Στη τελευταία «στροφή» προς τις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί, πυκνώνουν τις δημόσιες παρουσίες τους και θέτουν με έντονο τρόπο τα διλήμματα προς το εκλογικό σώμα.  Η πολιτική αντιπαράθεση 17 μέρες πριν τις εκλογές εστιάζεται στα ζητήματα της φορολογίας του κοινωνικού κράτους καθώς και του ΕΣΥ, με αφορμή τα τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη, ενώ συζητήσεις εξακολουθεί να προκαλεί το σενάριο για τριπλές κάλπες.

Ισχυρή αυτοδυναμία και πίεση στα μικρά δεξιά σχήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δίλλημα ισχυρή αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες τον Αύγουστο, πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες, εξόρμηση στις λεγόμενες «λαϊκές» γειτονιές οι οποίες κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση «βάφτηκαν» γαλάζιες, όμως παραδοσιακά αποτελούν «κάστρα» του κέντρου και της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακολουθώντας την στρατηγική που έχει χαράξει η Πειραιώς με δόγμα «καμία ψήφος χαμένη» πραγματοποιεί προεκλογική περιοδεία σε περιοχές που δεν είχε μεταβεί πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως είναι το Περιστέρι, καθώς και ο Ασπρόπυργος όπου θα βρεθεί σήμερα.

Το «όπλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πειθώ των ψηφοφόρων των λαϊκών συνοικιών είναι , η μείωση της ανεργίας αλλά και το φορολογικό μοντέλο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που, όπως επισημαίνει, απάλλαξε -κυρίως τη μεσαία τάξη- από τα βάρη της φορολογίας, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε την κοινωνική πολιτική, μέσα σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, με επιδόματα και ενισχύσεις για την ενέργεια και τα καύσιμα.

Με αφορμή τα δυο περιστατικά που στοίχισαν άδικα τη ζωή δυο πολιτών λόγω των μακροχρόνιων παθογενειών του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις αδυναμίες του συστήματος αναδεικνύοντας το κοινωνικό προφίλ της διακυβέρνησή του και δεσμεύτηκε πως η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι προσωπικό του στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφεται και προς το «δεξιό» μέτωπο  καθώς   έχει να αντιμετωπίσει πέραν του κόμματος του κ. Βελόπουλου και την δυναμική που δείχνει να έχει το κόμμα  ΝΙΚΗ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε μιλώντας σε στελέχη και φίλους της ΝΔ στη Δράμα, στέλνοντας ένα μήνυμα με αποδέκτες και εκκλησιαστικούς «κύκλους». «Σε όσους επιδιώκουν να «φυλακίσουν» την ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής», είπε με νόημα ο πρόεδρος τη ΝΔ.

Η στρατηγική της ΝΔ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο. Να αυξήσει τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του Μαΐου και σε κάθε περίπτωση να έχει ποσοστό πάνω από 40%, το οποίο εκτιμάται πώς διασφαλίζει το στοίχημα της ισχυρής αυτοδυναμίας ακόμα και στην περίπτωση που στη Βουλή εισέλθουν επτά κόμματα.

Ρελάνς Τσίπρα με «λάβαρο» το κοινωνικό κράτος

Αφήνοντας την φορολογική κόντρα η οποία έχει μονοπωλήσει τις τελευταίες εβδομάδες την πολιτική ατζέντα, στον δρόμο προς τις κάλπες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εστιάζει πλέον στο κοινωνικό πρόσωπο της διακυβέρνησης, αναδεικνύοντας την εξασφάλιση πάνω από όλα της ανθρώπινης ζωής, καθώς και στην αντιμετώπιση των παθογενειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρωτιέται πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή, σημειώνοντας ότι τα τραγικά περιστατικά είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο κόσμων, «του κόσμου της ισότητας και της αλληλεγγύης και του κόσμου της ελίτ και της ολιγαρχίας», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλέξει πλευρά και θα δώσει τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους.

«Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη;

Δύο κόσμοι, δύο διαφορετικά σύμπαντα. Από τη μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης. Ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας.

Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά. Μέχρι την τελευταία στιγμή θα δώσουμε τον αγώνα. Με σεμνότητα αλλά και με αποφασιστικότητα. Γιατί θέλουμε μια κοινωνία δίκαιη με ευημερία για όλους».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο  Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει στα Άνω Ιλίσια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με στόχευση τον μεσαίο χώρο και την ευρωπαϊκή και σύγχρονη πορεία της χώρας παρουσίασε και το πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των δεύτερων εκλογών με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα «θα γίνουμε Ευρώπη ή θα παραμείνουμε φτωχός ουραγός;», παρουσιάζοντας μια ανανεωμένη εικόνα μακριά από την ρητορική της καταστροφολογίας που είχε επενδύσει στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη αλλά το αντίθετο. Η απόσταση μας από τις υπόλοιπες χώρες μεγαλώνει. Βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης. Και αυτή πορεία πρέπει να αντιστραφεί. Αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο το να αντιστραφεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προβάλλοντας την πολιτική ενός πιο συγκροτημένου σχεδίου και στοχεύοντας στην ανάδειξη της ανάγκης για ασφαλείς εργασιακές σχέσεις, μακριά από την εργοδοτική ασυδοσία, η αναδιανομή του πλούτου με δίκαιη φορολόγηση, που σημαίνει σαφώς και μείωση των έμμεσων φόρων.

Ανδρουλάκης: «Ο Μητσοτάκης υπηρετεί 1.000 οικογένειες»

Την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη Νέα Δημοκρατία, την δίκαιη φορολογία και την ανάγκη για μια προοδευτική και αξιόπιστη αντιπολίτευση με πρόγραμμα, προέταξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγοντας το φάσμα της πολιτικής αντιπαράθεσης από την πλευρά του σε μια σειρά φλεγόντων ζητημάτων όπως είναι το κοινωνικό κράτος και η φορολογική πολιτική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου, κινείται στη βάση ενός  νέου σχεδίου. Είναι ενδεικτική η αλλαγή στάσης στο ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών. Από της γραμμή ναι στις προγραμματικές συμφωνίες για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα στη θέση του Πρωθυπουργού, αποκλείει, τώρα, κάθε συνεργασία με τη ΝΔ.  Είναι, όπως λέγεται, η γραμμή που επιβάλλει ο στόχος του να γίνει το ΠαΣοΚ, αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Ανδρουλάκης με κύρια στόχευση το κέντρο αλλά και την αριστερή δεξαμενή ενισχύει την σοσιαλιστική ταυτότητα του ΠαΣοΚ ενεργοποιώντας περαιτέρω τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά του Κινήματος, εξαπέλυσε «ταξική» επίθεση προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για πολιτική εξυπηρέτηση των ισχυρών.  «Υπηρετεί 1.000 οικογένειες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα φορολογικό πρόγραμμα και μια στρατηγική, όπου η ανάπτυξη, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι φορολογικές του προτεραιότητες υπηρετούν 1.000 οικογένειες, οι οποίες ελέγχουν τον πλούτο στη χώρα και θεωρούν ότι η βέλτιστη λύση για να διοικηθεί, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς έχουμε μια άλλη άποψη για τα πράγματα», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο  KONTRA.

Αναφορικά με την κοινωνική πρόνοια ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε και για την υποβάθμιση του «Η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας δίνει 2% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για υπηρεσίες και υλικοτεχνική υποδομή και επιπλέον 2% για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Χώρες με ανάλογα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, διοχετεύουν 8-11% των πόρων στην υγεία. Εμείς προτείνουμε να δώσουμε 8-10% διότι το ΕΣΥ είναι σε δεινή κατάσταση. Επισκέφθηκα σήμερα τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και μου μετέφεραν ότι χρειάζονται 700-1.000 διασώστες. Εξήντα επτά σημεία του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα υποχρεώνονται να εξυπηρετήσουν με μόλις ένα ασθενοφόρο τα περιστατικά όλης της ημέρας. Βγάζουν δηλαδή τρεις οκτάωρες βάρδιες με ένα ασθενοφόρο» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά που υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες.

Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης, για ακόμα μια φορά απέκλεισε κάθε είδους μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με αυτό του ΠαΣοΚ, « άρα, δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία».