Δεν είχαν συγκεντρωθεί πολλοί στην οδό Κυριακού Παναγή, κοντά στην Αμερικανική πρεσβεία, στο πολιτικό γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Δεν μαζεύτηκε κόσμος για να του εκφράσει την στήριξή του για την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος. Λίγοι βρέθηκαν εκεί, οι πιο στενοί του συνεργάτες του, οι δικοί του άνθρωποι που τόσα χρόνια τον συντρόφευαν στις εξορμήσεις, στις συνεστιάσεις, στις εκδρομές, στις εκδηλώσεις, αλλά και στους αγώνες της παράταξης. Αλλά τα τηλέφωνα κτυπούσαν δαιμονισμένα. Όλοι ήθελαν να μιλήσουν κάποια στιγμή μαζί του να βεβαιωθούν ότι αυτό που άκουσαν ήταν αλήθεια και να μάθουν τι θα κάνει, με τι θα ασχοληθεί, ένας πρώην Πρωθυπουργός, την επόμενη ημέρα.

Αυτή η επόμενη μέρα βρήκε τον Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του αρκετά απελευθερωμένο από την δύσκολη, όπως πολλοί χαρακτήρισαν την απόφαση που έλαβε. Ένοιωσε ακόμα περισσότερο απελευθερωμένος όταν πήρε στα χέρια του την δήλωση Μητσοτάκη, τη διάβασε μεγαλοφώνως, ήταν και αυτό φαινόταν από την έκφραση του προσώπου του, σε εντελώς διαφορετικό mood από αυτό του γεμάτο αμηχανία τηλεφωνήματος της προηγούμενης νύχτας.

***

Κερνούσε καφέ (αυτά τα περιβόητα και πεντανόστιμα σερραίικα γλυκά, που λέγονται «ακανές» και που τα πρόσφερε πάλαι ποτέ μαζί με τον καφέ, είχαν εξαφανισθεί λόγω διαίτης από το γραφείο του προ πολλού) και απαντούσε συνεχώς στα τηλέφωνα. Θα διατηρήσει ανοικτό, όπως έλεγε το γραφείο του στην οδό Παναγή και συμφώνησε (κατά πάσα πιθανότητα με τον Πρωθυπουργό) να παραστεί σε δύο ή τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις της ΝΔ (η μία θα είναι με τον κ. Μητσοτάκη) στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά το ερώτημα που «βασάνιζε» όλους (και όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο γραφείο του και όσους τους τηλεφωνούσαν) είναι γιατί το έκανε τώρα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Πρώτα απ΄όλα υπήρξε από τον ίδιο μια διευκρίνηση: Την συγκεκριμένη απόφαση την πήρε μόνος του, δεν τον πίεσε κανείς. Έπρεπε να γίνει τώρα, έλεγε, εκτιμώντας πώς το timing ήταν το κατάλληλο τη στιγμή που η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

***

Ο ελεύθερος χρόνος ενός πρώην πρωθυπουργού

Και πώς θα περνά τον χρόνο του από εδώ και πέρα; Όπως τον περνούσε έως τώρα. Απλώς δεν θα πηγαίνει στη Βουλή. Οι συνεργάτες του πάντως όταν ακούν τέτοια ερώτηση «περί χρόνου», μειδιούν: Πρώτα απ΄όλα, λένε, «δεν απαγορεύεται το γράψιμο», ούτε «οι αναλύσεις για το τι σκέφτεται και πώς εκτιμά τα κατάσταση, χωρίς την κομματική γραμμή», δίνοντας έτσι το στίγμα για την μετα-κοινοβουλετική πορεία του. Άλλωστε τι θα έκανε ακόμα στη Βουλή; Γκρίνιαζε που γκρίνιαζε, όπως έλεγαν, που ερχόταν στη Βουλή μόνον και μόνον για να ψηφίσει. Βεβαίως υπάρχει και το «σχέδιο Παυλόπουλου» στο μέλλον (αν μπορεί να ονομαστεί «σχέδιο»)! Παραιτήθηκε, όπως ενθυμείστε ο κ. Παυλόπουλος ενόψει υποψηφιότητάς του στην Προεδρία της Δημοκρατίας (αλλά η υποψηφιότητα του ήρθε από τον κ. Τσίπρα). Σε δύο χρόνια όμως, έως την εκλογή Προέδρου πολλά μπορούν να συμβούν. Και ποιος έως τότε μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν θα κάνει και δεύτερη θητεία;

