Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο, ανήμερα των Θεοφανίων, η οποία προκάλεσε προκαταβολικά την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, έκρυβε – πέραν όλων των άλλων – ένα γεωστρατηγικό/εθνικό μήνυμα: Το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης όπως και η περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης δεν πρόκειται να εξαιρεθούν, όταν έρθει η ώρα, από τον σχεδιασμό της επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Ωστόσο, απ’ ό,τι μαθαίνω, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην τραβήξει αυτό το χαρτί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει και δεν το περιλαμβάνει ούτε στον σχεδιασμό, αλλά ούτε και στον προγραμματισμό της.

Εκείνο όμως που μαθαίνω επίσης είναι ότι εάν τα πράγματα αλλάξουν, εάν δηλαδή  οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάποια «μεγάλη χοντράδα» στο Αιγαίο, τότε η ελληνική απάντηση θα περιλαμβάνει και την επέκταση των χωρικών υδάτων. Πέραν τις όποιας άλλης αντίδρασης στο επιχειρησιακό πεδίο. Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι το σχέδιο επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων δυτικά και νότια της Κρήτης βρίσκεται από καιρό στο συρτάρι της κυβέρνησης, σχεδόν από την επομένη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο μετά τη συμφωνία με τους Ιταλούς για την ΑΟΖ. Η θαλάσσια περιοχή μαθαίνω πως έχει χαρτογραφηθεί και πλέον το ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα αποφασίσει η Αθήνα, όποτε τη συμφέρει, να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

«Συμμαχίες» ανάγκης

Την εβδομάδα που μας έρχεται ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας πρόκειται να συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων με θέμα την αντικατάσταση των μελών των ανεξάρτητων αρχών η θητεία των οποίων έχει λήξει. Πρόκειται για μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, του ΕΣΡ, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η πρωτοβουλία του κ. Τασούλα θεωρείται θεσμική, αλλά η αντιπολίτευση αναφέρει ότι ίσως να έχει… αλλότρια κίνητρα. Για τον λόγο αυτόν ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ θα απέχουν από τη σχετική συνεδρίαση. Ωστόσο, πληροφορίες μας υποστηρίζουν πως η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει να αντικαταστήσει σε θέσεις-κλειδιά τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών και ειδικά στην ΑΔΑΕ. Πώς θα πετύχει να βρει τα 3/5; Διά χειρός Κυριάκου Βελόπουλου και Ελληνικής Λύσης λένε οι γνωρίζοντες. Αλλά αυτή την επικείμενη σύμπραξη δεν τη χαρακτηρίζουν ως προάγγελο προεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης.

Οι υποκλοπές λοιπόν  δεν δημιουργούν μόνον αντιπαραθέσεις μεταξύ κομμάτων, αλλά και συνθέσεις ή καλύτερα λυκοφιλίες.

Γκρίνιες για τον Χειμάρα

Εσπασαν τα τηλέφωνα τις προηγούμενες ημέρες του Γιάννη Μπρατάκου και του Γιάννη Μπούγα, πληροφορούμαι, για την ανοχή του Μαξίμου απέναντι στον Θέμη Χειμάρα, ο οποίος διατυμπάνιζε ως δικαιολογία ότι αγνοούσε πως δεν μπορούσε να συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο. Ηταν μια πλειάδα βουλευτών της ΝΔ που γκρίνιαζαν, όχι μόνον γιατί έπρεπε κι εκείνοι να απολογηθούν μέσα στις γιορτές για μια νέα υπόθεση Πάτση, αλλά κι επειδή έβλεπαν το δημόσιο ταμείο να πριμοδοτεί «άφαντους βουλευτές», όπως χαρακτήριζαν τόσο τον διαγραφέντα βουλευτή Γρεβενών όσο και τον παραιτηθέντα βουλευτή Φθιώτιδας, ενώ «άλλοι τραβάνε το κουπί» για τη στήριξη του κόμματος και την προβολή του κυβερνητικού έργου. Το άγχος των ίδιων βουλευτών ωστόσο – οι οποίοι μάλιστα ζητούν κάλπες το συντομότερο – είναι μήπως προκύψουν κι άλλες «αμαρτίες» που θα ανοίξουν μεγαλύτερες πληγές. Τα νεύρα, μάλιστα, είναι ήδη τεντωμένα καθώς διακινούνται φήμες για βουλευτή με οφσόρ, αλλά και για τρίτο κρούσμα με βουλευτή στον Βορρά που υπέκυψε στον… πειρασμό των δημοσίων συμβάσεων. Δεν έχω αμφιβολία, πάντως, ότι στην Κουμουνδούρου έχουν επιδοθεί σε «κυνήγι σκανδάλων» με ομάδα κρούσης στην οποία κεντρικό ρόλο έχουν ο Παύλος Πολάκης και ο προεδρικός βουλευτής Μάριος Κάτσης. Σωστά συμπεραίνετε ότι η ανάμειξη Πολάκη μάλλον λειτουργεί ως ηρεμιστικό για τη ΝΔ.

