Όποιος πίστεψε ότι ο τουρκικός εθνικισμός βρίσκεται σε ύφεση, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, μάλλον έπεσε έξω. Η στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου, έστω και συγκεκαλυμένα, έδωσε την ευκαιρία στον Πρόεδρο Ερντογάν να «ξαναζεστάνει» το γνωστό αφήγημα με το οποίο πορεύτηκε τα τελευταία χρόνια. Περηφανεύτηκε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και κατηγόρησε με σφοδρότητα τους αντιπάλους του ως επικίνδυνους και υποχωρητικούς έναντι των εχθρών της Τουρκίας. Η εντεινόμενη πόλωση στην Τουρκία είναι κακός οιωνός για τα ελληνο-τουρκικά, επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, και δείχνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετεκλογικά.

***
Άστραψε και βρόντηξε ο Μενέντεζ

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, άστραψε και βρόντηξε κατά την προχθεσινή ακρόαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Μπλίνκεν παρουσίασε την ετήσια έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Ο Μενέντεζ δείχνει να μην πιστεύει τα δειλά ανοίγματα της τουρκικής διπλωματίας για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και, ίσως, και την Ελλάδα και κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία για μια σειρά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αλλά και των δικαιωμάτων των ίδιων των Τούρκων πολιτών στο εσωτερικό. Ο Μπλίνκεν περιορίστηκε να ψελλίσει έναν χαρακτηρισμό για την Τουρκία ως προβληματικού συμμάχου αλλά ο Μενέντεζ επέμεινε και ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τη χορήγηση των F-16. Το βέτο του Μενέντεζ δείχνει όχι μόνο την επιδείνωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων αλλά και τον αγώνα που θα πρέπει να καταβάλει η επόμενη τουρκική κυβέρνηση για τη βελτίωσή τους.

***
Στο μυαλό του Κ. Αχ. Καραμανλή

Μετά την παρέμβασή του στη Βουλή ο Κώστας Αχ. Καραμανλής εμφανίζεται περισσότερο προβληματισμένος απ΄ότι ήταν τις προηγούμενες ημέρες για το επόμενο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει, που δεν είναι άλλο εάν θα αποσύρει ή όχι την υποψηφιότητά του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Στους συνομιλητές του λέει συχνά πως οφείλει ακόμα μία δήλωση – εξήγηση, πέραν των εξηγήσεων που έδωσε στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, αλλά ίσως το κάνει αυτό την προσεχή εβδομάδα, αφού θεωρεί ότι τον κάλυψε και μάλιστα επαρκώς ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στον Σταύρο Θεοδωράκη. Στο μέτωπο των πιέσεων που δέχεται να παραιτηθεί δεν εντάσσει το Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε είχε, όπως έμαθα, επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως δεν πρόκειται να του υποδείξει τι θα κάνει. Όπως έγινε ακριβώς με την παραίτησή του από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μετά την τραγωδία. Τότε στο γραφείο μάλιστα του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού πήρε μόνος του την απόφαση. Έτσι σκοπεύει να κάνει και τώρα. Κανείς δεν πρόκειται από το Μαξίμου να τον πιέσει να αποσυρθεί. Την απόφαση θα την πάρει μόνος του και μάλιστα πριν από το Πάσχα, όπως ο ίδιος λέει στους συνομιλητές του, αφήνοντας ορθάνοιχτα όλα τα ενδεχόμενα.

***
Το ΠαΣοΚ επιτίθεται εναντίον του Λοβέρδου

Είναι ασυνήθιστο ένα κόμμα να επιτίθεται και μάλιστα με σκληρό σχόλιο σε πρωτοκλασάτο στέλεχός του μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Το ΠαΣοΚ απάντησε με ένα σκληρό σχόλιο στον Ανδρέα Λοβέρδο για την «επισήμανση» του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες”. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν ότι: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο». Η συνέχεια εντός των ημερών…

***
Πότε θα παραιτηθεί ο Ανδρουλάκης;

Η παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ευρωβουλή είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ στο ΠαΣοΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη την περιμένουν, όπως την περιμένει περισσότερο από όλους ο Νίκος Παπανδρέου ο οποίος θα καταλάβει και τη θέση του στην Ευρωβουλή. Η παραίτηση του κ. Ανδρουλάκη συζητήθηκε έντονα ως το αντίδοτο της δημοσκοπικής υποχώρησης του ΠαΣοΚ. Δηλαδή, με δυο λόγια λένε ότι η παραίτηση από την Ευρωβουλή ίσως αναχαιτίσει την υποχώρηση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις καθώς θα έδινε μήνυμα ανασύνταξης και αποκλειστικής απασχόλησης με την κρίσιμη εκλογική μάχη. Τελικά αυτή η πρόταση δεν προκρίθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι ήταν σημαντική για την προεκλογική εκστρατεία, η διατήρηση της ιδιότητας του ευρωβουλευτή. Πότε, όμως θα παραιτηθεί ο κ. Ανδρουλάκης; Οι στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται κατηγορηματικοί. Ο κ. Ανδρουλάκης θα παραιτηθεί από την Ευρωβουλή μόλις προκηρυχθούν και επισήμως οι εκλογές.