***

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους υπηρεσιακούς υπουργούς

Ένας τουλάχιστον υπουργός βρίσκεται υπό αναχώρηση. Όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά λόγω των εκλογών. Πρόκειται για τον Μάκη Βορίδη, υπουργό Εσωτερικών (ή Διοικητικής Αποκέντρωσης) , ο οποίος θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό δύο ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών. Αυτό προβλέπεται από την εκλογική διαδικασία και αυτό έχει δρομολογηθεί να γίνει. Η πιθανότερη ημερομηνία της προκήρυξης εκλογών της 9ης Απριλίου είναι η 10η Μαρτίου (και επειδή πέφτει Παρασκευή ίσως γίνει επισήμως την Κυριακή 12 Μαρτίου). Ήδη όπως μαθαίνω άρχισε η ετοιμασία της αναχώρησης των συνεργατών του Βορίδη από το υπουργείο. Ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Βορίδη; Είθισται ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, αυτός δηλαδή που θα έχει την ευθύνη της εκλογικής αναμέτρησης να είναι ένας ακαδημαϊκός, καθηγητής πανεπιστημίου (κοινής αποδοχής).

***

Φεύγει ο Οικονόμου από εκπρόσωπος μένει ως υφυπουργός

Κατά την προεκλογική περίοδο πρόκειται να αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που κατά παράδοση προτιμάται να καταλάβει αυτή τη θέση ένας δημοσιογράφος από την Ένωση Συντακτών. Παλαιότερα, επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη τη θέση του υπηρεσιακού κυβερνητικού εκπροσώπου κατελάμβανε ο αείμνηστος Γιώργος Αναστασόπουλος Πρόεδρος τότε της ΕΣΗΕΑ (και πεθερός του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή, Δημήτρη Καιρίδη). Εν συνεχεία ο Γιώργος Αναστασόπουλος, όπως ενθυμείστε, κέρδισε μια θέση στην Ευρωβουλή και έφθασε να γίνει ως αντιπρόεδρος του Σώματος. Ίσως και αυτή τη φορά τηρηθεί το έθιμο και έχουμε γυναίκα υπηρεσιακή κυβερνητικό εκπρόσωπο, την Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ. Ποιος ξέρει;

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μπορεί να αντικατασταθεί στην προεκλογική περίοδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. αλλά ουδείς αναγκάζει την κυβέρνηση να αντικαταστήσει και τον υφυπουργό Τύπου. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Τη στιγμή που κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Τύπου είναι ένα και το αυτό πρόσωπο; Ο Γιάννης Οικονόμου θα παραμείνει ως υφυπουργός Τύπου αλλά θα αντικατασταθεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως έγινε και στις εκλογές του 2019, που δεν άλλαξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως υφυπουργός Τύπου, αλλά άλλαξε με τον Λευτέρη Κρέτσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

***
Όταν τις κάλπες φρουρούσαν οι στρατιώτες

Παλαιότερα η αντιπολίτευση πίεζε να αντικατασταθούν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Άμυνας, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στην μετάδοση των αποτελεσμάτων και να αναχαιτισθούν φαινόμενα καλπονοθείας. Αλλά αυτές οι αντικαταστάσεις με την ενηλικίωση της Δημοκρατίας, μετά την μεταπολίτευση, καταργήθηκαν. Όπως καταργήθηκε και η φύλαξη των εκλογικών τμημάτων από τον Στρατό.

