Όλα έγιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μετά τις τουρκικές εκλογές επρόκειτο να κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες για την πώληση των F-35 μαχητικών πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα. Ουδείς περίμενες νωρίτερα. Και έτσι έγινε. Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τις τουρκικές εκλογές, ακόμα καλά- καλά ο Ερντογάν δεν έχει καταλήξει στην οριστική του κυβέρνησή του και η διαδικασία έγκρισης της πώλησης των F-35 προχώρησε ταχύτατα. Μπήκε και η τέταρτη και τελευταία υπογραφή (μετά από αυτές του Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλων δύο), η υπογραφή του γερουσιαστή Τζιμ Ρις. Από εδώ και πέρα αυτό που αναμένεται είναι η επίσημη (τυπική) ειδοποίηση του Κογκρέσου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο δρόμος για την απόκτηση αυτών των μαχητικών ανοίγει διάπλατα.

Αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα αρχίσουν και οι διαδικασίες για την αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης της Ανδραβίδας, που θα τα υποδεχθεί, (ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε 150 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση της περιοχής). Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα σημειώνοντας αναφορικά με την επικείμενη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας ότι η αμυντική συνεργασία Ουάσιγκτον-Αθήνας βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και κάνει την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή.

***
Όταν η Πρόεδρος συνάντησε τον Ζελένσκι και του ευχήθηκε «καλή δύναμη»

Στη Μολδαβία βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την 2η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και ήταν εντυπωσιακές τόσο οι συναντήσεις που είχε (Μακρόν, Ζελένσκι, Μελόνι, Σολτς, Νίκο Χριστοδουλίδη, ηγεσία της ΕΕ, απερχόμενη Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν και άλλους), όσο και οι παρεμβάσεις που έκανε: Συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Άξονες δράσης για την ενέργεια». Μεταξύ άλλων στην εισήγησή της είπε πως «Η προσπάθεια της Μόσχας να μας διχάσει απέτυχε» ενώ συμπλήρωσε πως «χάρη στην προσπάθεια να περιορίσουμε και τελικά να εξαλείψουμε την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο».

Η συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι μπορεί να μην κράτησε αρκετή ώρα, πλην όμως ήταν συμβολική. Ο Ουκρανός Πρόεδρος φορώντας την στρατιωτική στολή της χώρας του, θυμήθηκε την επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο μαχόμενο (και βομβαρδιζόμενο) Κίεβο και την ευχαρίστησε για την βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα. Δεν ξέχασε βεβαίως πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που απέστειλε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στρατιωτικής. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ευχήθηκε «καλή δύναμη».

Στα πηγαδάκια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έγινε συζήτηση και για τις ελληνικές εκλογές και για το πώς θα κινηθεί η διαδικασία της δεύτερης κάλπης, το ύψος της αυτοδυναμίας κτλ. Να σημειωθεί ότι και άλλες χώρες βρίσκονται σε εκλογική περίοδο. Ένα άλλο θέμα συζητήσεως ήταν η έκρυθμη κατάσταση στο Κόσσοβο, της πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων.

***

Ο Πάγκαλος, η Θάτσερ, η Δήμητρα Λιάνη και το… Κονκόρντ

Θα σας περιγράψω τώρα, τιμής ένεκεν στον Θόδωρο Πάγκαλο, την ιστορία της Συνόδου Κορυφής που ανέλαβε να διοργανώσει η χώρα μας επί κυβέρνησης ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όταν ο Θόδωρος Πάγκαλος διοργάνωνε με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, συνόδους κορυφής δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 1988, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ στην Ρόδο, που ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου είχε αναλάβει την διοργάνωσή της. Δεν μπορούσε ωστόσο να καταλάβει την ιδιοτροπία της Μάργκαρετ Θάτσερ που δεν ήθελε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Δήμητρα Λιάνη (δεν ήθελε δηλαδή να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με μια αεροσυνοδό- όπως έγραφαν τα διεθνή ΜΜΕ). Ή την ναπολεόντεια συμπεριφορά του Φρανσουά Μιτεράν να έχει τόσα πολλά αυτοκίνητα στην συνοδεία του, που όχι μόνον ήταν θορυβώδη, αλλά ήταν και ενεργειοβόρα.

Μέσα στην παλαιά (μεσαιωνική) πόλη της Ρόδου, όλη αυτή η πομπή των θωρακισμένων αυτοκινήτων του Μιτεράν στα σοκάκια φάνταζε τουλάχιστον… κωμική. Ή φαινόταν στον Πάγκαλο τουλάχιστον περίεργη μια άλλη ιδιοτροπία της Θάτσερ, που δεν ήθελε να βρίσκεται στον ίδιο όροφο του ξενοδοχείου που τους φιλοξένησε («Ρόδος Παλλάς») με τον… Μιτεράν. Τέλος πάντων αυτοί οι VIP σελέμπριτις με τις νοοτροπίες τους πολύ τον… αποσυντόνιζαν.

