Συνεχίζεται αδιάκοπα η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 8.900 δονήσεις.

Mέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5:00 κατεγράφησαν οκτώ σεισμοί μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ, δύο εξ αυτών ήταν 3,8 Ρίχτερ. Η μεγαλύτερη δόνηση ήταν 4,1R και σημειώθηκε στις 3:35 στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο θα εκτονωθεί με όλες αυτές τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών ή αν βρισκόμαστε ακόμα σε μια προσεισμική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις έχουν οδηγήσει πολλούς κατοίκους της Σαντορίνης στην εγκατάλειψη του νησιού. Για όσους μετακινήθηκαν στην Αθήνα, υπάρχει μέριμνα  για την προσωρινή εγκατάστασή τους. Μάλιστα, οικογένειες φιλοξενούνται από το πρωί του Σαββάτου στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι»

«Τις τελευταίες δυο μέρες ο ρυθμός παρουσιάζεται μειωμένος. Είναι νωρίς, όμως, για να το λάβουμε υπόψιν μας γιατί πρέπει να παγιωθεί. Επειδή αυτές οι ακολουθίες παρουσιάζουν διάφορες μεταβολές, είμαστε πολύ συντηρητικοί στα να λάβουμε υπόψιν όλα αυτά τα δεδομένα. Ακόμα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού. Η κάθε εκτίμηση γίνεται με τα δεδομένα της στιγμής, βλέπουμε μια ακολουθία που πάει καλύτερα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, ενδεχομένως να πάμε σε αποκλιμάκωση του φαινομένου», εξήγησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο MEGA.

«Είμαστε ακόμη μέσα στη σμηνοσειρά»

«Τα μεγέθη ήταν λίγο μικρότερα τις τελευταίες δύο ημέρες αλλά πάλι σήμερα είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς και αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά της ακολουθίας. Παραμένει μια ακολουθία που έχει αρκετούς ενδιάμεσους σεισμούς. Οι κάτοικοι τους καταλαβαίνουν, να μην περιμένουμε δραματικές εξελίξεις μέρα με τη μέρα», είπε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Το σενάριο της σμηνοσειράς παραμένει στο τραπέζι οι επιστήμονες ωστόσο θεωρούν πως θα έχουν πιο ασφαλή δεδομένα τις επόμενες ημέρες. «Παρατηρώ ότι ο ρυθμός σεισμικότητας είναι σταθερός με τάσεις μειωτικές. Αυτό το θεωρώ ότι είναι προς την καλή εξέλιξη και σήμερα είχαμε ένα 4,9 που σημαίνει ότι δεν έχουμε μπει στο στάδιο της αποκλιμάκωσης, είμαστε ακόμη μέσα στη σμηνοσειρά», είπε ο Δόκτωρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αν πράγματι συνεχιστούν οι σεισμοί τότε το ηφαίστειο κινδυνεύει να υποστεί έκρηξη , όσο μειώνονται οι σεισμοί σημαίνει ότι το ηφαίστειο εκτονώνεται ως προς τις συνθήκες του», είπε ο Αβραάμ, Ζελελίδης, καθηγητής τμήματος Γεωλογίας πανεπιστημίου Πάτρας.

Κλειστά τα σχολεία για άλλη μια βδομάδα

Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το μεσημέρι και αποφάσισε και την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά.

«Πρέπει οι κάτοικοι να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς κάθε 10-15λ σημειώνονται ασθενείς σεισμικές δονήσεις. Όλοι οι επιστήμονες είμαστε στο νησί, τοποθετούμε μηχανήματα παντού, σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο ώστε να έχουμε καλυτέρα δεδομένα και δεδομένα που θα μας δείξουν πώς κινείται αυτή η σεισμική ακολουθία και ποιοι είναι οι μηχανισμοί γένεσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα όλοι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, υπάρχει διάρρηξη των πετρωμάτων στον υποθαλάσσιο πυθμένα λόγω των τριγμάτων και έχουμε μικρομετακινήσεις που αυτές προκαλούν τους σεισμούς. Θέλουμε να δούμε πώς δημιουργείται η εξάπλωση των σεισμών και να δούμε ακριβώς πού πέφτουν τα επίκεντρων των σεισμικών δονήσεων», υπογράμμισε αρχικά.

Και σημείωσε η κ. Νομικού: «Δεν μπορούμε να ανασύρουμε λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που έχουμε. Είναι φορητοί. Θα τους ανασύρουμε από τον βυθό, θα πάρουμε τα δεδομένα και θα δώσουν δεδομένα μικροσεισμικότητας. Κάποιες ομάδες κάνουν γεωδαιτικές μετρήσεις όχι μόνο στην Σαντορίνη αλλά και στα άλλα νησιά ώστε να καταλάβουμε την παραμόρφωση όλου του χώρου. Αυτό που έχουμε αποκλείσει είναι ότι αυτή η σεισμική ακολουθία δεν θα προκαλέσει ηφαιστειακή έκρηξη».

«Είμαστε σε μία ιδιαίτερη περιοχή με ρήγματα και ηφαίστεια»

Ως γενικότερη επιστημονική γνώση, η κ. Νομικού υπογράμμισε: «Κάτω από τα ηφαίστεια υπάρχει μαγματικός θάλαμος που υπάρχει το διάπυρο υλικό που λέγεται μάγμα. Το μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια και όταν είναι στην επιφάνεια ονομάζεται λάβα. Άρα δεν ανεβαίνει η λάβα. Αυτές είναι διαδικασίες που συμβαίνουν στη γη γιατί ο πλανήτης μας είναι ζωντανός οργανισμός. Είμαστε σε μία ιδιαίτερη περιοχή που ρήγματα και ηφαίστεια συνυπάρχουν. Πρέπει να κατανοήσουμε αυτή την συνύπαρξη».

«Θα ξαναγίνει βουτιά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου με ένα ειδικό αυτόνομο όχημα το οποίο θα καταδυθεί στα 500 μέτρα, θα πάρει δείγμα από αέρια, θα δει την θολερότητα του νερού, θα συγκριθούν τα αποτελέσματα και θα δούμε τι δεδομένα θα προκύψουν. Ό,τι συμβαίνει στην Σαντορίνη συμβαίνει μόνο στην Σαντορίνη», σημείωσε.

Νέοι φορητοί σεισμογράφοι στον βυθό της Καλντέρας

Παράλληλα, οι επιστήμονες εγκατέστησαν σήμερα ένα νέο σεισμολογικό σταθμό στο νότιο τμήμα της Θηρασιάς ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, τη Δευτέρα ομάδα επιστημόνων ξεκινούν επιχείρηση στην θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας για την ανέλκυση των σεισμογράφων που έχουν καταγράψει στοιχεία αλλά και την τοποθέτηση δύο νέων υποθαλάσσιων σεισμογράφων. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν 8 σεισμογράφοι την Άνυδρο.