Αφού πρώτα σας πω ότι θα γίνει πολιτική και όχι θρησκευτική κηδεία του Θόδωρου Πάγκαλου την Παρασκευή και εν συνεχεία αποτέφρωση στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας (όπως ο ίδιος ζήτησε με σαφείς γραπτές οδηγίες που άφησε στη σύζυγό του Χριστίνα Χριστοφάκη), θα πρέπει να ξέρετε ότι εκτός από σπουδαίος πολιτικός είχε και σπουδαίο χιούμορ. Αυτός ο αυθορμητισμός του τον έφερνε καμμιά φορά σε δύσκολη θέση όπως τότε που από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είχε αποκαλέσει την Γερμανία «οικονομικό γίγαντα, αλλά πολιτικό νάνο». Η συγκεκριμένη δήλωση είχε προκαλέσει την μήνη του τότε Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, με τον Πάγκαλο να ανακαλεί λίγο αργότερα και να ζητάει συγγνώμη.

(EUROKINISSI)

Ο Πάγκαλος, τα Εξάρχεια και το παρ΄ολίγον … γιαούρτωμα

Ωστόσο στις χαλαρές συζητήσεις με τους δημοσιογράφους ο Πάγκαλος (ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της πολιτικής) του άρεσε να αφηγείται ιστορίες της καθημερινότητάς του. Όπως αυτή των… Εξαρχείων. Οδηγούσε μόνος του το αυτοκίνητο, διέσχιζε τα Εξάρχεια, όταν κάποιος τους φώναξε: «Πάγκαλε, σταμάτα για λίγο τα αμάξι, να πάω να αγοράσω ένα γιαούρτι, να σε γιαουρτώσω». Και ο Πάγκαλος χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του αλλά και το χιούμορ του απάντησε: «Δεν μπορώ να σταματήσω, γιατί βιάζομαι, έχω ραντεβού με τη… μάνα σου…». Κόκκαλο ο τύπος, έμεινε με το γιαούρτωμα στο… μυαλό.

(EUROKINISSI)

***
Η αξιολόγηση και οι… κοπρίτες

Από τα βέλη του Πάγκαλου δεν είχαν γλιτώσει ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι (τους οποίους διόριζε σύμφωνα με το «μαζί τα φάγαμε») ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη ως «αντιπαραγωγικά». Όπως είπε για τους δημόσιους υπάλληλους σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα»: «Γιατί να μην αξιολογηθούν οι κοπρίτες που απουσιάζουν κατά δεκάδες χιλιάδες από τα γραφεία τους; Όλοι είναι κοπανατζήδες! Οι μισοί την κοπανάνε και οι άλλοι μισοί είναι εκεί. Είναι Δημόσιο αυτό; Και γιατί να μην το αξιολογήσουμε; Όλοι είναι στο σύστημα που δεν καταδικάζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και δεν εξοβελίζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και τα συνδικαλιστικά όργανα καλύπτουν τους κοπρίτες που δεν θέλουν την αξιολόγηση.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αξιολόγηση, που είναι η μελλοντική κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται» είχε πει για τους δημοσίους υπαλλήλους. Όσον αφορά τους «Αγανακτισμένους», οι οποίοι είχαν βγει στις πλατείες τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίστασε να τους αποκαλέσει «φασίστες, κομμουνιστές και μ@λ@κες», χαρακτηρισμοί που τον έκαναν ιδιαίτερο μισητό στο διαδίκτυο.

EPA/ORESTIS PANAGIOTOU EPA/ANA-MPA/ORESTIS PANAGIOTOU

***
Η τελευταία προφητική ανάρτηση

Τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν είχε πεθάνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών, τον είχε αποχαιρετήσει με μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, που σήμερα διαβάζεται και ως προφητική για το τέλος του που ίσως διαισθανόταν ότι πλησίαζε. «Σε λίγο θα σε συναντήσω ξανά…» έγραψε.
Η φιλία τους κρατούσε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν το 1963 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη, Νεολαία Λαμπράκη, στην οποία ο Θεόδωρος Πάγκαλος εντάχθηκε αμέσως.

***
Μενέντεζ: Εάν με τον Ερντογάν έχουμε τα ίδια, τα ίδια θα έχω και εγώ

Μπορεί ο Ερντογάν να προσβλέπει σε ένα ανατολίτικο παζάρι για να αποκτήσει καινούργια F-16 και να εκσυγχρονίσει άλλα 80, ωστόσο ο Μενέντεζ έχει άλλη γνώμη. Και εξηγούμαι: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε ότι θέλει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να υιοθετήσει μια «λιγότερο πολεμοχαρή» στάση έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των γειτόνων της Τουρκίας: «Το σημαντικό είναι τώρα το πώς θα θελήσει ο Ερντογάν να κινηθεί προς το μέλλον με την Τουρκία. Αν θέλει να αλλάξει πορεία από αυτή που είχε, προσδοκώ να το δω αυτό», δήλωσε ο Μπομπ Μενέντεζ στους δημοσιογράφους μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν. «Αν έχουμε τα ίδια, ή κι άλλα από τα ίδια, όπως αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα πριν», πρόσθεσε, ο γερουσιαστής (που πολλάκις έχει στηλιτεύσει τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας).

