Τρεις φορές έχει επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κλονίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής κατά της κυβέρνησης ή ενός μέλους της κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο καταθέτοντας προτάσεις δυσπιστίας, σύμφωνα με τη δυνατότητα που του δίνει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Η κυβέρνηση που απολαμβάνει της πλειοψηφίας της Βουλής κατάφερε να βγει αλώβητη σε όλες τις περιπτώσεις με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να παρουσιάζεται συμπαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του χρησιμοποίησε αυτό το κοινοβουλευτικό «εργαλείο» προκαλώντας πολιτική συζήτηση για τα θέματα που ήθελε να αναδείξει κάθε φορά στο δημόσιο διάλογο όπως ο πτωχευτικός κώδικας, η διαχείριση της πανδημίας και εσχάτως η υπόθεση των υποκλοπών.

Η αρχή έγινε στις 22 Οκτωβρίου του 2020 όταν ο Αλέξης Τσίπρας και 85 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό κώδικα.

Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε. Επί 291 ψηφισάντων, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Η επόμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορούσε πρόσωπο αλλά το σύνολο της κυβέρνησης και κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και από 84 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 27 Ιανουαρίου του 2022. Αφορμή ήταν η διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς», η πανδημία και η ακρίβεια. Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι απορρίφθηκε με ψήφους 156 «κατά», 142 «υπέρ» και 1 «παρών».

Η τελευταία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατατέθηκε ένα χρόνο μετά την δεύτερη στις 25 Ιανουαρίου 2023 με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών.

H πρόταση απορρίφθηκε με 156 «όχι» και 143 «ναι». Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη στην Ολομέλεια, μετά από τριήμερη συζήτηση. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.