Οποιαδήποτε απειλή εκτοξεύεται εναντίον της χώρας μας την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι Έλληνες στρατηγοί. Και βεβαίως καταστρώνουν σχέδια για την αντιμετώπισή της. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να απαντούν σε κάθε πρόκληση των Τούρκων, αλλά ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει εντολή στους επιτελείς να εξετάζουν και να καταστρώνουν σχέδια αντιμετώπισης κάθε απειλής.

Ωστόσο θέλω να σταθώ στο απύθμενο θράσος που έχουν οι γείτονές μας οι Τούρκοι: Η Άγκυρα κατηγόρησε την Αθήνα για «προκλητικές ενέργειες και ρητορική» τονίζοντας πως τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ότι «οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες και ρητορική αλλά και οι προσπάθειες εξοπλισμού δεν θα φέρουν κανένα όφελος στην περιοχή εκτός από την αύξηση της έντασης».

***
Μόλις ξεμυτίσει ο πύραυλος από τα Δαρδανέλια

Εδώ που τα λέμε αυτά που ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή είναι η συνεχής απειλητική ρητορική των Τούρκων (με το θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά) και αυτός ο πύραυλος, ονόματι Tayfun, ο οποίος ο Ερντογάν πολύ συχνά λέει πως μπορεί, αν δεν κάτσουμε φρόνιμοι, να χτυπήσει ακόμα την Αθήνα. Θέλετε να σας πω τι λένε οι Έλληνες στρατηγοί για τον τουρκικό πύραυλο; Ό,τι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τα μέσα και τη δύναμη να εξουδετερώσουν τέτοιες απειλές. «Μόλις ξεμυτίσει», λένε οι στρατηγοί, «ο πύραυλος από τα Δαρδανέλια θα κονιορτοποιηθεί». Ακόμα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται απολύτως , όπως δηλώνει ο Α/ΓΕΕΘΑ, την εξωτερική ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδος, την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία των Ελλήνων.

***
Πότε θα μιλήσουμε και για τα πραγματικά προβλήματα;

Παρακολουθώντας τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησα αρκετούς ομιλητές νυσταγμένους (το βράδυ της Τετάρτης) να απαγγέλλουν «στημένες» ομιλίες χωρίς κανένα νόημα για το λαό, είτε πολιτικές αντιπαραθέσεις που ξεφεύγουν των ορίων της ευγένειας και της σοβαρότητας. Την επομένη (Πέμπτη) τα αίματα άναψαν με αντιπαραθέσεις που κτύπησαν κόκκινο. Η πιο σημαντική «κόντρα» αυτή του Άδωνη με τον Πολάκη και το… παρατσούκλι που έδωσε στον αψύ Κρητικό… Ρανταπλάν. Για άλλη μια φορά όμως η Βουλή γίνεται θέατρο όπου ο κάθε βουλευτής και στο τέλος οι πολιτικοί αρχηγοί, στήνουν το δικό τους σόου με ατάκες που έχουν γράψει οι επικοινωνιολόγοι και οι λογογράφοι τους, με ομιλίες κουραστικές και τελικά με μια ψηφοφορία με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα που όλους μας καίει είναι πότε θα μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα;

***
Τι ενόχλησε περισσότερο το Μαξίμου

Μου είπε ένα από αυτά τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου πως καθόλου δεν ενόχλησε την κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας. Ίσα- ίσα που την περίμεναν, όπως έλεγαν. Μου έλεγαν μάλιστα πως από το Μαξίμου δεν έχουν σκοπό να συγκρουστούν μαζί του, αλλά να συγκριθούν με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο όμως που τους ενόχλησε ιδιαίτερα ήταν η φράση του κ. Τσίπρα για τον Πρωθυπουργό «αρχηγός εγκληματικής συμμορίας». Κατά τον Γιώργο Γεραπετρίτη αυτή η φράση είναι «μηνύσιμη». Εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (λένε στο Μαξίμου) έχει αποφασίσει να πορευτεί από τώρα σε ακραίους τόνους, σίγουρα θα έχει θέμα στην πορεία προς τις εκλογές. Και κάτι ακόμα…

Δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις των γαλάζιων ότι τελικά η πρόταση δυσπιστίας στοχεύει περισσότερο το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ παρά την κυβέρνηση. Στοχεύει βεβαίως και την κυβέρνηση αλλά όχι τόσο όσο το ΠαΣοΚ, αφού προκαλεί ήδη πόλωση, ενισχύει τον διπολισμό και όταν ο διπολισμός ενισχύεται τότε η «ζημιά» πάει σε άλλα μικρότερα κόμματα.

***
Βενιζέλος μαινόμενος

«Οι παρακολουθήσεις των ηγετών του στρατεύματος ήταν παράνομες». Η εν λόγω δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου κατά την εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που είχε ως θέμα τις υποκλοπές οδήγησε σε ηχηρά χειροκροτήματα εντός της κατάμεστης αίθουσας εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στην εκδήλωση αποδόμησε με την γνωστή του επιστημονική κατάρτιση όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση από το Μάρτιο του 2021 προκειμένου να διαχειριστεί πολιτικά την υπόθεση των υποκλοπών.

«Πρέπει να σιωπώ για τις υποκλοπές για να μην επωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;», ανέφερε, στηλιτεύοντας με τη γνωστή του ειρωνεία όσους θέλησαν να τον αποτρέψουν να κάνει τοποθετήσεις για τις υποκλοπές. Παράλληλα δήλωσε «πολιτικά και κομματικά απελεύθερος». Αίσθηση έκανε και η αποκάλυψη του Βαγγέλη Βενιζέλου πως ο Χρήστος Ράμμος έγινε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με δίκη του πρόταση. « Εγώ τηλεφώνησα στον πρόεδρο της Βουλής και πρότεινα την τοποθέτηση του Χρήστου Ράμμου στην ΑΔΑΕ», είπε, με τον Νίκο Βούτση που ήταν παρών στο ακροατήριο να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του. Με τον τρόπο αυτό κατέρριψε την προπαγάνδα όσων χαρακτήριζαν «Συριζαίο» τον Χρήστο Ράμμο.

***
Την έχει δει Θεός…

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Χρήστο Ράμμο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τον φάκελο με τα ονόματα των 6 υπό παρακολούθηση προσώπων από την ΕΥΠ, σήμανε όπως φαίνεται και την έναρξη της επιχείρησης της κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής. Την αρχή έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης και τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και στη συνέχεια. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος (και υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της ΝΔ στην Β Πειραιά) είπε ότι έμπειρος δικαστικός «την έχει δει Θεός» και πως στην ουσία «είναι delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ».

***
Η Μόνικα Μπελούτσι στο ελληνικό προξενείο

Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη βρέθηκε η λαμπερή πρωταγωνίστρια του παγκοσμίου κινηματογράφου, Μόνικα Μπελούτσι, ως επίσημη προσκεκλημένη για μια μίνι δεξίωση στην προξενική κατοικία, ενόψει της παράστασης «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» (Maria Callas: Letters and Memoirs), η οποία και πρόκειται να ανέβει την Παρασκευή στις 8 το βράδυ, στο Beacon Theatre του Μπρόντγουεϊ. Έχοντας στο πλευρό της τον σκηνοθέτη της παράστασης, Τομ Γουλφ, η διάσημη ηθοποιός έστρεψε πάνω της όλα τα φλας με την απλότητα και την ευγένειά της, όπως επίσης και για την θέρμη με την οποία προσέγγισε τον ρόλο της Μαρίας Κάλλας.

***
Επίτιμος διδάκτορας ο Ηλίας Μόσιαλος

Ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Η τελετή της αναγόρευσης θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών της Ιατρικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου

***
Τίμησαν τον πρύτανη του ΕΜΠ

Το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τίμησε πρόσφατα τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέα Μπουντουβή. Έτσι, του έδωσε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα σε μια τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης, παρουσία των μελών της Συγκλήτου του Ιδρύματος, αλλά και άλλων πρυτάνεων και φίλων του τιμώμενου. Μάλιστα ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Ε. Καλδής, μίλησε με πολύ θέρμη για τα επιστημονικά και ηγετικά χαρακτηριστικά του συναδέλφου του πρύτανη του ΕΜΠ και στην συμβολή του στην εμπέδωση της ανάγκης διεύρυνσης της διεπιστημονικής συνεργασίας στην ανώτατη εκπαίδευση.

***
Κουΐζ

Ποιος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που εκλέγεται στην περιφέρεια) διαθέτει έξω από το σπίτι του ισχυρή αστυνομική φρουρά με… κουβούκλιο που τέτοιο αντίστοιχο δεν έχουν ακόμα ούτε και πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης. Και να σκεφτείτε ότι για τον εν λόγω βουλευτή οι συνάδελφοί του λένε ότι, αυτοί είναι που χρειάζονται την προστασία από… αυτόν!