Μόλις ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ το όνομα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως προτεινόμενη πρέσβη στην Αθήνα, τα κινητά των γαλάζιων βουλευτών, έπιασαν δουλειά. Άρχισαν να γκουγκλάρουν το όνομά της, έμπαιναν σε διάφορα αμερικανικά sites και τα ευρήματά τους τα συζητούσαν δημοσίως στους συναδέλφους τους.

Ήταν η στιγμή που άρχιζε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όταν πληροφορήθηκαν την νέα απόφαση Τραμπ και οι βουλευτές έπιναν μια τελευταία γουλιά από τον καφέ τους, έως ότου να τους φωνάξουν για να εισέλθουν στην αίθουσα, γιατί έρχεται ο Πρωθυπουργός. Είναι μια νεαρά κυρία με γκρίζο κοστούμι που έχει αυτό το γενικό πρόσταγμα (παλιά τους αποκαλούσαν «επιλοχία») προκειμένου να μην ξεχαστεί κάποιος βουλευτής και δεν εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας πριν από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού.

«Κάπου μας έριξε ο φίλτατος Τραμπ με τη νέα πρέσβη»

Το πρώτο πράγμα που διάβασαν και σχολίασαν οι γαλάζιοι βουλευτές γκουγκλάροντας το όνομά της είναι ότι, όπως έλεγαν, «κάπου μας έριξε ο φίλτατος Τραμπ». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Θα σας μεταφέρω μερικές επισημάνσεις των βουλευτών: Έστειλε, έλεγαν, στην Τουρκία τον Τομ Μπάρακ, προσωπικό του φίλο, τον άνθρωπο που οργάνωνε την προεκλογική του εκστρατεία. Δηλαδή με δυο λόγια έστειλε στην Άγκυρα έναν σκληρό λομπίστα (πιο σκληρό δεν γίνεται), επενδυτή και επιχειρηματία με μπίζνες στη Σαουδική Αραβία και σε εμάς έστειλε ως πρέσβη μια πρώην παρουσιάστρια του δικτύου Fox News και πρώην αρραβωνιαστικιά του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ.

Μπορεί ωστόσο στο παρελθόν η Γκίλφοϊλ να είχε υπηρετήσει βοηθός Γενικού Εισαγγελέα Καλιφόρνιας και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ήταν παντρεμένη και με τον νυν Δημοκρατικό κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, πλην όμως, έλεγαν, πως δεν είχε καμία σχέση με την διπλωματία. Μόνον που συγκέντρωνε χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Αυτό ακριβώς, ίσως να σημαίνει ότι θα ξεμπλοκάρει και επενδύσεις. Ωστόσο έρχεται (σύμφωνα πάντα με τους βουλευτές) σε μια περιοχή του κόσμου, όπου στη γειτονιά της διεξάγονται πόλεμοι, ενώ παραμένει ακόμα ανοικτή πληγή του Κυπριακού.

Πάντως η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη είπε πως περιμένει τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ προσδοκώντας στήριξη και συνεργασία στα θέματα των ευάλωτων πολιτών και των ασυνόδευτων ανηλίκων (όπως είχε κάνει και ο κ. Τσούνης).

Η πρώτη φορά που το όνομα της Γκίλφοϊλ ακούστηκε στο χώρο της πολιτικής ήταν το 2016 όταν δημοσιεύματα την ήθελαν να είναι μια από τις πιθανές επιλογές για να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος τύπου της πρώτης προεδρικής θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τότε, όμως, επελέγη ο Σον Σπάισερ, με το όνομα της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ να επανέρχεται στο προσκήνιο με την απομάκρυνσή του.

Ένας σκληρός λομπίστας στην Άγκυρα

Όσον αφορά τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία κ. Μπάρακ μπορεί, έλεγαν οι βουλευτές, στο παρελθόν να του είχε ασκηθεί δίωξη για αδήλωτο lobbying δηλαδή εκπροσώπηση ειδικών συμφερόντων, προς όφελος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ωστόσο είναι γεννημένος από Λιβανέζους γονείς, γνωρίζει αραβικά και κυρίως γνωρίζει καλά όλη τη Μέση Ανατολή.

Αλλά και η «δική μας» νέα πρέσβης των ΗΠΑ είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν και εκδιωχθεί από το Fox News για σεξουαλική παρενόχληση. Ορισμένοι ωστόσο εστίασαν στις δηλώσεις της, μετά την επιλογή της από τον Τραμπ ότι «ως πρέσβης, ανυπομονώ να υλοποιήσω την ατζέντα του Προέδρου Τραμπ, να στηρίξω τους Έλληνες συμμάχους μας και να εγκαινιάσω μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας», λέγοντας πως αποτελούν «καλό σημάδι» για την θητεία της στην Αθήνα.

Κάποια στιγμή κάποιος από τους βουλευτές είπε «θα λέμε Τσούνη και θα τον νοσταλγούμε», αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία γιατί η κυρία της ΝΔ με το γκρίζο κοστούμι τους καλούσε επειγόντως στην αίθουσα της Ολομέλειας, εισήλθε, βλέπετε ο Πρωθυπουργός και οι συζητήσεις που σας ανέφερα παραπάνω κόπηκαν αμέσως.