Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τους 8.900. Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις διαδέχονται η μία την άλλη προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, αλλά και στους επιστήμονες.

Ακόμα και όσοι έμεναν μέχρι τώρα στο νησί, αποφάσισαν να φύγουν νιώθοντας διαρκώς την ανάσα του Εγκέλαδου να τους παγώνει.

Μέσα σε μόλις 5 λεπτά, λίγη ώρα μετά τις 09:00 το πρωί σημειωθήκαν δύο σεισμικές δονήσεις, αισθητές και στην Αττική. 4,8 και 4,2 και οι δύο νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Τα τρία ενδεχόμενα για τους σεισμούς

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στα τρία σενάρια που υπάρχουν σχετικά με τη σεισμική ακολουθία στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όπως είπε η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα παρουσιάζοντας αυξομειώσεις, υφέσεις και εξάρσεις.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε μέσα σε μία μέρα σε ποια περίοδο είμαστε παρά μόνο όταν περάσει αυτή η μέρα. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα έχουμε μια μακρόσυρτη ακολουθία δηλαδή μια ακολουθία αυτού του επίπεδου των σεισμών για περίπου τρεις, τέσσερις, πέντε εβδομάδες», σημείωσε.

Η πρώτη εκδοχή όπως τόνισε, είναι όσο περνάει ο χρόνος τόσο να αραιώνουν οι σεισμοί, η συχνότητα και το μέσο μέγεθος ουσιαστικά να μειώνεται.

«Αυτή είναι η μία εκδοχή, την οποία βιώνουμε και τώρα με τις αυξομειώσεις που είπαμε», είπε.

Η δεύτερη εκδοχή, όπως σημείωσε, είναι να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός «όπως πήγε να γίνει με το 5,2 αλλά δεν είναι επαρκής σεισμός δηλαδή να είμαστε στο 5,5, 5,6 και με αυτή τη διαδικασία θα είχαμε πιο γρήγορη απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας με ένα 5,6 θα επιτάχυνε κάποιες διαδικασίες και θα είχαμε μικρότερο χρόνο που θα ταλαιπωρηθούμε ουσιαστικά».

Και το τρίτο σενάριο είναι – με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της Τετάρτης οπότε και συνεδρίασε η Επιτροπή – να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών.

«Την περασμένη εβδομάδα ήταν 6,2 μειώθηκε το μέγιστο μέγεθος. Σε αυτό το σενάριο θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις στο νησί ενδεχομένως ένα μικρό τσουνάμι και σε αυτό το σενάριο βασίστηκε και όλη η κινητοποίηση η οποία έγινε σε όλους τους επιχειρησιακούς φορείς», επισήμανε.

«Πιστεύω ότι το πρώτο σενάριο και το δεύτερο σενάριο έχουν το συντριπτικό ποσοστό που υπερβαίνει το 95% και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο», υπογράμμισε.

Επισκέφθηκε τη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λίγο μετά τις 10:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Σαντορίνη. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αρχικά το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ αργότερα βρέθηκε στο νοσοκομείο του νησιού.

Ενημερώθηκε από τους επιστήμονες για την εξέλιξη του φαινομένου. Για το σχεδιασμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τους προληπτικούς ελέγχους σε δημόσια κτίρια και τις παρεμβάσεις σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.

Περισσότερους από 90 σεισμούς κατέγραψε στις 6 Φεβρουαρίου το ΕΚΠΑ

Αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 8.900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6.900 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.

Οι κάτοικοι του νησιού

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μείνει ακόμη στο νησί κι εκείνοι που δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους.

Μεγάλη ανησυχία και για τα γαϊδουράκια και τα μουλαράκια της Σαντορίνης. Όπως λένε οι ιδιοκτήτες τους δεν θα τα εγκαταλείψουν και θα μείνουν εδώ στο νησί να τα φροντίζουν μέχρι το τέλος.

Όσοι παρέμειναν στο νησί αλλά κι αυτοί που προσωρινά έφυγαν ελπίζουν ότι ο εφιάλτης που κυκλώνει επικίνδυνα το νησί θα τελειώσει σύντομα χωρίς δυσάρεστες συνέπειες και η ζωή θα επιστρέψει και πάλι στη Σαντορίνη.

Ωστόσο, εκείνοι που μένουν στο νησί ζουν με τον φόβο του πλιάτσικου. Οι κάτοικοι προκειμένου να προστατευτούν από ασυνείδητους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κάνουν πλιάτσικο στα άδεια σπίτια του νησιού χρησιμοποιούν ακόμα και drone.

Την ίδια ώρα, στο νησί αναμένεται να τοποθετηθούν 4 νέοι σεισμογράφοι ώστε να αναλυθούν όλα τα δεδομένα. Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε κατολίσθηση στην περιοχή της Οίας, όπου αποκολλήθηκε ένας βράχος χωρίς ωστόσο να χτυπήσει κάποιον.

Οι κάτοικοι εδώ και έντεκα μέρες ζουν μία εφιαλτική καθημερινότητα όμως έχουν αρχίσει να φαίνονται και τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, το πρώτο πλήγμα έρχεται από τις κρουαζιέρες.