Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο, με την Κίναρο να μπαίνει για πολλοστή φορά στο επίκεντρο των παραβιάσεων της Άγκυρας. Δεν είναι μόνον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι και τα F-16 που κάνουν υπερπτήσεις στην Κίναρο ακόμα και στα 15.000 πόδια, παραβιάζοντας παράλληλα τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το μικρό νησί με την μία και μοναδική κάτοικο, την κυρία Ρηνιώ  Κατσοτούρχη; Ούτε στρατεύματα υπάρχουν σε αυτό, ούτε βάσεις, ούτε καν ένα όπλο. Γιατί λοιπόν η Κίναρος μπήκε στο μάτι των Τούρκων; Κατά μία εκδοχή αυτή η προκλητική δραστηριότητα των Τούρκων οφείλεται σε… λεονταρισμούς. Θέλουν να αποδείξουν ότι με τα πτητικά μέσα που διαθέτουν μπορούν να προκαλούν. Κατά μία άλλη εκδοχή θέλουν να δουν την αντίδραση της ελληνικής αεράμυνας, δηλαδή εάν τους λοκάρουν τα αντιαεροπορικά συστήματα (ίσως και οι S-300  από την Κρήτη) και πόσο χρόνο θέλουν τα συστήματα αυτά για να εγκλωβίσουν στους στόχους τους τα τουρκικά αεροπλάνα.

Κατά μία τρίτη εκδοχή η Κίναρος (και τα πλησιέστερα σε αυτήν νησιά) αποτελούν για την Άγκυρα  γκρίζες ζώνες και η κυριαρχία τους δεν αποτυπώνεται στις συνθήκες. Τέλος κατά μία άλλη εκδοχή ίσως να ήταν αντίδραση των Τούρκων στις δηλώσεις Μενέντεζ. Όπως και νάχει το πράγμα οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν περνάνε, αφού η ελληνική αεράμυνα έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να αποκρούσει εάν χρειαστεί κάθε πρόκληση. Και να σκεφτείτε ότι συνεχώς ανανεώνεται με σύγχρονα μέσα αεραμύνης.

***
Ο Μενέντεζ εκνεύρισε τους τούρκους που ξέσπασαν σε παραβιάσεις

Μετά  την μετωπική επίθεση Μενέντεζ σε Ερντογάν που του είπε ευθέως «Να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις» και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να του δώσουν F-16, οι Τούρκοι ξεχείλισαν από οργή. Έστειλαν χθες 20 μαχητικά αεροσκάφη, ορισμένα από αυτά οπλισμένα, να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο, να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησάκια και μάλιστα σε ύψος που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, αλλά βρήκαν τον μπελά τους. Τους σταμάτησαν στις εικονικές αερομαχίες οι Έλληνες πιλότοι που απογειώθηκαν αμέσως και τους έδειξαν τον δρόμο για να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών»

***
Το χριστουγεννιάτικο δώρο της κυπριακής ΑΟΖ

Ήταν σαν χριστουγεννιάτικο δώρο για την Κύπρο. Στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις συνεχείς απειλές του Ερντογάν, συνεχώς ανακαλύπτονται νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε μια κρίσιμη εποχή για την ενέργεια που μαστίζει την Ευρώπη. Ένα νέο κοίτασμα μεγέθους περίπου 3.5 tcf  εντοπίστηκε, στην Κυπριακή ΑΟZ και συγκεκριμένα στον στόχο «Ζευς 1» στο οικόπεδο 6 ( που αμφισβητεί η Τουρκία) από το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TotalEnergies. Το 2027 οι πρώτες εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρου, όπως εκτίμησε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου. Οι συνολικές ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ φυσικού αερίου ανέρχονται πλέον στα 15 με 18 Tcf.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο κοίτασμα,  αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, ενισχύει τις προοπτικές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, που θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της. Στην ίδια γεωλογική λεκάνη βρίσκονται και τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες η ExxonMobil.

***
Ο Πρωθυπουργός και η χριστουγεννιάτικη μπάλα του Μηταράκη

Ήταν χθες το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του έτους και στο Μαξίμου επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα. Κουραμπιέδες, μελομακάρονά, τσάι και ζεστή σοκολάτα υπήρχαν στο τραπέζι του Υπουργικού  και οι περισσότεροι υπουργοί δεν άντεξαν στον πειρασμό και τα τίμησαν.

Εδώ που τα λέμε τέσσερις ώρες  συνεδρίαση πώς να μην τσιμπήσουν έστω ένα μελομακάρονο. Υπήρχαν όμως και οι απουσίες (δικαιολογημένες άπαντες), αφού Γεραπετρίτης και Καραμανλής ήταν ασθενής. Ο πρώτος με κορωνοϊό και ο δεύτερος με 39 βαθμούς πυρετό. Αμφότεροι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση από το σπίτι τους.

***
Ο Πρωθυπουργός είχε κέφια. Σε κάποια στιγμή έπεσε  «τρολάρισμα» στον Νότη Μηταράκη. Αυτή την «χριστουγεννιάτικη μπάλα Νότης», βλέπετε, έκανε σε όλους εντύπωση ακόμα και στον κ. Μητσοτάκη: «Σκεφτήκαμε και εμείς να κάνουμε δώρο μια μεγάλη μπάλα σε στυλ Μηταράκης, αλλά ο Μηταράκης μας πήρε την ιδέα», είπε και όλοι βεβαίως γέλασαν.

