Με την μηδενική πτητική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, οι Έλληνες πιλότοι στρέφονται τώρα στην εκπαίδευση και στις ασκήσεις. Ό,τι κάνουν δηλαδή οι νορμάλ πολεμικές αεροπορίες που δεν έχουν γείτονες που επιβουλεύονται την εθνική τους κυριαρχία. Βεβαίως άσκηση και μάλιστα σκληρή ήταν για τους Έλληνες πιλότους και η αναχαίτιση ή η εικονική αερομαχία, αλλά άλλο να κάνεις τις ασκήσεις που απαιτούνται στην εκπαίδευση των πιλότων και άλλο να πραγματοποιείς ασκήσεις επειδή απειλείται η εθνική κυριαρχία της χώρας σου.

Η Σχολή Top Gun στην Ανδραβίδα

Στην Ανδραβίδα υπάρχει άλλωστε μια ξεχωριστή σχολή για τους πιλότους. Επισήμως στα χαρτιά της Πολεμικής Αεροπορίας την λένε «Σχολή Όπλων Τακτικής», αλλά στη γλώσσα των πιλότων λέγεται… «Top Gun». Εκεί εκπαιδεύονται οι άριστοι σε κλειστές αερομαχίες και σε επικίνδυνους ελιγμούς. Άριστοι άλλωστε είναι όλοι ανεξαιρέτως οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Και οι γυναίκες των Mirage 2000-5 και των F-16 καθώς και οι άνδρες όλων των μαχητικών. Πρώτοι έρχονται πάντα, οι Έλληνες πιλότοι σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, πρώτοι και σε ασκήσει συνεκπαίδευσης.

Τώρα με την μηδέν (από τις 6 Φεβρουαρίου) πτητική δραστηριότητα εκ μέρους των Τούρκων, στο Αιγαίο, οι πιλότοι των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας εκπαιδεύονται σε όλο το μήκος και πλάτος του FIR Αθηνών, στο Αιγαίο, στο κρητικό πέλαγος, στην εσχατιά του Αιγαίου, παντού. Μαζί με τα άλλα μαχητικά και τα Rafale που την άλλη εβδομάδα θα αφιχθεί και το 13ο στην Τανάγρα. Άλλωστε τα Rafale θα πάρουν μέρος και στον «Ηνίοχο» που διεξάγεται από τις 25 Απριλίου έως την 1η Μαΐου (στην καρδιά δηλαδή της εκλογικής περιόδου) μαζί με ισπανικά F-18, ιταλικά Tornado, με σλοβένικα PC-9 αλλά και με μια ομάδα Αμερικανών οι οποίοι θα έχουν μια περίεργη αποστολή. Θα σημαδεύουν από το έδαφος στόχους με λέιζερ, ώστε να τους εντοπίζουν και εν συνεχεία να τους βομβαρδίζουν τα μαχητικά. Οι Αμερικανοί θα πάρουν μέρος στον «Ηνίοχο» με μη επανδρωμένα MQ-9 αεροσκάφη, ότι πιο σύγχρονο έχουν να επιδείξουν τα UAV.

***

Το «Dear Nicos» αντικατέστησε τις παραβιάσεις

Έτοιμος δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας αποδεχόμενος πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Τουρκία και δεν αποκλείεται να υπάρξει στην επίσκεψη αυτή και ανταπόδοση. Ο Χουλουσί Ακάρ πάντα ήθελε να έρθει στην Αθήνα ως επίσημος καλεσμένος, αλλά οι σκληροπυρηνικές δηλώσεις του για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, για το «θα πάμε κολυμπώντας στο Καστελλόριζο», για την αλαζονεία της «Γαλάζιας Πατρίδας και το αμίμητο «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», έκαναν όχι μόνο την επίσκεψή του στην Αθήνα αδύνατη, αλλά και την επανέναρξη ενός διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να μπουν σε πάγο Τώρα όμως μετά τους σεισμούς και μετά την τραγωδία των Τεμπών που έπληξαν και τις δύο χώρες, οι σχέσεις έχουν αλλάξει, το «Dear Nicos», ακούγεται (και γράφεται) συχνά τόσο από τον Τσαβούσογλου προς τον Δένδια όσοι και από τον Ακάρ προς τον Παναγιωτόπουλο. Κυρίως μετά την επιστολή του Ερντογάν προς τον Μητσοτάκη στην οποία εκφράζει συγχαρητήρια προς την Ελλάδα, ανήμερα της επετείου της εθνικής ανεξαρτησίας, της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού. Το θέμα όμως δεν είναι το περιεχόμενο των μηνυμάτων και των επιστολών, αλλά πόσο αυτή η προσέγγιση θα διαρκέσει, γιατί συνέβη και στο παρελθόν, χωρίς όμως να υπάρξει διάρκεια και συνέχεια…

