Η συζήτηση για προσφυγή σε κάλπες τον Αύγουστο στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ φέρνει, εκ των πραγμάτων, το ΠαΣοΚ στο επίκεντρο της συζήτησης που έχει προκαλέσει. «Έρχεται σήμερα και λέει ότι και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση», δήλωσε για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, κ. Κουβαρά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε», συμπλήρωσε.

Το δίλημμα του Κ. Μητσοτάκη για το κέντρο

Η τακτική αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως στόχο τους ψηφοφόρους του κέντρου, οι οποίοι μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική αναμέτρηση της 21 ης Μαΐου, δείχνουν να αμφιταλαντεύονται μεταξύ του μέχρι προσφάτως κυβερνώντος κόμματος και του ΠαΣοΚ. «Ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε, «αφού είναι δεδομένη, τελειωμένη η αυτοδυναμία, ψηφίστε μας εμάς για να “κοντύνουμε” τον ΣΥΡΙΖΑ». Μα τώρα δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια επιχειρηματολογία η οποία μπορεί να πείσει τους πολίτες» υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης. Και όμως, όπως λένε στο ΠαΣοΚ, ένα τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων που τον Μάιο επέλεξαν τη ΝΔ, ίσως τώρα, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να επανέλθει ο Τσίπρας, να θελήσουν να δώσουν μια ευκαιρία στον Ν. Ανδρουλάκη.

Πώς απαντά ο Ν. Ανδρουλάκης

Πόσο ισχυρό θεωρεί όμως η Χαριλάου Τρικούπη το δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πως απαντά σε αυτό; Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε πρόσφατα να αποδομήσει το δίλλημα που θέτει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως με πως με βάση την ετυμηγορία της πρώτης Κυριακής, εάν είχαμε το σημερινό εκλογικό σύστημα, η ΝΔ δεν θα είχε 149 αλλά 172 έδρες. «Άρα, προσέξτε, ποιο είναι πιο πιθανό σενάριο; Να φτάσει το 180 και να κάνει μόνος του και με ευκολία τη συνταγματική αναθεώρηση; Ή να πάει στο 149 και να πέσει 23 έδρες; Άρα, βάσει της λαϊκής ετυμηγορίας, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Και όχι η ακυβερνησία» κατέληξε.

Όσον την πιθανότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων ο κ. Ανδρουλάκης είναι κάθετος: «Με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση, διότι αποδομεί το κοινωνικό κράτος, υπηρετεί 1.000 οικογένειες φορολογικά και αναπτυξιακά, και θεσμικά έχει βλάψει τη χώρα μέσα από παρατεταμένη και εκτεταμένη διαφθορά (σκάνδαλο υποκλοπών, επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές). Είμαστε μια προοδευτική δύναμη και δεν συγκλίνουμε σε τίποτα με τη Νέα Δημοκρατία» επισημαίνει.

«Να κοιτάξει στα δεξιά του για συνεργασίες ο Μητσοτάκης»

Σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια και τις επιλογές που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίπτωση που δεν επιτύχει την αυτοδυναμία, ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να έχει κόλλημα να συνεργαστεί με κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα του κόμματος του στον πολιτικό άξονα καθώς έχει στηρίξει αλλά και στηριχθεί από στελέχη που προέρχονται από αυτόν τον χώρο.

«Ο κ. Μητσοτάκης, έχει στο κόμμα του – και τοποθέτησε σε τρία κορυφαία υπουργεία – τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Πλεύρη. Πρόσφατα, ο κ. Καρατζαφέρης εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Μητσοτάκη και με τα χειρότερα για μένα. Βγήκε και ο Φαήλος Κρανιδιώτης – η ακροδεξιά της δεξιάς – και δήλωσε πως κλείνει το κόμμα του και στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Άρα, γιατί να μη συγκυβερνήσει και με τον κ. Βελόπουλο; Στη Νέα Δημοκρατία ήταν ο κ. Βελόπουλος» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Επίθεση στο κοινωνικό μέτωπο

Όσον αφορά την προεκλογική τακτική του ΠαΣοΚ από εδώ και στο εξής, φαίνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιλέξει επικεντρώσει την επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί πως μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους για το κοινωνικό πρόγραμμα του κόμματος του, έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις υπέρ της ανασύνταξης του κοινωνικού κράτους και της αποσυμπίεσης της μεσαίας τάξης. Την ίδια ώρα καταθέτει προτάσεις και σε άλλους τομείς, όπως η Παιδεία, όπου προτείνεται η θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου, με στόχο να φύγει το κέντρο βάρους από τα φροντιστήρια και να μεταφερθεί στο δημόσιο