Το γαϊτανάκι των τοποθετήσεων από την πλευρά της Αθήνας και των Σκοπίων με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζεται. Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν την νέα εριστική τοποθέτηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, επιτέθηκε στον Γιώργο Γεραπετρίτη τονίζοντας πως «είτε δεν ξέρει τη συμφωνία των Πρεσπών είτε δεν την αντιλαμβάνεται».

Η απάντηση ήρθε από διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες σχολίαζαν πως το «erga omnes δεν επιδέχεται αμφισβήτηση». Συγκεκριμένα επεσήμαναν: «Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους.

Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».

Τι δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.