Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός τότε τι είναι; Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έστειλε χθες συλληπτήριο μήνυμα (SMS) για τον χαμό των δύο Ελλήνων πιλότων του Φάντομ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Εξέφραζε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, έγραφε για την απώλεια των δύο πιλότων. Την ίδια ώρα όμως που η Πολεμική Αεροπορία και οι Έλληνες θρηνούσαν, ο Ακάρ έστελνε μαζί με τα συλλυπητήριά του και 23 αεροσκάφη (τα περισσότερα F-16) από τα οποία τα 16 οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος για να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο σε ημέρα πένθους. Μάλιστα σε 12 περιπτώσεις σημειώθηκαν και εικονικές αερομαχίες (dogfights). Τώρα είτε ως υπουργός Άμυνας δεν ελέγχει την κατάσταση είτε όλα αυτά περί συλληπτηρίων είναι προσχηματικά.

***
Ένα λουλούδι για τα χαμένα παλικάρια

Στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην 338 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού, εκεί όπου υπηρετούσαν τα δύο παλικάρια του μοιραίου Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας, έγινε χθες με τον εντοπισμό και της σωρού του πιλότου σμηναγού (Ι) Στάθη Τσιτλακίδη μια μικρή, αλλά συγκινητική τελετή. Εκεί στον χώρο των σωστικών, όπου φυλάσσονται οι φωριαμοί, τα προσωπικά ντουλάπια των πιλότων, όπου βρίσκονταν τα ντουλάπια των Τσιτλακίδη και Μάριου- Μιχαήλ Τουρούτσικα, οι συνάδελφοί τους Φαντομάδες εναπόθεσαν από ένα λουλούδι. Άφησαν τα ντουλάπια ως έχουν και θα μείνουν ως έχουν για πολύ καιρό, όπως έμεινε ανέπαφο το ντουλάπι του ήρωα Ηλιάκη στην 343 Μοίρα «Σταρ», της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα. Εκεί όπου σήμερα έχουν την «φωλιά» τους τα πρώτα F-16 Viper.

Άφηναν ένα λουλούδι και αμέσως έμπαιναν στα αεροσκάφη τους για να αναχαιτίσουν τον εναέριο εισβολέα. Πού πάλι και χθες οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν το πένθος των Ελλήνων και η Άγκυρα έστειλε μαζικά τα αεροσκάφη της, πολλά από αυτά οπλισμένα, να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο και να προκαλέσουν. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ατύχημα οφείλεται στο επαγγελματισμό και την ψυχραιμία των Ελλήνων πιλότων.

***
Τα Φάντομ πέταξαν τιμής ένεκεν στον τόπο του δυστυχήματος

Δύο πιλότοι πήραν τα αεροσκάφη τους και πέταξαν τιμητικά πάνω από το σημείο που συνετρίβη το μοιραίο Φάντομ. Ήταν μια πτήση απόδοσης τιμής προς τους δύο συνάδελφους τους που χάθηκαν.

***
Πρόεδρος και Πρωθυπουργός στην κηδεία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβούν στην Τρίπολη για να παραστεί στην κηδεία του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα ο οποίος έχασε τη ζωή του από την συντριβή του Phantom νότια της Ανδραβίδας. Λίγα λεπτά με την επιβεβαίωση του θανάτου του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του, με ανάρτησή του στο Facebook.

***
Ο υπουργός Άμυνας στην κηδεία του σμηναγού

Στο Νευροκόπι, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του κυβερνήτη του F4-E Phantom II, Σμηναγού (I) Ευστάθιου Τσιτλακίδη. Θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

***
Η Κύπρος δώρισε 2,5 εκατ. ευρώ τιμώντας την μνήμη των πιλότων

Δωρεά ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία στη μνήμη των δυο ηρωικών πιλότων μας που κατέπεσαν με το Φάντομ στην Ανδραβίδα ανακοίνωσε από το Μάτι όπου βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης. «Η επίσκεψη μου συμπίπτει με τραγικό γεγονός και θα δοθούν 2,5 εκατομμύρια στην Πολεμική Αεροπορία», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

***
Ο Πούπουζας και ο Λαβράνος

O νέος διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, Παναγιώτης Πούπουζας , ο εκλεκτός του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ένα 48ωρο μετά την τοποθέτησή του έπρεπε να νοσηλευτεί με ήπιο καρδιακό επεισόδιο. Του ευχόμαστε περαστικά και είμαστε σίγουροι ότι θα επανέλθει δυναμικά. Άλλωστε έχει τιτάνιο έργο να επιτελέσει για να ξεβρομίσει τον «Κόπρο του Αυγεία» μέσα στην Ελληνική Αστυνομία. Και οι αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» για τις σχέσεις ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ με ποινικούς είναι μόνον ένα σκέλος της υπόθεσης. Μας λένε πως στο γραφείο του Παναγιώτη Πούπουζα βρίσκεται ήδη καταγγελία που είχε γίνει προ εξαμήνου στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και σχετίζεται με τους αστυνομικούς που είχαν διατεθεί στον επιχειρηματία – star των υποκλοπών Γιάννη Λαβράνο, τα τελευταία χρόνια. Οι εν λόγω αστυνομικοί σχετίζονται με μεταταγμένους στην ΕΥΠ αστυνομικούς που διενεργούσαν τις υποκλοπές. Μάλιστα, τις σχετικές πληροφορίες εξετάζουν ήδη οι εισαγγελείς που διερευνούν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι από τους αξιωματικούς που κλήθηκαν να καταθέσουν στην εισαγγελία ήδη κίνησαν τις διαδικασίες για πρόωρη συνταξιοδότηση. Οπότε ο κ. Πούπουζας θα έχει με πολλά και ενδιαφέροντα να καταπιαστεί όταν εξέλθει του νοσοκομείου…

***
«Ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια»

Άναψε φωτιές, όπως άλλωστε αναμενόταν η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τους βουλευτές του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και να ζητήσει εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θλιβερή και απαράδεκτη» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, έκανε λόγο για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια» και είπε ότι ο κ. Τσίπρας, «με τις χθεσινές του δηλώσεις, περιφρονεί ανοιχτά το Κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη».

***
Οι Συριζαίοι στη Βουλή μετά τις οδηγίες Τσίπρα

Αρνητικός ως προς το να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μορφή ψηφοφορίας στη Βουλή εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η άρνηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίζεται μόνο στις επιτροπές και στην Ολομέλεια, αλλά έχει επεκταθεί και σε διαδικασίες όπως οι άρσεις ασυλιών. Χαρακτηριστική προς αυτή τη κατεύθυνση ήταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην άρει την ασυλία του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε αυτή αλλά αρνήθηκε να ψηφίσει. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, δεν γνώριζε τι έπρεπε να πράξει. Στο πλαίσιο αυτό διέκοψε τη συνεδρίαση και βγήκε εκτός αίθουσας προκειμένου να επικοινωνήσει με το κόμμα και να διευκρινίσει στη στάση. Στη συνέχεια επέστρεψε στην αίθουσα και ανήγγειλε στους συναδέλφους του πως ούτε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως η Βουλή ήταν γεμάτη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετείχαν στην Ολομέλεια, μετείχαν στις Επιτροπές, δήλωναν εισηγητές σε νομοσχέδια, αλλά δεν ψήφιζαν. Υπήρξε βεβαίως και το προβλεπόμενο πείραγμα από τους γαλάζιους βουλευτές που τον έλεγαν ότι αφού μετέχετε μερικώς στις εργασίες της Βουλής θα πρέπει να επιστρέψετε ένα μέρος του μισθού σας ίσως και τα βουλευτικά σας αυτοκίνητα.