Αντιμέτωπος μαζί με την σύζυγό του για υπόθεση διαφθοράς βρίσκεται ο δημοκρατικός γερουσιαστής και μεγάλος επικριτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τα πειστήρια για την ενοχή Μενέντεζ που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής (22/9) έχουν προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο κατήγορος και επικεφαλής της έρευνας  διαφθοράς κατά του 69χρονου γερουσιαστή, Damian Williams, έδωσε στη δημοσιότητα, φωτογραφίες από ράβδους χρυσού και δέσμες μετρητών χρημάτων τα οποία κατηγορείται έλαβαν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του.

Συγκεκριμένα, κατά την συνέντευξη Τύπου για τις κατηγορίες, στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φωτογραφίες από τις ράβδους χρυσού και τα χρήματα τα οποία κατηγορείται ότι έλαβε ο 69χρονος Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του.

Τόσο ο δημοκρατικός γερουσιαστής όσο και η 57χρονη σύζυγός του βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παρακάτω κατηγορίες για διαφθορά:

  • συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας
  • συνωμοσία για διάπραξη απάτης και
  • συνωμοσία για εκβίαση

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζευγάρι έλαβε χρήματα από τρεις επιχειρηματίες του New Jersey το διάστημα από το 2018 έως το 2022, για να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του στην Ουάσιγκτον ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου. Από την σχετική έρευνα των αρχών στο σπίτι τους, βρέθηκαν ράβδοι χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων, 480.000 δολάρια σε μετρητά. Μεταξύ των δώρων περιλαμβάνεται και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ φέρεται να έγιναν και πληρωμές στεγαστικού δανείου.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, φέρεται παράλληλα να «πούλησε» απόρρητες πληροφορίες στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, μάλιστα έχει γίνει παγωμα των περιουσιακών στοιχείων του γερουσιαστή καθώς θεωρούνται ότι είναι προϊόντα δωροδοκίας.

Στις 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο οι πέντε κατηγορούμενοι. Ο 69χρονος γερουσιαστή, η 56χρονη σύζυγό του, ένας επιφανή εργολάβος με κατασκευαστικές εταιρείες στο New Jersey, ένας μακροχρόνιος φίλος της συζύγου Μενέντεζ, καθώς και  ακόμα ένας επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, ο κ. Μενέντεζ δεν θα μπορεί να είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Απάντηση Μενέντεζ στις κατηγορίες

«Για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου. Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου.

Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει γερουσιαστής και να υπηρετεί τη χώρα με εντιμότητα.

Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί εγώ ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού. Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».