Και για να πάρετε μια γεύση πώς διοργάνωνε ο Θόδωρος Πάγκαλος τις Συνόδους Κορυφής, απλώς σας λέω ότι τις έκανε να μοιάζουν ωσάν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δηλαδή στην παλιά πόλη της Ρόδου λειτουργούσαν περίπτερα. Έτσι τα 12 περίπτερα των κρατών μελών υπήρχαν προϊόντα που τελικά μοιράστηκαν ως δώρα στους επισκέπτες αλλά και διάφορα εκθέματα. Στο περίπτερο π.χ. της Γαλλίας διέκρινε κανείς τη μακέτα του… Κονκόρντ του (τότε) νέου αεροπλάνου που κατασκεύαζε η Γαλλία, στο περίπτερο της Ελλάδας εκμαγεία έργα αργυροχρυσοχοΐας και λαϊκής τέχνης, στο περίπτερο του Λουξεμβούργου τυριά και κρασιά, στο περίπτερο της Γερμανίας μπύρες και λουκάνικα κ.λπ. Ταυτόχρονα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου άρχισε να λειτουργεί έκθεση για τον Λόρδο Βύρωνα.

Ότι παρέκκλινε του σχεδίου για την ομαλή συνέχιση της Συνόδου Κορυφής εκνεύριζε τον κ. Πάγκαλο. Τον εξόργισαν για παράδειγμα οι τρεις βόμβες που τοποθετήθηκαν εκείνη την ημέρα από τον ΕΛΑ στην Αθήνα «για να χαιρετήσουν τον καθεστωτικό παιχνίδι της ΕΟΚ στη Ρόδο», αλλά και ένα επεισόδιο το οποίο τότε απασχόλησε τον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο.

Το επεισόδιο ξεκίνησε αμέσως μετά το πέρας του δείπνου όταν κατά την αναχώρηση των αυτοκινήτων των ηγετών των χωρών μελών της ΕΟΚ σημειώθηκε… κομφούζιο και μεγάλη καθυστέρηση. Και αυτό γιατί αυτοκίνητα της συνοδείας του Μιτεράν που μπήκαν στο προαύλιο της έπαυλης κατ’ απαίτηση του Γάλλου προέδρου, είχαν κλείσει την έξοδο.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκνευρίστηκε και άρχισε να “στολίζει” με ακατανόμαστες φράσεις κατά των αστυνομικών οργάνων και να απωθεί όποιον βρίσκονταν μπροστά του. Ταυτόχρονα άρχισε να αφαιρεί από τις στολές των αστυνομικών τις ειδικές ταυτότητες αναγνώρισης και να τις βάζει στην τσέπη του, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Το επεισόδιο όμως δεν πήρε διαστάσεις λόγω της παρέμβασης των ψυχραιμότερων. Όσο για την Θάτσερ τελικά κάθισε στο δείπνο μετά από μεσολάβηση του Πάγκαλου.

***
Η Ντόρα, οι μαντινάδες, τα μοναδικά ντολμαδάκια στα Χανιά

Με μαντινάδες υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της περιοδείας του στα Χανιά. Μια από αυτές που ακούστηκε στις Βρύσες Αποκορώνου προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση.

«Από τη Σητεία ως τα Χανιά όλη η Κρήτη αξίζει/ και ο ψηλός από ψηλά τη βλέπει και δακρύζει/Βλέπει τον Κυριάκο, βλέπει και την Ντόρα/πώς άλλαξαν το χρώμα της και είναι γαλάζια τώρα»

Αυτά είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αποκορώνου με τους παριστάμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Μετά την πρωινή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον νομό η κυρία Μπακογιάννη κάλεσε στα Νεώρια στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, αγαπημένο στέκι και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όλους τους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ Χανίων αλλά και υποψήφιους βουλευτές Ρεθύμνου και Ηρακλείου που παραβρέθηκαν στην περιοδεία του κ. Μητσοτάκη. Στο τραπέζι ήταν και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ Ειρήνη Αγαπηδάκη και στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Όλοι δοκίμασαν τα μοναδικά ντολμαδάκια, ψαρομεζέδες και την ξακουστή γαριδομακαρονάδα της ταβέρνας. Όπως είναι φυσικό η τσικουδιά έρεε άφθονη αλλά μάλλον μόνο την δοκίμασαν γιατί η περιοδεία του προέδρου της ΝΔ είχε συνέχεια στο Θέρισο το ιστορικό χωριό από όπου ξεκίνησε η επανάσταση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

***

Τι συμβαίνει με την Αμμόχωστο

Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν την επέκταση της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, «όλα βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής. Κάποιες είναι ορατές και κάποιες όχι. Το μη ορατό τμήμα έχει κερδίσει δυναμική στο Βαρώσι, το οποίο παρέμενε στρατιωτική ζώνη», κατά παράβαση όμως των διεθνών κανόνων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και όσον αφορά την ιδιοκτησία οι Τούρκοι συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της περιοχής. Λένε μάλιστα ότι το Βαρώσι είναι μια περιοχή υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ (διάβαζε Ψευδοκράτος) και όποιος πάει εκεί θα είναι υπό την κυριαρχία της ‘ΤΔΒΚ’. Οι Ελληνοκύπριοι έχασαν πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν στο θέμα του Βαρωσιού».