***
Ο Άδωνις, ο Βορίδης και η δωρεάν νεφρού

Όπως γέλασαν και με μια παρατήρηση- φωτιά που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης προς τον Μάκη Βορίδη, όταν γινόταν συζήτηση για το νομοσχέδιο με τις μεταμοσχεύσεις: «Δεν γνωρίζω κανένα που θα ήθελε να δωρίσει τον νεφρό του στον Βορίδη», είπε κάνοντας τους υπόλοιπους να τον κοιτάζουν απορημένα, με τον Άδωνη να αναφωνεί «πλάκα έκανα…». Για άλλη μια φορά όμως ο κ. Μηταράκης βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την ιδέα του να φέρει από το Μπαγκλαντές εργάτες γης, κάτι που όπως του είπαν δεν θα είναι υλοποιήσιμη.

Αφού έκανε λόγο για τους «αριστερούς του χαβιαριού» και «φιλελεύθερους πολυτελείας», ο Πρωθυπουργός, ευχήθηκε στους υπουργούς του «Καλή ξεκούραση» για τις αργίες των Χριστουγέννων. Όχι αυτή τη φορά δεν τους έδωσε καμία οδηγία, να αποφεύγουν, για παράδειγμα, τις σέλφι σε χειμερινούς προορισμούς (όπως είχε κάνει το καλοκαίρι).

***

Έφτασε  η ώρα της Καϊλή

Αντίστροφα πλέον μετράει ο χρόνος για την προσωρινά κρατούμενη Εύα Καϊλή, η οποία σήμερα στις 10:00  (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του συμβουλίου των δικαστών των Βρυξελλών για την πρώτη της ακρόαση σχετικά με την εμπλοκή της στο Qatar Gate.

Η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς με φόντο το Κατάρ, θα προσπαθήσει να πείσει τους Βέλγους δικαστές για την αθωότητά της και να μείνει ελεύθερη με ή χωρίς περιοριστικούς όρους, σε διαφορετική περίπτωση θα παραταθεί η προφυλάκισή της. Ωστόσο, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν, δικηγόρο στο Βέλγιο, εφόσον κριθεί ένοχη – έστω και για απλή συνέργεια-, μπορούν να την οδηγήσουν στη φυλακή.

***
Οι ποινές που αντιμετωπίζει

Η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση επισύρει 10 χρόνια φυλάκισης», είπε μιλώντας στο MEGA και σημείωσε πως υπάρχουν και οικονομικές ποινές που φτάνουν «8 φορές στο ποσό της διαφθοράς. Αν καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η ποινή φτάνει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης, όπως και η δωροληψία. Η συνέργεια τιμωρείται ελαφρύτερα».

***
Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της

Χθες έφθασε στις Βρυξέλλες ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος  τόνισε πως η Εύα Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ή ότι συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων, αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η ευρωβουλευτής ήταν σε πανικό. O Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ δεν θέλησε να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης. Όπως είπε η κυρία. Καϊλή «είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη και αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Τον εμπιστεύτηκε και τη διέψευσε».

***
Μήνυμα ισχύος έστειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας εκτελούν με απόλυτη επιτυχία την Αποστολή τους, προκαλώντας αποτρεπτικό δέος σε όσους μας εχθρεύονται και εμπιστοσύνη στους φίλους, στους εταίρους και στους συμμάχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ακαδημία Αθηνών. Όπως είπε «σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε τους διεθνείς θεσμούς και το διεθνές δίκαιο και προσπαθούμε σκληρά για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας. Αλλά να είστε βέβαιοι και μαζί ήσυχοι, ότι αν χρειαστεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πράξουν την ώρα που πρέπει και σε όση έκταση απαιτηθεί το Χρέος τους, έναντι εκείνου που θα στραφεί κατά της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

***
Από τον Βαρουφάκη στον Τσίπρα μια μεταγραφή δρόμος

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα. Είχε αποχωρήσει από την ΚΟ του ΜέΡΑ25 τον περασμένο Οκτώβριο. Την ένταξή της στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία ημέρα μετά την προσχώρηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. «Καλωσόρισες, Φωτεινή, στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

***
Γαλάζιες διαφωνίες

Δέκτης διαφωνιών  από βουλευτές της ΝΔ έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας για διάταξη που αφορά την εκτός σχεδίου δόμησης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση οικόπεδα εκτός σχεδίου μπορούν να οικοδομηθούν μόνο εάν έχει κατατεθεί αίτηση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης και εφόσον τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά κατατεθούν έως την 20η Σεπτεμβρίου 2023.

Ο βουλευτής της πλειοψηφίας Γιώργος Βλάχος διαμαρτυρήθηκε έντονα στον υπουργό αναφέροντας ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται και πληρώνουν τα κενά της πολιτείας που δεν έχει εγκρίνει τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. «Ξέρετε τι κάνετε; Ακυρώνετε το πλαίσιο και δεν φέρνετε άλλο πλαίσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

***
Γεύμα στο Προεδρικό με τους άστεγους

Ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας  Βασίλης Μπέκας που  βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οινολογίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ντιζόν της Γαλλίας,  ετοίμασε το γεύμα. Ήταν ένα γεύμα συγκινητικό  χριστουγεννιάτικο (με γαλοπούλα γεμιστή) που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατία Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τους άστεγους (γυναίκες και άνδρες, πωλητές του περιοδικού «Σχεδία»). Δεν νομίζω ότι υπήρξε άλλη φορά οι άστεγοι να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο και να τρώνε μαζί σε γιορτινό τραπέζι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι άστεγοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους.