Μια από τις βασικές εκτιμήσεις μετά από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν ότι ο νέος πρόεδρος είναι πολύ πιο έτοιμος να εφαρμόσει το εκλογικό πρόγραμμά του σε σχέση με την πρώτη θητεία του, ότι εκείνος και το επιτελείο του θα ήταν περισσότερο οργανωμένοι και πιο ρεαλιστές. Κατά τις πρώτες τρεις ημέρες της εποχής Τραμπ 2.0 η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε πέρα από κάθε προσδοκία στο πρώτο σκέλος (οργάνωση) και μένει να αποδειχθεί το δεύτερο (ρεαλισμός).

Η πολιτική θύελλα που ενέσκηψε στην Ουάσιγκτον με τα διακόσια εκτελεστικά διατάγματα και τις άλλες προεδρικές δράσεις είναι μόνο η αρχή. Δεν είναι μόνο ο αριθμός και το περιεχόμενο των διαταγμάτων που προκάλεσαν δέος σε εχθρούς και φίλους του Τραμπ. Εξίσου σημαντικό είναι το σκληρό ύφος με το οποίο ανακοίνωσε τα μέτρα ο νέος πρόεδρος απαξιώνοντας εκ των προτέρων τις αντιδράσεις και προϊδεάζοντας για τη συνέχεια, προκαλώντας ενθουσιασμό σε φανατικούς υποστηρικτές και τρόμο σε αντιπάλους ή απλούς ανθρώπους που κρέμεται η ζωή τους από αυτά (όπως οι «σκούπες» για παράνομους μετανάστες, οι «εκκαθαρίσεις» στο βαθύ κράτος με απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων και η κατάργηση προγραμμάτων συμπερίληψης στο πλαίσιο της επίσημης αναγνώρισης μόνο δυο φύλλων- άρρεν και θήλυ)

Τα τρία ατού των Ρεπουμπλικάνων

Ακόμα και αν ορισμένα από αυτά τα διατάγματα είναι μαχητά στα δικαστήρια (18 πολιτείες προσέφυγαν ήδη κατά που διατάγματος που προβλέπει την κατάργηση της αυτόματης χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από μετανάστες οι οποίοι δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα), οι Ρεπουμπλικανοί έχουν τρία βασικά ατού: διαθέτουν την πλειοψηφία και στα δυο σώματα του Κογκρέσου, συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο και αποσυντονισμένη αντιπολίτευση.

Στις πρώτες εκατό ημέρες της δικής του προεδρίας ο Τζο Μπάιντεν είχε υπογράψει περισσότερα εκτελεστικά διατάγματα (64) από ότι οι τρεις προκάτοχοί του στο ίδιο διάστημα (Τραμπ, Ομπάμα, Μπους) ανατρέποντας αντίστοιχα διατάγματα του Τραμπ σε μια σειρά θέματα, από την υγεία (π.χ. επιβάλλοντας τις μάσκες για τον κορωνοϊό σε ομοσπονδιακά κτίρια), μέχρι την μετανάστευση (διακοπή χρηματοδότησης της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό) μέχρι το περιβάλλον (ακύρωση της κατασκευής του αγωγού Keystone XL). «Δεν νομοθετώ εκ νέου, καταργώ κακές πολιτικές που είναι αντιπαραγωγικές για τη χώρα» είχε δηλώσει τότε ο Μπάιντεν.

Ανάγκη για νέο πολιτικό αφήγημα

Οι Δημοκρατικοί αντίπαλοι του Τραμπ θα χρειαστούν χρόνο για να ξεπεράσουν την παράλυση που τους επέφερε η εκλογική ήττα και για να συγκροτήσουν ένα νέο, πειστικό πολιτικό αφήγημα. Το ενάμισι έτος μέχρι τις επόμενες ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου θα είναι καθοριστικό, όμως θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από τις «μπαταριές» εναντίον των διαταγμάτων Τραμπ που αποτελούν τη συνέχεια του τραμπισμού μετά από ένα …διάλειμμα Μπάιντεν.