Μια νέα επίσκεψη ειδικού σκοπού στη Γαλλία μαθαίνω πως βρίσκεται στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται να πάει στο Παρίσι αλλά θα μεταβεί στη Λοριάν, στα ναυπηγεία Naval Group, όπου ναυπηγούνται οι ελληνικές φρεγάτες Belh@rra. Από γαλλικής πλευράς μαθαίνω πως τον Πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στη Λοριάν ο γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Γιατί όχι ο πρόεδρος Μακρόν; Διότι με τον γάλλο πρόεδρο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί λίαν συντόμως στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο των ηγετών, με αντικείμενο τον πόλεμο της Ουκρανίας. Στα ναυπηγεία της Naval Group ο Πρωθυπουργός θα δει από κοντά την πρόοδο της ναυπήγησης των ελληνικών φρεγατών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη προχωρήσει ικανοποιητικά οι εργασίες, έχει μάλιστα «κουμπώσει» το κουβούκλιο ή ο «θόλος» της φρεγάτας, όπως ονομάζεται. Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας –  Γαλλίας, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή στις Ενοπλες Δυνάμεις. Το 2025 πρόκειται να παραδοθεί η πρώτη Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτή δεν θα είναι όμως η τελευταία αποστολή του Πρωθυπουργού μέσα στον Φεβρουάριο. Από το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζεται και ένα πρωθυπουργικό ταξίδι και στο Μόναχο, στο φόρουμ για την Ασφάλεια στην Ευρώπη. Πρόκειται για το γνωστό και ως «Νταβός της Αμυνας και της Διπλωματίας», στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμμετάσχει άλλες δύο φορές. Προεξοφλώ ότι θα εκπέμψει νέα μηνύματα για την τακτική της Αγκυρας, από εκείνα που το ακροατήριό του στη βαυαρική πρωτεύουσα – εξέχοντες εκπρόσωποι της διεθνούς διπλωματίας – μπορεί να ερμηνεύσει καταλλήλως.

Φάουλ στη συνέντευξη

Μεγάλη γκρίνια καταγράφηκε για την απόφαση να μη δοθούν ερωτήσεις σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Η πρόσκληση ήταν για δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και ερωτήσεις από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Ομως όσοι βρέθηκαν στο Ζάππειο είδαν τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων των εφημερίδων και των σάιτ. Εψαξα και ρώτησα τι έγινε. Μου είπαν ότι ο κ. Τσίπρας είχε πυρετό και επειδή ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη η ανοικτή πολιτική συγκέντρωση με ομιλία του στο Περιστέρι, δεν θα διαρκούσε πολύ η συνέντευξη. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για πέντε ερωτήσεις από δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε σε δέκα. Ολα για την τηλεόραση.

Η Μενδώνη, ο Τασούλας και ο… «θεούλης»

Καλά που έχει και τη Λίνα Μενδώνη ο Κωνσταντίνος Τασούλας να τον ενημερώνει για όσα λένε για εκείνον στα social media. Οι δυο τους βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Μάτι Αττικής και, περιμένοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη για τον «θεμέλιο λίθο» στο Πάρκο Μνήμης (με δωρεά της Κύπρου) για τα 104 θύματα της τραγωδίας του 2018, έπιασαν αυτό που λέμε ψιλή κουβέντα – για την κόκκινη γραβάτα του Τασούλα και άλλα τέτοια χαλαρά. Κάποια στιγμή η συζήτηση έγινε πιο πολιτική και, μιλώντας για τα νομοσχέδια που είναι στα σκαριά, πήγε στην απόφαση Τσίπρα για «λευκή απεργία» από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. «Ε, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πια τα θέματα… αψήφιστα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, δίνοντας αμέσως πάτημα στην υπουργό Πολιτισμού να μην ξεφύγει από το προηγούμενο ανάλαφρο κλίμα και να του μιλήσει για την απήχηση που έχουν οι ατάκες-αντιδράσεις του στο Διαδίκτυο. «Ξέρεις, γράφουν για σένα Τασούλας-θεούλης» του είπε η κυρία Μενδώνη, με εκείνον μάλλον να… απορεί για την ερμηνεία της λέξης, ζητώντας διευκρινίσεις! «Θεούλης, θεούλης, δηλαδή αλλού, φοβερός» προσπαθούσε να εξηγήσει η υπουργός.

Το άβαταρ του υπουργού

Θυμάστε πριν από λίγες εβδομάδες την είδηση με τον ιάπωνα υπουργό Ψηφιακών Υποθέσεων που επρόκειτο να κατασκευάσει ένα άβαταρ του εαυτού του με σκοπό να διαπιστώσει κατά πόσο οι πολίτες είναι δεκτικοί σε συνάντηση με… άβαταρ υπουργού; Πρόκειται για τον Ταρό Κόνο, με τον οποίο συναντήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιαπωνία. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα τους. Στο πλαίσιο της πολύ καλής ατμόσφαιρας μεταξύ τους, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τον ρώτησε αν προλαβαίνει και ο ίδιος να φτιάξει ένα δικό του άβαταρ, προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στις πολλές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η υποψηφιότητα στην Α’ Αθηνών. Πάντως, οι Αθήνησι ψηφοφόροι θέλουν Πιερρακάκη live.

