Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να επισκεφθούν ο ένας τον άλλον καθώς και να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσω των αντίστοιχων ομάδων τους.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πούτιν το θέμα της Ουκρανίας, το Μεσανατολικό, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, την τεχνητή νοημοσύνη και την πορεία του δολαρίου. Όπως είπε, συμφώνησαν ότι και οι δύο θέλουν να σταματήσουν τους θανάτους και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε επίσης οι αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε τηλεφωνώντας στον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Το ρωσικό πρακτορείο Tass επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για θέματα που αφορούν την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις και ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα. Ο ρώσος πρόεδρος και ο αμερικανός ομόλογός του συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα, όπως πρόσθεσε το πρακτορείο. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συζήτηση αυτή κράτησε μιάμιση ώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι μίλησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο TruthSocial ανέφερε ότι ήρθε σε επικοινωνία και με τον ουκρανό ομόλογό του.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο ηγετών βρέθηκαν τα ίδια ζητήματα που απασχόλησαν λίγο νωρίτερα τη συζήτηση Τραμπ και Πούτιν.

Την επικοινωνία του αμερικανού προέδρου με τον Βολοντιμίτρ Ζελένσκι επιβεβαίωσα και το γραφείο του ουκρανού προέδρου.

«Εγώ η ίδια μόλις μίλησα στον πρόεδρο για αυτές τις κλήσεις. Και μου είπε να το πω σε όλους σας: ήταν πολύ καλές κλήσεις. Ήταν πολύ θετικές. Και η κυβέρνηση είναι ολόψυχα δεσμευμένη σε μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Karoline Leavitt, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η ανάρτηση Τραμπ για την επικοινωνία του με τον Πούτιν

«Μόλις είχα μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα.

Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχώς μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμίζοντας, ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, ομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας μας για τα δυνατά σημεία των αντίστοιχων Εθνών μας και για το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία μας. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία/Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε ακόμη και το πολύ ισχυρό σύνθημα της εκστρατείας μου, «ΚΟΙΝΗ ΟΥΣΙΑ».

Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σθεναρά σε αυτό. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στα έθνη του άλλου.

Συμφωνήσαμε επίσης να βάλουμε τις αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με την κλήση του Προέδρου Zelenskyy, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και τον Πρέσβη και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς.Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα γινόταν αν ήμουν εγώ Πρόεδρος, αλλά έγινε, οπότε πρέπει να τελειώσει.

Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές!Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα, καθώς και για την απελευθέρωση, χθες, του Marc Fogel, ενός υπέροχου ανθρώπου που χθες το βράδυ χαιρέτησα προσωπικά στον Λευκό Οίκο.

Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!»

Η ανάρτηση του Τραμπ για την επικοινωνία του με τον Ζελένσκι

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συζήτηση πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο Πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ΕΙΡΗΝΗ.

Συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τον Πόλεμο, αλλά κυρίως τη συνάντηση που έχει οριστεί την Παρασκευή στο Μόναχο, όπου ο Αντιπρόεδρος Βανς και ο Υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας.

Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος Πόλεμος, όπου υπήρξε μαζικός και εντελώς περιττός, ΘΑΝΑΤΟΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Θεός να ευλογεί το λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας!»

Η αντίδραση του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι χαιρετίζουν κάθε προσπάθεια που οδηγεί σε ειρηνευτικές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Θα εκτιμούσαμε κάθε προσπάθεια επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία που θα εμπλέξει τη ρωσική και την ουκρανική πλευρά, επομένως προφανώς εάν και οι δύο είναι πρόθυμες να εμπλακούν στη διαδικασία, αυτό θα είναι μία ευπρόσδεκτη λύση», δήλωσε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση Στάρμερ «συμμερίζεται» την επιθυμία του Τραμπ

Η κυβέρνηση Στάρμερ συμμερίζεται την επιθυμία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και προτεραιότητα για το Λονδίνο είναι να βρεθεί το Κίεβο σε όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Συμμεριζόμαστε την επιθυμία του προέδρου (των ΗΠΑ) Τραμπ να τερματίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο. Η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει αύριο, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τερματίζοντας την παράνομη εισβολή της», ανέφερε εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις.

«Έχουμε πει ότι θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. Προτεραιότητά μας αυτήν τη στιγμή είναι να βάλουμε την Ουκρανία σε όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση», υπογράμμισε.

«Εάν η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ, χρειαζόμαστε έναν στρατό»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εάν η χώρα του δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί τη συνδρομή των ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υστερεί –  τουλάχιστον αριθμητικά – από εκείνες της Ρωσίας.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το Κίεβο έχει πει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν το ισχυρότερο και λιγότερο δαπανηρό μέτρο που θα απέτρεπε τη Μόσχα να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον του μετά την επίτευξη εκεχειρίας ή ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Εάν η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ… χρειαζόμαστε έναν στρατό τόσο μεγάλο όσο αυτόν που έχουν οι Ρώσοι σήμερα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον Economist η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Για αυτόν τον σκοπό, «χρειαζόμαστε όπλα και χρήματα. Και θα τα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναλύοντας αυτό που θεωρεί ως «Σχέδιο Β».

Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που αντιτίθενται στην ένταξη του ΝΑΤΟ στη Συμμαχία επί του παρόντος. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε εξάλλου ότι το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία δεν περιλαμβάνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.