Γιατί δεν συναντήθηκαν μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη;  Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχουν δώσει, δημόσια τη δική τους εκδοχή. Αρνήθηκε δύο φορές να με συναντήσει, δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είχα ποτέ θεσμική πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στη δική του τηλεοπτική συνέντευξη. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Πως μια συνάντηση που δεν έγινε, μπήκε στο τραπέζι της προεκλογικής αντιπαράθεσης;  Ποιο είναι το παρασκήνιο της συνάντησης που, τελικά δεν έγινε;

Το «άγνωστο» τηλεφώνημα

Τα πάντα ξεκίνησαν μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠαΣοΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που μετά από μια εκλογική διαδικασία ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Μητσοτάκη.  Έγινε και  το 2017, όταν ο κ. Ανδρουλάκης έχασε από τη Φώφη Γεννηματά.  Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχάρη τον σημερινό πρόεδρο του ΠαΣοΚ για την εμφάνιση του και έδωσαν ραντεβού στο  …. μέλλον. Το κλίμα της συζήτησης περιγράφεται ως φιλικό. Και οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έκρυβαν ότι το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη τους προκάλεσε έκπληξη.  Ήταν μια επικοινωνία που δεν είδε το φως της δημοσιότητας.

Μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία του 2021 και την θριαμβευτική εκλογή του κ. Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να τον συγχαρεί αλλά η κλήση έμεινε αναπάντητη. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν σήκωσε το τηλέφωνο.  Τι είχε συμβεί;  Τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν είχε αποθηκευμένο τον αριθμό του Πρωθυπουργού και δεν θέλησε να απαντήσει σε έναν άγνωστο που τον καλούσε.  Χρειάστηκε να συνεννοηθούν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου με τους συνεργάτες του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ για να γίνει η  επικοινωνία.

«Να μας πει η ΕΥΠ για τη συνομιλία»

Τι ακριβώς ειπώθηκε σε εκείνη τη συνομιλία; Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη δίνουν διαφορετική εικόνα. Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού, ισχυρίζονται ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούν. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, λένε, ότι ήταν ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα και τίποτα περισσότερο. Που βρίσκεται η αλήθεια;

Την επομένη της επικοινωνίας, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αλλά δεν ανέφερε κάτι για συνάντηση. «Αναφερθήκατε στη χθεσινή επικοινωνία του ΠΘ με τον κ. Ανδρουλάκη. Κατά ορισμένες πληροφορίες τού είπε να βρεθούν και τα πούνε και από κοντά. Υπάρχει κάποιο ραντεβού; Έχει κανονιστεί κάποιο ραντεβού;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Οικονόμου. «Όχι, δεν έχει κανονιστεί κάποιο ραντεβού αλλά νομίζω είναι απολύτως φυσικό ο ΠΘ της χώρας και ο καινούργιος πρόεδρος του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη πολιτικού κόμματος, να προγραμματίσουν να έχουν μια επικοινωνία, νομίζω θα κανονιστεί αυτό το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα που μιλάμε» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. «Αν θέλουν να μάθουν τι ακριβώς ειπώθηκε σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία γιατί δεν ρωτούν την ΕΥΠ που τότε παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη, οπότε θα έχει και τα ..πρακτικά της συνομιλίας;», αναφέρουν, μιλώντας στο «Βήμα»

Μετά την επικοινωνία για τα συγχαρητήρια οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν τυχαία στη Βουλή και τα «είπαν στο πόδι».  Το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται ότι σε εκείνη τη συνάντηση υπήρξε πρόσκληση για συνάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι υπήρξε ένα πρόχειρο «θα τα πούμε», το οποίο οι επιτελείς του Πρωθυπουργού παρουσίασαν ως θεσμική πρόσκληση. Τι είχε συμβεί αυτή τη φορά;

Το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή

Ο Πρωθυπουργός, πράγματι, επεδίωκε μια συνάντηση γνωριμίας με τον νέο πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Όμως, ποιο μήνυμα θα περνούσε η παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την εκλογή του;  Πολύπειρα στελέχη του ΠαΣοΚ είχαν δει σε εκείνη την πρόσκληση μια παγίδα.  Μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, θα περνούσε το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή. Θα έδινε τροφή στα σενάρια που ήθελαν το ΠαΣοΚ πρόθυμο κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ. Ο νέος πρόεδρος θα είχε υπονομεύσει τον εαυτό του.  Η εκτίμηση των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μπορεί να υπάρξει μόνο αν ο κ. Μητσοτάκης «έκανε ένα  κύκλο συναντήσεων με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

 Την ίδια στάση κράτησε ο κ. Ανδρουλάκης και με τις σειρήνες που τον προέτρεπαν να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα έδινε, σε αυτή την περίπτωση, το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να τα βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να συναντήσει μόνο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γιατί όμως η συνάντηση που δεν έγινε, αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης; Η απάντηση βρίσκεται στην επομένη των εκλογών και στα σενάρια συνεργασίας. Αλλά από εδώ και πέρα αρχίζει μια άλλη ιστορία που παίχθηκε και αυτή, στις συνεντεύξεις των δύο πολιτικών αρχηγών.