Αναψαν τα αίματα

Κατερίνα Λάσπα

Μαθαίνω για «τζαρτζαρίσματα» στη Χαριλάου Τρικούπη με την Κατερίνα Λάσπα. Η άλλοτε τηλεπαρουσιάστρια και νυν τομεάρχης εθελοντισμού του ΠαΣοΚ διαφώνησε δημόσια με τη χριστουγεννιάτικη ανάγνωση παιδικών παραμυθιών από drag queen. Το έγραψε και δημόσια. Αμέσως διάφορα πρόσωπα του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος βομβάρδισαν το ΠαΣοΚ και τα στελέχη του με διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να αντιδράσει άμεσα και επίσης δημόσια η τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής, Αννα Παπαδοπούλου. «Οποιοδήποτε μέλος διαφωνεί με τη θέση της παράταξης, τα όργανα του κόμματος είναι τα αρμόδια να κρίνουν τις πράξεις του» ήταν το δικό της μήνυμα που παρέπεμπε σχεδόν ανοικτά σε αποπομπές. Μια τέτοια απόφαση βεβαίως μπορεί να ληφθεί μόνον από τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος επέλεξε και την κυρία Λάσπα, αλλά ο πρόεδρος δεν μίλησε, αφήνοντας το θέμα να ξεχαστεί. Ετσι κι αλλιώς, το κόμμα δεν έχει ξεφύγει από τη δίνη Qatargate και συνεπώς, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα κρούσματα εσωστρέφειας…

Οι κυρίες της ελληνικής διπλωματίας

Ο Πρωθυπουργός επιλέγει για το διπλωματικό του γραφείο γυναίκες έμπειρες διπλωμάτες. Η νυν διευθύντρια του γραφείου του Αννα-Μαρία Μπούρα είχε διαδεχθεί την Ελένη Σουρανή, η οποία με τη σειρά της είχε διαδεχθεί την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η μεν κυρία Παπαδοπούλου φεύγοντας από το Μαξίμου τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ουάσιγκτον και σε αυτήν πιστώνονται οι άριστες ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα και η ομιλία του στο Κογκρέσο, η δε κυρία Σουρανή τοποθετήθηκε πρέσβης στη Ρώμη. Και οι τρεις είχαν εμπειρία από τις θέσεις που υπηρέτησαν στους χειρισμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στο να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα. Η κυρία Μπούρα είχε συναντηθεί προσφάτως στη Γερμανία (μετά από προτροπή των Γερμανών) με τον έμπιστο σύμβουλο του Ερντογάν, Καλίν. Στόχος ήταν να μείνει ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας μετά το γνωστό «Μητσοτάκης γιοκ». Δείγμα ωστόσο της σημασίας που δίνει ο Πρωθυπουργός στην καλή γνώση της ευρύτερης βαλκανικής «γειτονιάς» μας είναι και το γεγονός ότι η κυρία Μπούρα βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, στο τμήμα που ασχολείται με τα Δυτικά Βαλκάνια και έχει ασχοληθεί μάλιστα έντονα με το Κόσοβο, το οποίο απασχολεί τη διεθνή κοινότητα.

Επιλογές και προθέσεις…

Σοβαρές ενδείξεις για τις προεκλογικές και κυρίως για τις μετεκλογικές του προθέσεις αποκαλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάποιες επιλογές των τελευταίων ημερών. Μία από αυτές είναι η απόφαση να είναι τελικά υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αττικής ο Νίκος Παπαθανάσης. Λέγεται ότι μετά τις εκλογές είναι μεταξύ των υποψηφίων για μια θέση στο Μαξίμου. Για κάποια ανάλογη θέση ακούγεται και ένα άλλο πρόσωπο: ο Σταύρος Παπασταύρου! Πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε σε σύσκεψη εν όψει εκλογών την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαξίμου. Γενικότερα πάντως ο Πρωθυπουργός έχει συναντήσει αρκετά στελέχη το τελευταίο διάστημα με στόχο τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και όπως πληροφορούμαι, πλην του κ. Παπαθανάση, στο πρωθυπουργικό γραφείο είχε βρεθεί και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κρήτη), ανιψιός του πρώην υπουργού και τώρα προαλείφεται για υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά.

***

Επειδή οι αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή και τον ρόλο της στο Qatargate δεν λένε να σταματήσουν, θυμήθηκα κάτι που μετέφερε στη συνέντευξή της στο «Βήμα» πριν από δύο Κυριακές η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ. Οτι, δηλαδή, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και οδηγήθηκε σε παραίτηση ο Γρηγόρης Δημητριάδης και εν όψει των ελέγχων της PEGA, η Καϊλή προσπαθούσε να επηρεάσει άλλους ευρωβουλευτές υπέρ του. «Μου είπε ένας συνάδελφος ευρωβουλευτής ότι η Εύα Καϊλή τον προσέγγισε και του ζήτησε να μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον ανιψιό του Πρωθυπουργού, γιατί τον ξέρει καλά, είναι φίλος της και καλό παιδί» αποκάλυψε η κυρία Μπάρλεϊ.