REUTERS/Craig Hudson

***
Τα Χανιά υποδέχθηκαν στον Μητσοτάκη

Τον μοναδικό ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης που πέτυχε να βάψει ολόκληρη την Κρήτη «γαλάζια» υποδέχθηκαν τα Χανιά και βεβαίως η Ντόρα Μπακογιάννη: Η πρώτη σε σταυρούς υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά ήταν εκεί για να υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη γενέτειρα των Μητσοτάκηδων και όπως μπορούσε να φανταστεί κανείς, η υποδοχή έγινε με άκρως παραδοσιακό τρόπο, με ρακή και τοπικά εδέσματα. Σε ένα από τα στιγμιότυπα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, που απορρέει από την ιστορική πρωτιά της Ν.Δ. στην Κρήτη.

«Υποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρύσες Αποκορώνου, στον Πλατανιά και το Καστέλι Κισσάμου. «Το όραμά μας είναι μια Κρήτη η οποία θα είναι πραγματικά πρωταγωνίστρια», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Η Κρήτη και τα Χανιά στέλνουν το μήνυμα μιας αυτοδύναμης και ισχυρής Ελλάδας», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.

***
Το καμπανάκι για τις τεχνικές μας αδυναμίες

Πολλές συζητήσεις ακούσαμε για το αν η κυβερνοεπίθεση στην «Τράπεζα θεμάτων» ήταν μεγάλη ή ήταν μικρότερη, ήταν εκδικητική ή τυχαία, έγινε από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, «πληρώθηκε» ακριβά ή όχι. Εκείνο που δεν ακούσαμε είναι πως είναι δυνατόν η χώρα μας, στην νέα ψηφιακή εποχή και με ένα μεγάλο έργο στα θέματα ψηφιακής όπως αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια να μην έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την οχύρωση πολλών πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου τομέα.

Δεν ξέρω αν ήταν «η μεγαλύτερη ψηφιακή επίθεση που έγινε ποτέ στα δίκτυα του ελληνικού δημοσίου», ξέρω όμως ότι στα συστήματα που έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια να προφυλαχθούν (όπως αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων) προφυλάσσονται. Η κυβερνοεπίθεση σε μεγάλες βάσεις δεδομένων είναι ένας κίνδυνος καθημερινός στις μέρες μας. Κατά τα άλλα, το πρόβλημα τώρα μας χτύπησε το «καμπανάκι», το ακούσαμε και ας ελπίσουμε θα αντιμετωπίσουμε τις τεχνολογικές μας αδυναμίες και να πάμε ήρεμα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

***
Ο καλπονοθευτικός κατά τον ΚΚΕ νόμος

Την επίσημη έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου για το ΚΚΕ κήρυξε, το βράδυ της Δευτέρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε μεγάλη σύσκεψη που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή στον Περισσό. Εκεί στο αίθριο του Περισσού βρέθηκαν οι 26 νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΚΚΕ – βουλευτές μιας μέρας – όλοι οι υποψήφιοι του Κόμματος στην Αττική κι εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι που συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη, προσωπικότητες από το χώρο του Πολιτισμού, των Πανεπιστημίων, του Αθλητισμού και ασφαλώς του συνδικαλιστικού κινήματος.


(EUROKINISSI

Στη σύσκεψη ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν «ορεξάτος» και χαμογελαστός και υποστήριξε πως το Κόμμα οδεύει στις κάλπες του Ιούνη με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία και μαχητικότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν εφησυχάζουμε με τα όσα πετύχαμε. Ξέρουμε ότι πολλοί περισσότεροι στρέφουν τώρα τα βλέμματά τους και τις ελπίδες τους προς το ΚΚΕ», θέτοντας το στόχο για αύξηση ποσοστών, ώστε, με τον «καλπονοθευτικό» -όπως είπε – εκλογικό νόμο, το ΚΚΕ όχι μόνο να μην χάσει έδρες, αλλά ακόμη και να τις αυξήσει. Και κάτι ακόμη: «Όταν υπάρχει δυνατό ΚΚΕ καμιά αστική κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη» είπε ο Γραμματέας, δείχνοντας ότι το πεδίο της «μαχητικής αντιπολίτευσης» είναι προνομιακό για το ΚΚΕ και ότι δεν ανησυχεί από τις δυνάμεις που διεκδικούν «υπουργεία συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης»  μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

***
Γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Στην Κύπρο, όπου λειτουργεί Εθνικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε και η λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Γιατί σας τα λέω αυτά; Επειδή και στην Ελλάδα όταν προκαλούνται κρίσεις γίνεται λόγος για τη σύσταση ενός τέτοιου συμβουλίου (ΣΕΑ), πλην όμως ποτέ δεν έγινε. Υπήρξαν διαφωνίες όχι μόνον ανάμεσα σε κόμματα, αλλά και ανάμεσα μέλη της κυβέρνησης. Το ζητούσε επίμονα το «Ποτάμι», κάποια στιγμή ο Τσίπρας φάνηκε να το θέλει, πλην όμως δεν προχώρησε.

Και να σκεφθείτε ότι το ΣΕΑ θα είναι καθαρά συμβουλευτικό όργανο για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ενημερωτικό για την αντιπολίτευσης. Έτσι λοιπόν η χώρα μας παραμένει χωρίς Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην Κύπρο, όταν ανακοινώθηκε η σύστασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία το σχολίασε ως εξής: «Το σύνολο σχεδόν των χωρών της ΕΕ, όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλες οι γειτονικές μας χώρες διαθέτουν ένα αντίστοιχο Συμβούλιο με τη μια ονομασία ή την άλλη».