***
Και δεύτερη επιστολή Ερντογάν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Επειδή έγινε (και καλώς έγινε) μεγάλος ντόρος για την επιστολή που έστειλε ο Ερντογάν, ανήμερα την 25η Μαρτίου στον Μητσοτάκη, σας πληροφορώ ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σεβάστηκε το πρωτόκολλο και έστειλε, την ίδια ημέρα παρόμοια επιστολή και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και κάτι ακόμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έστειλε τέτοιου είδους επιστολές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και εκτιμώ και στον Πρωθυπουργό). Είχε στείλει και στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, τότε που ήταν στην Αθήνα ο Κάρολος και η Καμίλα. Ο Τούρκος πρόεδρος, βλέπετε, ξέρει από πρωτόκολλο και αποστέλλει τέτοιους είδους επιστολές στις εθνικές επετείους της χώρας μας ακόμα και σε περιόδους που η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κλιμακωνόταν. Και ας λέει καμιά φορά ότι «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», ή ότι «ο πύραυλος Tayfun μπορεί να χτυπήσει την Αθήνα»

***
Σε στρατόπεδο στο Βελεστίνο τα μοιραία βαγόνια

Τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησε ο ειδικός εφέτης ανακριτής ώστε τα βαγόνια των δύο τρένων που συγκρούστηκαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη να μεταφερθούν σε στρατόπεδο. Όπως πληροφορείται η στήλη θα μεταφερθούν στο 304 στρατόπεδο Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως στο Βελεστίνο. Και ξέρετε γιατί; Για να έχουν την καλύτερη δυνατή φύλαξη και να μην παραμείνουν στο χώρο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ όπου και μεταφέρθηκαν αμέσως μετά την απόσυρσή τους από το σημείο του δυστυχήματος.

***
Η Πρωταπριλιά στο τρένο για Θεσσαλονίκη

Η κυβέρνηση επέλεξε την Πρωταπριλιά για να βάλει και πάλι στις ράγες το τρένο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα φαντάζει η απόφαση επανέναρξης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών- Θεσσαλονίκης. 1η Απριλίου έβγαλε εισιτήριο ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να μεταβεί σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη θέση, πρώτο βαγόνι, προκειμένου να αποδείξει ότι υπάρχει πλέον ασφάλεια. Δεν ξέρω πόσο θα πείσει τους επιβάτες (και τους σταθμάρχες), αλλά έμαθα και τούτα: Το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα γίνει με δύο σταθμάρχες κατά σταθμό και με δύο επόπτες. Το τρένο θα κάνει την ίδια διαδρομή την οποία έκανε και η μοιραία αμαξοστοιχία, με μια διαφορά. Η ανώτατη ταχύτητά του, όπως καθορίστηκε δεν θα ξεπεράσει ούτε για μια στιγμή τα 100 χιλιόμετρα. Πώς θα επιστρέψει ο κ. Γεραπετρίτης; Μάλλον τον βλέπω με… αεροπλάνο.

