Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στα νησιά των Κυκλάδων οδήγησε σε νέα συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σε αυτή αποφασίστηκε η παράταση των έκτακτων μέτρων για την προστασία των κατοίκων, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά και τις συναθροίσεις να απαγορεύονται.

Η σεισμική δραστηριότητα είναι στα «ίδια επίπεδα και τα μέτρα παραμένουν ως έχουν. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, στην περιοχή της Άνδρου έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 με μέγιστο αριθμό 5,3 και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα» είπε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο. «Επίσης, δεν είναι ανησυχητικό ότι οι κάτοικοι στα διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μιας και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», πρόσθεσε.

Η σεισμοηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της Kαλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο.

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Πέρα από τα φαινόμενα αυτά οι επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή, όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, η αποφυγή περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο. Ειδικά για την Σαντορίνη συστήνεται η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλντέρας, στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στη Χίο και στην Αμοργό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ο κ. Παπαζάχος. Διευκρίνισε πως σύμφωνα με τις ενημερώσεις από τους μηχανικούς στην Επιτροπή «το σύνολο των δημοσίων κτιρίων που έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα έχουν εμφανίσει πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά». Η Επιτροπή θα συνεδριάσει το Σάββατο προκειμένου να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να εκδώσει το πόρισμα.

Ανησυχία σε ειδικούς και κατοίκους

Ανησυχία στους κατοίκους των νησιών στις Κυκλάδες και αναθεώρηση του σεναρίου της ύφεσης του φαινομένου που είχε διακινηθεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα από μερίδα των σεισμολόγων προκάλεσαν οι νέοι σεισμοί μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, με αποκορύφωμα τα 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σήμερα από το πρωί (11/12) σημειώθηκαν τρεις ισχυροί σεισμοί, στις 07:58 με μέγεθος 4.8, στις 9:17 με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ και στις 13:43 με μέγεθος 4,8 Ρίχτερ. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους σημειώθηκε στις 00.37 και ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η επιστημονική κοινότητα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά ενώ ερωτήματα έθεσε και η παραίτηση του Άκη Τσελέντη. «Δυστυχώς και αυτή τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας την έκλεισε ο Εγκέλαδος, με το 5,3 που έκανε χθες», ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Βλέπετε πόσο επιπόλαιοι ήταν μερικοί σεισμολόγοι που λέγανε ότι »πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι». Αυτό είναι λάθος γιατί δεν μπορείς με στοιχεία μιας ημέρας να πεις ότι πας καλύτερα», είπε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός»

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 109 σεισμοί. Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14.000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12.000 με μεγέθη 1.0 Ρίχτερ. Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος 2.5, 14 σεισμούς με 4.0, και 2 σεισμούς με 4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.0.

«Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι από σήμερα, Τρίτη 11/2/25, και για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται:

  • Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS.
  • Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ).
  • Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους στον δήμο Θήρας

Η κυβέρνηση επιστρατεύει το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με το αντίστοιχο επίδομα – αποζημίωση των 534 ευρώ το μήνα, το ίδιο που είχε γίνει στην πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα:

  • Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας

Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.

  • Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.