***

Τα εύσημα στον Βορίδη για τον μπλε… ταύρο

Πάντως στον αποχωρούντα Βορίδη από το υπουργείο Εσωτερικών αξίζουν τα εύσημα, γιατί ήταν ο μοναδικός υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ που φρόντισε και για την αισθητική στο υπουργείο του. Με δική του πρωτοβουλία τοποθέτησε στην είσοδο του υπουργείου το μπλε γλυπτό του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Γεωργίου που φέρει την ονομασία «Pegnion», και υπαινίσσεται με ένα σύγχρονο και απόλυτα προσωπικό τρόπο τα Ταυροκαθάψια, το αρχαίο παιχνίδι των Μινωϊτών της Κρήτης. Αυτό το υπουργείο που ορισμένοι Πρωθυπουργοί το ήθελαν για να μεταφέρουν εκεί το νέο Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή το νέο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Μάκης Βορίδης του έδωσε μια κουλτουριάρικη διάσταση. Αλλά, εδώ που τα λέμε μια απορία την έχω; Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης κάνει σχεδόν όλα τα έργα και τους ταύρους του κόκκινους, ταύρο μπλε ασορτί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας μόνον ο Μάκης Βορίδης μπορούσε να βρει.

***

Ο Βενιζέλος καλωσορίζει τον Καραμανλή

Πώς σχολίασε την δήλωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος; Τον καλωσόρισε στη σφαίρα της… μετά πολιτικής. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος είπε για τον Καραμανλή: «Μπορώ να τον καλωσορίσω στη σφαίρα της μετά- πολιτικής, η οποία βέβαια έχει προϋποθέσεις και αυτή θέλει κόπο. Πρέπει να λες πράγματα τα οποία δείχνουν ότι όταν είσαι ελεύθερος η απελεύθερος, συμβάλλεις με τον τρόπο σου σε αυτό που λέγεται δημόσιο βίο».

***

Ο Μπλίνκεν, η Turkiye και η γαλοπούλα

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά ο Άντονι Μπλίνκεν όταν στις δηλώσεις του, εδώ στην Αθήνα, αναφερόταν στην Τουρκία, δεν την έλεγε «Turkey», την έλεγε «Turkiye», δηλαδή με το νέο επίσημο όνομα που έδωσε ο Ερντογάν στην χώρα του. Μάλλον δεν ήθελε να παρεξηγήσει τους Τούρκους και τον Ερντογάν που θέλησε να βάλει τέλος στην παρεξηγημένη συνωνυμία που συνέδεε το διεθνές όνομα της χώρας του με το κατά τα άλλα συμπαθές πτηνό, τη… γαλοπούλα.

***

Ο Τσίπρας δεν έκανε το χατίρι του Δραγασάκη

Με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ πρόσεξα πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε τελικά το χατίρι του Γιάννη Δραγασάκη. Τι είχε ζητήσει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Να είναι τιμητικά τελευταίος στο Επικρατείας, ώστε να δώσει παρών στην εκλογική μάχη, αλλά συνάμα να αποσυρθεί από την πολιτική, όπως ζήτησαν και παλιότερα στελέχη (όπως για παράδειγμα ο Αλέκος Φλαμππουράρης). Ο κ. Τσίπρας όμως είχε άλλα σχέδια για τον κ. Δραγασάκη:

Η είδηση που προέκυψε από τα ψηφοδέλτια είναι πως ο Γιάννης Δραγασάκης θα δώσει τελικά το παρών στην εκλογική μάχη από τον δυτικό τομέα της Αθήνας, την περιφέρεια δηλαδή που εξελέγη και στις προηγούμενες εκλογές. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εσωκομματική «μάχη», καθώς στην ίδια περιφέρεια θα πολιτευτούν η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου που πρώτευσαν στις εκλογές του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς Δραγασάκη.