Ο Λαβράνος και ο Berti

Εμαθα τελευταίως ότι η ιταλική πρεσβεία έχει ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές ενημέρωση για το πού βρίσκεται η έρευνα για τις πλαστογραφημένες ιταλικές ταυτότητες με τις οποίες επιτήδειοι αποκτούσαν ΑΦΜ στη ΔΟΥ Εξωτερικού και εν συνεχεία αναλάμβαναν διαχειριστές σε εταιρείες που έκοβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε προ μηνών, όταν δημοσιεύθηκε πλαστή ιταλική ταυτότητα που απεικόνιζε τον Γιάννη Λαβράνο ως τον Ιταλό «Gianni Berti». Μετά την αποκάλυψη ο κ. Λαβράνος της Intellexa κατέθεσε μήνυση, θέλοντας να δείξει πως δεν έκανε αυτός την πλαστογραφία. Αγνωστο γιατί τη μήνυση δεν την υπέβαλε στο αστυνομικό τμήμα της Φιλοθέης – Ψυχικού, αλλά στο αρχηγείο της Οικονομικής Αστυνομίας. Οπότε, πρέπει ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας Δημήτρης Λουκόπουλος να ενημερώσει αρμοδίως για το τι γίνεται με τον Λαβράνο και τις πλαστές ιταλικές ταυτότητες. Και από την απάντηση που θα δώσει θα καταδειχθεί και το βάρος της έρευνάς του. Κάτι σημαντικό, καθώς πλέον μιλάμε για διπλωματική υπόθεση…

Αλλαγή «γερουσίας»

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν οι επερχόμενες εκλογές, καθώς αρκετά στελέχη της παλαιάς φρουράς που ήταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, οδηγούνται σε αποστρατεία. Πρώτος στη σειρά είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μέντορας και άνθρωπος «ειδικών αποστολών» του κ. Τσίπρα, ο οποίος εγκαταλείπει τα έδρανα της Βουλής. Πιθανολογείται ότι ο κ. Τσίπρας τον προορίζει μετεκλογικά σε ένα ρόλο άτυπου συμβούλου. Εκτός Βουλής, αλλά πιθανόν εντός ψηφοδελτίων, στην τελευταία θέση του Επικρατείας θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης. Μαθαίνω ότι τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον κ. Τσίπρα και του εξέφρασε την επιθυμία να είναι τελευταίος στο Επικρατείας. Ο κ. Τσίπρας επιφυλάχθηκε να του απαντήσει και έτσι η υποψηφιότητά του παραμένει προς το παρόν σε εκκρεμότητα. Τη Βουλή αποχαιρετά και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Από την παλαιά φρουρά ο μόνος που θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στην Α’ Αθήνας θα είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Εάν δεν εκλεγεί, όπως λέει, θα αποχαιρετήσει και αυτός την πολιτική. Στη συζήτηση αυτή έχει προστεθεί εσχάτως και η περίπτωση του Νίκου Κοτζιά, οποίος πάντως δεν ήταν υποψήφιος ούτε στις εκλογές του 2019.

Περιμένοντας τον Καραμανλή

Εν αναμονή τού… διπλοτσεκαρίσματος των υποψηφιοτήτων και της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων της ΝΔ, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με ιδιαίτερη σημασία, οι οποίες αναμένεται να τακτοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών. Μία από αυτές τις εκκρεμότητες έχει να κάνει με τις σκέψεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ως προς το αν θα είναι για μία ακόμη φορά υποψήφιος με τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται πολύ σύντομα, και δεν είμαι απολύτως βέβαιος αν αυτές θα γίνουν από τον ίδιο ή από το κόμμα. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει κανείς να αναμένει μάλλον κάτι «τσουχτερό» και πολιτικά απόνερα, αφού θα πρόκειται για συνέχεια των επεισοδίων που, με αφορμή τις υποκλοπές, ξεκίνησαν το καλοκαίρι από τα Ανώγεια και συνεχίστηκαν με τα παγωμένα βλέμματα στη ΔΕΘ και στα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά στο Παλλάς. Θα οριστικοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός τις αποστάσεις του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα συμπαραταχθεί στην εκλογική μάχη; Δεκτά και τα στοιχήματα.

***

Δέκα χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης  και εάν το κυπριακό Σύνταγμα του επέτρεπε σίγουρα θα μπορούσε να διεκδικήσει με επιτυχία και τρίτη θητεία. Είναι κοινή παραδοχή πως βελτίωσε την εικόνα της Κύπρου προς το εξωτερικό δημιουργώντας ισχυρές συμμαχίες. Κατάφερε να βάλει την Κύπρο σε διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, πάντα μαζί με την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Μεσογειακή Συνεργασία (MED-9), την ώρα που ο Ερντογάν με το «Μπαρμπαρός» απειλούσε με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατάφερε να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των Τούρκων όταν αυτοί προσπάθησαν να εποικίσουν την Αμμόχωστο. Θέσπισε το ΓΕΣΥ, ένα νέο υγειονομικό σύστημα που τόσο πολύ χρειαζόταν η Κύπρος. Η αλήθεια είναι ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, με το κούρεμα στις καταθέσεις που του επέβαλε η τρόικα. Κατάφερε, μέσα σε λίγο χρόνο, να βγάλει την Κύπρο από τα μνημόνια. Διαπραγματεύθηκε μια λύση του Κυπριακού που θα ήταν λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπήρξαν βεβαίως και δύσκολες στιγμές, με τα χρυσά διαβατήρια, αλλά παραδίδει σήμερα την εξουσία σε έναν από τους τρεις στενούς συνεργάτες του, διεκδικητές της Προεδρίας, δηλώντας «παρών» σε περίπτωση που η Κύπρος τον χρειαστεί…