντας άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η κυβέρνησή του τους προκάλεσε επίσης μούδιασμα στην αρχή και οργή στη συνέχεια, μετά τα ωμά σχόλια σχετικά με την προσέγγισή της στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο Μόναχο στις δημοκρατίες της Ευρώπης και τις αξίες της.
«Αυτό που δεν είχαμε στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια ήταν μια προσωπικότητα που θα χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όλους, που θα λαμβάνεται υπόψη στη Μόσχα, θα λαμβάνεται υπόψη στο Κίεβο και θα έχει υποστήριξη στην Ουάσινγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε άλλους ηγέτες, περιλαμβανομένου του παγκόσμιου Νότου, που θα μπορούσε να έχει την εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. «Χρειαζόμαστε την υψηλή ορατότητα κάποιου ισχυρού, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία», συμπλήρωσε.