***
Ήταν τυπική η χειραψία, ψυχρή η συνομιλία

Δεν πέρασε βεβαίως απαρατήρητη η πρώτη δημόσια συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη μετά την αντιπαράθεση των δύο ανδρών τόσο για τις προσκλήσεις που είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και για την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο -«άγνωστο Χ». Η συνάντηση έγινε στη Βουλή, στον νέο χώρο υποδοχής που ετοίμασε ο Κώστας Τασούλας (με εκθέματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με τον Κούρο και την Κόρη και τον πίνακα με το θωρηκτό «Αβέρωφ»), παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας, του περιφερειάρχη Αττικής αλλά και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χειραψία ήταν τυπική, ψυχρή μπορώ να πω. Αντάλλαξαν δυο τρεις τυπικές κουβέντες, κυρίως για το θέμα της συνάντησης που δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν έχει τόσο σημασία τι ακριβώς ανέφερε ο καθένας γιατί έως τώρα δεν έχουν συναντηθεί, αλλά σημασία έχει η λογική της κουβέντας που είχαν: Δεν πρέπει ο διάλογος (όποιος κι αν είναι αυτός) ανάμεσα σε κόμματα, να εστιάζεται στο θέμα συνάντησης. Το «δεν κατάλαβα ότι θέλεις να συναντηθούμε» ή «μετά τις υποκλοπές δεν είχε νόημα η συνάντηση» δεν παράγουν πολιτική ενέργεια.

***
Όταν μπερδεύουν τον Ανδρουλάκη με τον Χαρδαλιά

Το είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ορισμένοι το παρατήρησαν: Αποκάλυψε ότι πολλοί του λένε πως μοιάζει με τον Νίκο Χαρδαλιά. Δυο- τρεις φορές μάλιστα τον μπέρδεψαν. Όπως μπέρδεψαν και τον Νίκο Χαρδαλιά με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα σε ένα ελληνικό περίπτερο στην Αυστραλία αποχαιρέτησαν τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, λέγοντάς του «Σας ευχαριστούμε κύριε Ανδρουλάκη»

***
Το βιβλίο με το… προικοσύμφωνο στον Πρόεδρο της Βουλής

Ένα βιβλίο- λεύκωμα για τα 40 χρόνια του Λυκείου Ελληνίδων δίνει δώρο ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε βουλευτές (κυρίως σε γυναίκες βουλευτές). Το βιβλίο φέρει το τίτλο «Νύφες και Προικιά» και έχει τα πάντα μέσα πως γίνονταν οι γάμοι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι ένα… προικοσύμφωνο, το οποίο έχει συνταχθεί πάνω σε ένα απλό χαρτί στις 27 Ιουλίου του 1941.Δηλαδή, ενώ υπήρχε η γερμανική κατοχή, η πείνα, αλλά και η ηρωική αντίσταση, κάποιοι για να νυμφευθούν ζητούσαν προίκα και κάποιοι άλλοι συναινούσαν να δώσουν προίκα στην κόρη τους. Ιδού ένα παράδειγμα: Η μητέρα Άννα Καζηνάρη και ο γιος Αθανάσιος δίνουν ως προίκα στην κόρη και αδελφή Ιφιγένεια, κατά τον αρραβώνα με τον Θωμά Βλαχογιάνη εκτός του ρουχισμού και κοσμημάτων και 100.000 δραχμάς εις μετρητά.

***
Σκληρό ροκ θέλει ο Λαλιώτης

Λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίζεται τελευταίως ο Κώστας Λαλιώτης. Το ιστορικό και πολύπειρο στέλεχος του ΠαΣοΚ, ακούστηκε πρόσφατα, να δίνει συμβουλές σκληρής επίθεσης κατά της κυβέρνησης στον εκπρόσωπο του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο. Ο κ. Λαλιώτης θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η κατά μέτωπο επίθεση στο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εδώ μιλάμε για επιτελικό φιάσκο» επισημαίνει. Ο κ. Λαλιώτης βάζει στο στόχαστρο και τους αρίστους του Πρωθυπουργού. «Δεν είναι άριστοι είναι απλώς άχρηστοι» ακούστηκε να λέει. Ο κ. Λαλιώτης εκτιμά ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών άλλαξαν δεδομένα και διλλήματα και υπάρχει έδαφος για να προωθήσει το ΠαΣοΚ τη δική του πρόταση για την πορεία της χώρας.