***
Ο Κουτσούμπας στην πλατεία Βαστίλης με Έλληνες της Γαλλίας

Στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι, μαζί με τους απεργούς των γαλλικών συνδικάτων της CGT βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με μπλοκ Ελλήνων εργαζομένων στην Γαλλία. «Αυτός ο αγώνας σας έχει ήδη γράψει ιστορία. Το ΚΚΕ, η εργατική τάξη της Ελλάδας, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες! Νίκη στους εργαζόμενους της Γαλλίας! Θα νικήσουμε!», βροντοφώναξε ο γραμματέας του ΚΚΕ ο οποίος τραγούδησε -όχι στα γαλλικά αλλά στα ελληνικά- μαζί με τους διαδηλωτές τον ύμνο της Διεθνούς που ακούστηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης. Νωρίτερα βρέθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μον Παρνάς, στο Παρίσι, όπου τον υποδέχτηκαν θερμά οι εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί, στους οποίους απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό, λέγοντάς τους ότι «είμαστε μαζί σας σε αυτό τον αγώνα που δίνετε, με τα συνδικάτα σας στην πρώτη γραμμή, για να αποσυρθεί, για να καταργηθεί, η αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν».

***
Ο αναποφάσιστος Τσίπρας

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πιστεύει και να το λέει ότι θα κερδίσει μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων, αλλά ο ίδιος δείχνει πως είναι αναποφάσιστος όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Παρά το γεγονός ότι όλα έπρεπε να είχαν κλειδώσει και να ήταν έτοιμη, η εικόνα που δίνει σε ορισμένα ζητήματα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Π.χ. υπάρχει πολύ μεγάλη γκρίνια παρασκηνιακά για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, για το οποίο ακόμα δεν έχει καταλήξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

***
Το συνηθέστερο και το πιο περίεργο ρουσφέτι

Τώρα στην προεκλογική περίοδο τα ρουσφέτια των πολιτικών έχουν αυξηθεί. Ένας από τους κορυφαίους υπουργούς κάνει λόγο στη Βουλή (σε πηγαδάκι συναδέλφων του) για το συνηθέστερο ρουσφέτι που ζητούν οι ψηφοφόροι του πριν από τις εκλογές. Ζητούν ικανοποίηση του αιτήματος πριν από τις εκλογές, γιατί μετά τις εκλογές οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι κυβέρνηση και ο υπουργός εάν θα είναι υπουργός και σε ποιο υπουργείο θα είναι. Το Νο1 ρουσφέτι, λοιπόν που ζητούν είναι η πρόσληψη . Όχι δεν θέλουν δημόσιο, αλλά πρόσληψη σε ιδιωτικό τομέα, Και όταν λένε ιδιωτικό τομέα εννοούν οπουδήποτε, από σούπερ μάρκετ έως τράπεζες, από καταστήματα υποδημάτων, έως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, από υπάλληλοι, εργάτες έως νυχτοφύλακες σε εργοστάσια.

Το πιο περίεργο όμως ρουσφέτι που ζήτησαν στον εν λόγω υπουργό, έχει να κάνει με… ζευγάρωμα. Ο πατέρας του συγκεκριμένου υπουργού έχει δύο κυνηγόσκυλα ράτσας και οι ψηφοφόροι-κυνηγοί του υπουργού του ζητούν να τους τα δανείσει για ζευγάρωμα με τα δικά τους σκυλιά.

***

To B-52, ο θρυλικό βομβαρδιστικό και τα ελληνικά F-16

Το Β-52 είναι το στρατηγικό βομβαρδιστικό που πέταξε σε όλα τα μέτωπα στα οποία ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, από το 1954 και έπειτα. Κυρίως στο Βιετνάμ. Η φήμη του εξαπλώθηκε παντού και δεν έμεινε ως βομβαρδιστικό, αλλά συνέχισε να δεσπόζει ως όνομα συγκροτήματος (που ιδρύθηκε το 1976 ως Β-52s) και ενός… ποτού για την ακρίβεια σφηνάκι. Αλλά όταν περνά από την χώρα μας αυτό το γιγαντιαίο βομβαρδιστικό συνήθως συμμετέχει σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης με την ονομασία «Spartan Spear».Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 σε Αποστολή Συνοδείας και 1 ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών – Joint Terminal Attack Controller (JTAC) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Κατά την διεξαγωγή της εκτελέστηκε εικονική προσβολή στόχων από το Αεροσκάφος Β – 52 με κατάδειξη από την ομάδα JTAC της 32ης Ταξιαρχίας ΠΖΝ στο Πεδίο Βολής ΓΛΑΦΥΡΩΝ.

***
Εγένετο το κόμμα της Λατινοπούλου

Και να λοιπόν εγένετο νέο κόμμα. Το όνομα αυτού «Πατρίδα- Αφροδίτη Λατινοπούλου». Το «ΠΑΤΡΙ. Δ. Α» ωστόσο είναι το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από το οποίο έφυγε (όχι με βελούδινο διαζύγιο η κυρία Λατινοπούλου), και ήταν τα αρχικά των λέξεων «Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής». Η κυρία Λατινοπούλου κράτησε το «Πατρίδα» με την πραγματική έννοια της λέξεως, χωρίς αρχικά και πρόσθεσε και το όνομά της προφανώς για να ξεχωρίζει από το κόμμα του κ. Μπογδάνου. Χθες κατέθεσε το καταστατικό του κόμματος στον Άρειο Πάγιο που ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται πως είναι ένα κόμμα για τους «Έλληνες και τις Ελληνίδες, νέους στην πλειοψηφία τους, πολίτες της διπλανής πόρτας αξιόλογους και άφθαρτους». Αντιπρόεδρο το νέο κόμμα δεν έχει ακόμα, αλλά ζητείται κατά προτίμηση, όπως λέει, γυναίκα.