Από το απόγευμα της Πέμπτης, το πασοκικό σύμπαν έχει πάρει φωτιά. Τι θα γίνει με τον Ανδρέα Λοβέρδο; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί τα δεκάδες τηλέφωνα που ανταλλάσσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Τι παρακολουθούμε από εχθές; Ένα ακόμα επεισόδιο μιας σχέσης που, όπως λέγεται, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο διαζύγιο ή την τελική της πράξη;

Στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα είναι βαρύ. Οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου εν μέσω του πολέμου που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ με αφορμή τη θέση του κ. Ανδρουλάκη για κυβέρνηση χωρίς τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, Πρωθυπουργό αλλά τρίτο πολιτικό πρόσωπο, θεωρήθηκαν χτύπημα κάτω από τη μέση. Όχι μόνο για την χρονική στιγμή που έγιναν και εκτιμήθηκε ότι, επί της ουσίας, στήριζαν τα επιχειρήματα των υπουργών της ΝΔ αλλά και για την πολιτική του ουσία.

Μια μέρα πριν, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε, όπως λέγεται, μια κορυφαία κίνηση. Την επομένη ο κ. Λοβέρδος, επί της ουσίας, την αμφισβήτησε. Το γεγονός αυτό δεν έχει εξοργίσει μόνο τον κ. Ανδρουλάκη και τους στενούς του συνεργάτες. Έχει προκαλέσει ενόχληση στο μεγαλύτερο μέρος της βάσης του κόμματος, την εκφράζουν δημόσια πρόσωπα που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΠαΣοΚ. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Γιάννη Δατσέρη, προσωπικού φίλου του κ. Λοβέδρου. «Η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου να ονοματισθεί ο Πρωθυπουργός που προτιμά ο κος Ανδρουλάκης ,υπερβαίνει τα όρια. Πολλά όρια!» ανέφερε ο κ. Δατσέρης για να καταλήξει: «Φίλε Ανδρέα, στην πρόσφατη εκλογή, δημόσια και σθεναρά σε στήριξα. Αλλά πλέον η στάση σου θυμίζει Παπανδρέου απέναντι στον Βενιζέλο το φθινόπωρο του 2014, ελπίζω να μην επαναληφθεί ο Ιανουάριος του 2015.»

Υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα πράγματα μέχρι τα άκρα; Να έχουμε ένα διαζύγιο ακόμα και πριν τις εκλογές;

Η Χαριλάου Τρικούπη, για πρώτη φορά, προχώρησε σε τέτοιας έντασης αποδοκιμασίας για ένα στέλεχος. Με 18 λέξεις έστησε, όπως λέγεται, τον Α. Λοβέρδο στον τοίχο. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο». Θα ακολουθήσει το ..εκτελεστικό απόσπασμα;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στις συνομιλίες του με τους στενούς του συνεργάτες εμφανίζεται οργισμένος αλλά και έντονα προβληματισμένος. Ένα είναι βέβαιο. Ότι, όπως λέγεται, όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει ούτε λέξη από τις θέσεις του για το μετεκλογικό σκηνικό αλλά θα τις προβάλλει ακόμα πιο έντονα. Θα παραμείνει στις 3 προϋποθέσεις που έθεσε για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ισχυρό ποσοστό, προγραμματικές συγκλίσεις από την πρώτη Κυριακή και τρίτο, πολιτικό πρόσωπο για Πρωθυπουργός. Η βασική προϋπόθεση είναι το ισχυρό διψήφιο το οποίο προσδιορίζεται στη ζώνη του 12%.

Για την στάση που θα κρατήσει απέναντι στον κ. Λοβέρδο, οι σκέψεις αλλά και οι εισηγήσεις είναι πολλές. Μια από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει τον κ. Ανδρουλάκη να ζητά από τον κ. Λοβέρδο να ανασκευάσει τη δήλωση του. Τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή ο κ. Λοβέρδος; Ο πρώην υπουργός δεν θέλησε να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά. Ούτε ο ίδιος, ούτε και οι στενοί του συνεργάτες έκαναν κάποιο περαιτέρω σχόλιο τόσο για τις επίμαχες δηλώσεις του, όσο και για το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη. Και στην χθεσινή του παρουσία του στη Βουλή, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. «Έχετε αποτύχει. Δεν λέω ότι είστε κυβέρνηση με 100% αποτυχίες. Φαίνεται από τη στάση που έχουμε κρατήσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σε κάποια νομοσχέδια. Στα άλλα βασικά, όμως, έχετε αποτύχει».

Η κίνηση να ζητηθεί από τον κ. Λοβέρδο, αν τελικά την επιλέξει ο κ. Ανδρουλάκης, θα δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό. Αν ο κ. Λοβέρδος ανασκευάσει τη δήλωση του ο κ. Ανδρουλάκης εκ των πραγμάτων ενισχύει το ηγετική του εικόνα σε μια κρίσιμη περίοδο. Αν δεν υπάρξει ανασκευή; Τότε, λογικά, θα επέλθει η ρήξη. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον Ανδρέα Λοβέρδο και για το ΠαΣοΚ ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου.